I dödsskuggans land

Den här boken har jag velat läsa länge av oerhört ytliga skäl. Omslaget finns i så snygga varianter och titeln på engelska, The Reapers are the Angels, är smått fantastisk. Så när den kom på svenska med lite barnsligare (men fortfarande snyggt) omslag och en lite mindre fantastisk titel så måste jag ju ändå läsa den. Och den är faktiskt så formidabel som jag inte vågade hoppas på.

Det händer inte ofta men ibland stöter man på en bok som får en att tro på mänskligheten. Det här är en sådan. När Temple reser genom USA i tron att hon är ond och måste sona, på jakt efter naturens mirakel, på flykt undan naturens nyck – zombieinvasionen, möter hon människor. Riktiga människor. Människor som skapar ett samhälle mitt i det förfärliga, ett samhälle som egentligen inte fruktar de odöda utan försöker hitta en lösning. Och de hjälper varandra. Människor sträcker ut en hjälpande hand och för en gångs skull är inte människan det värsta montret, och inte heller monstren är monster egentligen. För det här handlar inte om skräck. Det handlar om sorg, ånger, familj, ensamhet och tomhet.

Och jag kommer troligtvis aldrig glömma Temple, Malcolm som jag aldrig får lära känna och Moses Todd som hatar och älskar, beskyddar och förföljer. Så trasiga, så sorgliga och så vackra i någon slags förvriden version av verklighet.

~Mix förlag, 2012/recensionsexemplar~

12 svar på ”I dödsskuggans land”

  • Jag hade också problem med Vägen (men älskar den nu efteråt), den här lovar jag att du tar dig igenom. Hoppas du gillar!

   Svara
   • läser just nu och tycker att den är smått fantastisk. gillar verkligen att fokus inte ligger på alla monstermosningar. temple är en jättehäftig huvudperson utan att bli platt och endimensionell!

    Svara
    • Temple är verkligen oemotståndlig i all sin otillräcklighet, man måste älska henne trots att man inte alltid gillar henne och det hon gör.

   • Men jag SA ju att jag hade en alldeles för lång läslista redan!! Du ger mig massor av tips som bara ökar på den! La flera du tipsade om i min önskelista på adlibris! Men det är ju kul också….-)

    Svara
    • Förlåt 😉 Jag vet precis hur det känns med den där ständigt växande läslistan och hur det är både stressigt och kul… Hojta till om du vill låna några böcker av mig, de allra flesta jag skriver och tipsar om har jag här hemma (alltså 10+ bokhyllor…)

 1. R i k t i g t bra bok. Läste den på engelska för ett tag sedan efter tips från Jonny på Swedish Zombie. Gillade verkligen att det inte var så hopplöst, att människor faktiskt arbetade med varandra istället för emot. Att det är möjligt att bygga nya samhällen efter katastrofen.

  Tycker den svenska framsidan är riktigt fin även om jag föredrar den engelska.

  Svara
  • Definitivt en sån för bok jag vill tvinga också alla monsterovilliga att läsa, riktigt bra! Och omslaget är ok men inte så fint som det jag föll för…

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.