Doctor Who för bibliotekarier och andra boknördar (Whohelg)

Det här kan möjligen tyckas märkligt men efter att ha sett säsong fyra så känns en Whoguide för bibliotekarier och annat bokfolk oundviklig. Här är några av de bokrelaterade avsnitten i serien- fyll gärna på om jag glömt något eller om ni kommit längre i tittandet än jag!

The Unquite Dead (säsong 1) – Den nionde Doktorn hamnar i Wales, träffar Charles Dickens vid juletid och tvingas bekämpa oroliga spöken en masse. Bara idén är fantastisk och avsnittet är förstås jättefint. En bonus också för att Eva Myles spelar en viktig roll innan hon blir Gwen i Torchwood.

The unicorn and the wasp (säsong 4) – tionde doktorn tar sig an ett mysterium på en herrgård och självaste Agatha Christie hjälper honom. Oerhört charmigt och mycket märkligt avsnitt. Bina…

Silence in the library & Forest of the dead (säsong 4) – de ultimata biblioteksepisoderna. Och det kommer aldrig vara detsamma att vara ensam på biblioteket igen, i mörkret, när skuggorna kommer… Det är väl bäst att räkna dem antar jag…

Att Doktorn gillar böcker står klart, inte minst efter hans kärleksförklaring i Silence in the library, men finns det fler exempel? Hjälp mig gärna att fylla på!

Uppdatering: uppmärksamma Whotittare har uppmärksammat mig på att jag missat avsnitt 3 i säsong 3 ”The Shakespeare code” med den store dramatikern i huvudrollen. I avsnitt 3 i säsong 5 ”The Victory of the Daleks” spelar nobelpristagaren Winston Churchill en viktig roll vilket förstås också gör det litteraturrelaterat.

Och såhär skriver Tomb från Myskoteket, i en kommentar, om biblioteksrelaterat i avsnitt som många av oss inte sett (än): ”Biblios är en annan biblioteksplanet som finns med i War of the Words. Där rymdvarelser slåss mot robotar för att få tillgång till samlad information om vapen.

Fast främst ska vi ju inte glömma fickuniversumet The land of fiction där de uråldriga Gods of Ragnarok förvarade alla fiktiva väsen som någonsin skapats. Tills de övergav stället. Värt att kolla in The mind robber om ni är nyfikna. Lemuel Gulliver är med som en karaktär! Vet att inte alla sett säsong 6.”

10 svar på ”Doctor Who för bibliotekarier och andra boknördar (Whohelg)”

  1. Biblios är en annan biblioteksplanet som finns med i War of the Words. Där rymdvarelser slåss mot robotar för att få tillgång till samlad information om vapen.

    Fast främst ska vi ju inte glömma fickuniversumet The land of fiction där de uråldriga Gods of Ragnarok förvarade alla fiktiva väsen som någonsin skapats. Tills de övergav stället. Värt att kolla in The mind robber om ni är nyfikna. Lemuel Gulliver är med som en karaktär! Vet att inte alla sett säsong 6.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.