Whohelgen sammanfattad

Oj vilken helg det har varit! Så mycket Doctor Who-nördande och tvserieanalyser att jag blir alldeles varm om hjärtat… Tusen tack till alla som bidragit till helgen genom att skriva inlägg (hos någon av er kunde jag tyvärr inte lämna kommentarer men jag har läst, gillat och inspirerats av allt ni skrivit) och diskutera livets väsentligheter i kommentarerna på de deltagande bloggarna! Och för er som liksom jag kommer vilja återuppleva Whohelgen igen och igen så kommer här min sammanfattning:

Jag inledde helgen med en introduktion till Who och min kärlek till serien. Tingsholmsbibliotekarien skrev sedan om ett favoritavsnitt i biblioteksmiljö. Och av en slump (är det ju inte förstås eftersom det är ett eller två riktigt bra avsnitt) skrev jag också om samma avsnitt i min Whoguide för bibliotekarier. Tingsholmsbibliotekarien skrev också om ett par andra favoritavsnitt som jag också håller väldigt högt. Helena skrev om hur det kan gå till att bli whovian, och det kan konstateras att det kan gå riktigt fort. Själv passade jag på att ”recensera” säsong fyra, fyra och en halv (specialavsnitten) och fem.

Ela skrev oerhört fint och viktigt om sexualitetens roll i Torchwood medan mitt eget Torchwoodinlägg hade mer karaktären av tillbakablick. Vargnatts bokhylla skrev väldigt igenkännligt om varför man måste älska doktorn och hur man bär sig åt för att älska flera av hans inkarnationer samtidigt. Skuggornas bibliotek å sin sida fördjupade sig i kärleken till Daleken, en kärlek också jag delar. Mitt dalekrelaterade inlägg handlade också om ett gäng andra favoritskurkar som The master, gråtande änglarna och Ood.

Boknea skrev om betydelsen av detaljer. Jag skrev om några favoritavsnitt och våndades över svårigheten att välja. Ela lyckades plocka ut ett av sina favoritavsnitt och skrev om varför hon älskar det så mycket. Elina skrev om hur hon föll för den elfte doktorn.

Myskoteket hoppade på temat och skrev ett inlägg om ett favoritavsnitt från tidigare säsonger. Sist av allt avrundade jag helgen med att försöka förklara min kärlek till Doctor Who i tre punkter

Det går lugnt att säga att vi täckt in många aspekter av Doctor Who under den här helgen. Om vissa saker är vi rörande överens medan vi tycker olika om annat. Precis som det ska vara alltså. Än en gång tack till alla som varit med och som kommer vara med och diskutera i efterhand, all denna Whokärlek gör mig alldeles varm och lycklig.

20 svar på ”Whohelgen sammanfattad”

 1. Det har verkligen varit jättekul, så väldigt roligt att läsa alla inlägg och kommentarer runt om på olika bloggar!

  Nu får man också ladda för de första avsnitten ur säsong 7, som släpps på dvd under hösten. Ett avsnitt heter ”Dinosaurs on a spaceship” — uppenbarligen har manusförfattarna inte någon brist på fantasi! 🙂

  Svara
 2. Tack igen för den här fina idéen! Det har varit så roligt att läsa allas inlägg under helgen, har blivit så glad när jag insett att det har kommit ut nya inlägg efter att ha ignorerat klockan någon timme :). Och så härligt det är att veta att det finns fler Whoälskare bland bloggarna 🙂

  Svara
  • Det är väldigt trevligt att veta att det finns så mycket whokärlek här ute bland bokälskarna. Och helgen har varit en högtidsstund med massor av förstklassig läsning!

   Svara
 3. Har varit intressant läsning från alla håll. Satt och funderade över vad jag skulle skriva ett bra tag. Tills det blev om Fenric. Kanske kommer ett till inlägg lite senare om favoritkompanjonerna. Fast det kommer nog kräva lite mer tid. Finns för många bra genom tiderna! Fick i alla fall skänka lite kärlek till Ace. 🙂

  Svara
  • Det har varit väldigt intressant att ta del av alla olika infallsvinklar och upplevelser, särskilt glad är jag att du klev in och skrev om sånt som få av oss andra sett. Blev väldigt sugen att utforska mer måste jag säga. Hojta gärna till om du skriver mer så länkar jag till whohelgen.

   Svara
 4. Kan bara instämma i den hyllande kören, det här har varit RIKTIGT roligt! Tack snälla för initiativet. 🙂 Satt uppe alldeles för länge i går kväll och kollade på säsong 6, måste erkänna att Smith är bättre nu än i säsong 5 (eller om jag bara vant mig efter en period av envishet). Yay!

  Svara
  • Tack själv för att du var med och gjorde helgen så bra!

   Det låter ju onekligen väldigt lovande det där med Smith och sjätte säsongen, kanske är jag också redo att omfamna honom när jag får tid att ge mig på den 🙂

   Svara
 5. Ja, som sagt – ett himla trevligt initiativ! Min pojkvän tackar så gott han också och hade jätteroligt åt mitt inlägg som mest refererar till Matt Smith men Tennatn kommer in ändå (han har ju minst sagt påverkat mig positivt också)! (; Bland annat i slutet med Tennants fras! (:

  Svara
 6. Kul idé! Jag har inte hunnit läsa allt, men det låter intressant alltihop.
  Jag stör mig dock på formuleringen ”hur man bär sig åt för att älska alla hans inkarnationer” när det bara handlar om tre av dem. Det finns faktiskt åtta till att ta med i beräkningen. Alla med sina olika personligheter.
  Jag tycker det är synd att så många verkar glömma bort att det finns så mycket mer än den nya serien. Utan de gamla avsnitten från -63 och framåt så skulle det inte finnas något att bygga historien på. Jag har absolut inte sett allt av den gamla serien, och inte ens en hel story ark med varje Doktor, men jag tycker ändå att de tidigare Doktorerna är minst lika mycket värda som de nyare.

  Men som sagt, bra initiativ, och nu ska vi se om jag lyckas läsa mig igenom alla inlägg också.

  Svara
  • Kul att du gillar iden! Jag håller helt med dig om att de tidiga säsongerna är minst lika viktiga eller ännu viktigare (de är fler och de nya bygger på dem) än de nya och att det blivit väldigt mycket slagsida mot de senare säsongerna under den här helgen av den anledningen att de flesta av oss som skriver inte hunnit se de äldre än (själv upptäckte jag Who i juli). Håller också med om att formuleringen är olycklig (och gissa om jag måste ändra den genast eftersom den nu stör mig våldsamt…). Känner mig dock efter denna helg väldigt nyfiken på att utforska också de tidigare delarna av serien, ursprunget…

   Svara
   • Kul att du är intresserad av den gamla serien också. Det verkar finnas en del som inte alls gillar dem, eller inte vill se dem, och det tycker jag är konstigt. Visst är det ett helt annat tempo i de äldre säsongerna, men många storys är riktigt bra. Sen att vissa monster och specialeffekter är skrattretande löjliga är en annan sak. Det får man liksom ha överseende med.
    Pluspoäng för omformuleringen =)

    Svara
    • Jag tycker det känns självklart att bli nyfiken på det som varit eftersom jag känner att det finns mycket där som skulle ge ytterligare en dimension till de nyare säsongerna om inte annat. Sen får man ju som du säger ta att en del kanske inte är så himla bra och att monstren är si och så men det är de ju faktiskt i exvis Torchwood och Buffy också till och från…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.