Betvingade

Frågor och svar på det…

Är det här en historisk roman: skojar du, den är så historisk så jag blir alldeles lycklig i kroppen. Ända till 1300-talet får jag följa med och sånt gillas. I love riddare och tuffa jungfrur och kärlek som är lite skönt förutsägbar men med snygga förhinder.

Är det här en bra bok? Bra bok och bra bok, det är väl ingen nobelklassiker men det är riktigt bra underhållning. Det är en bok som i alla fall jag slukar och där finns en stor del vilja att ta tag i trista schabloner som att kvinnan måste underordnas bara för att vi befinner oss i förgången tid.

Stör jag mig på något? Ja, det är ju mig vi talar om, det är nog bara Hilary Mantel som kommer undan utan störning i min läsvärld… Jag stör mig på två saker. Det första är mängden korrekturfel, framförallt ord som blivit kvar när meningar skrivits om osv som stoppar upp min läsning. Det andra är anakronismerna. Jag kräver inte på något sätt att en roman ska överensstämma med dåtidens verklighet (det är vi historiker som ska kämpa med det) men jag vill gärna att författaren bygger upp en egen trovärdig historisk tid som hen sen är trogen och jag känner ibland att det brister där i Betvingade. Det är inget som ligger och stör min läsning hela tiden men då och då skaver det lite i mig.

Vem rekommenderar jag boken till? Alla som vill bli underhållna, fly undan den ibland regngrå höstvardagen och följa med in i en sagovärld av riddare och romantik.

Har jag genast skaffat Simona Ahrnstedts debut? Nej, den var nämligen försvunnen från mitt bibliotek… Men jag letar vidare och tänker absolut läsa den när den dyker upp på någon hylla i ett bibliotek nära mig…

8 svar på ”Betvingade”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.