En trio nobelpriskandidater

Dags för en tematrio från Lyran, en nobeltrio förstås. Jag har hört från flera håll att det blir Mo Yan som får det i år. Detta har jag naturligtvis tagit fasta på och på mitt sängbord ligger numera bibliotekets enda bok av honom. Om den blir läst är dock högst osäkert…

Nåja, mina tre favoriter är (och troligen var de desamma ifjol med undantag för Gitta Sereny som avlidit och därför inte längre får finnas med på listan): 
 
Alice Munro. Jag har läst henne tidigare och gillat men efter att ha läst några noveller i För mycket lycka är jag än mer övertygad om hennes briljans. Den där förmågan att skriva fram karaktärer så att en genast förstår dem. Den där förmågan att lämna outtalade saker hängande precis lagom länge… För mig som inte förstår mig på noveller i vanliga fall gör hon väldigt mycket för att visa på det fina med formen.
 
Margaret Atwood. Förstås. En författare som fått mig att gråta över en perfekt formulering… Som förstummat mig med Alias Grace och Kattöga och gjort mig heligt feministiskt förbannad med Tjänarinnans berättelse… Och hon skriver inte bara bra, hon skriver viktigt också…
 
Hilary Mantel. Jag vet att det är orealistiskt och jag vet att hon kan har skrivit skräp tidigare (?) men har man gett mig två av mina största läsupplevelser någonsin så förtjänar man sjutton i mig att finnas med på den här listan. Basta!

Vilka är era favoriter och vem tror ni får priset?

10 svar på ”En trio nobelpriskandidater”

 1. Jag hoppas liksom du på Margaret Atwood. Eller Joyce Carol Oates även om jag inser att hon förmodligen anses för ojämn.

  Men efter att Tranströmer fick förra året så har jag liksom inte så många önskningar kvar, han var den enda jag v e r k l i g e n hoppades på.

  Svara
  • Tranströmer var riktigt, riktigt fint. Det kändes verkligen i hjärtat och det kommer naturligtvis aldrig kunna toppas. Men om det någon gång går till Atwood så blir jag snudd på lika glad + att det verkligen behöver ges ut nya utgåvor av flera av hennes böcker.

   Svara
 2. Jag håller precis som du på Margaret Atwood. Mest för att hon är typ den enda författare jag läst som känns som någon som har en chans. Men jag gillar verkligen det jag läst också, då särskilt Tjänarinnans Berättelse 🙂

  Svara
  • Hon har skrivit så himla mycket bra, Alias Grace är min bästa men Tjänarinnans berättelse är också smått fantastisk.

   Svara
 3. Jag började på Tjänarinnans berättelse som kom i paketet från dig imorse, och kan bara säga WOW! Har inte kommit så långt ännu, men herregud så bra det är.

  Svara
 4. ”Tjänarinnans berättelse” har stått på min ”böcker jag ska läsa när jag får tid-lista” länge, så om hon vinner vet jag verkligen vilken jag ska läsa 🙂

  Svara
  • Bra att du är förberedd om hon vinner 🙂 Och Tjänarinnans berättelse är förstås värd att läsa även om hon inte får priset…

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.