16 april 2024

Tips på barnböcker efterlyses

Finnes: en styck femåringen och en styck sjuåring med kvällsläsningbehov.
Finnes också: två föräldrar som ska tillgodose detta.
Sökes: Lämplig läsning!
Förtydligande: Det får under inga omständigheter vara läskigt (och det mesta kan vara läskigt) eller väcka tankar på döden. Alla Lassemajaböcker är slukade. Ingelin Angeborns katastrofböcker är också lästa och älskade. Tam var för otäck. Strumpmannen funkar men är lite trist. Bilderböcker göre sig sällan besvär nuförtiden…

Några tips?

Uppdatering: Tack för alla tips! Fortsätt gärna att tipsa så sätter jag ihop en lista med lämpliga högläsningsböcker om några dagar.

30 tankar på “Tips på barnböcker efterlyses

  1. Å ja, Sandvargen är jättefin. Vi har läst alla tre böckerna men en omläsning vore nog inte i vägen.

 1. Hos oss har barnen (5 & 8 år)de här favoriterna just nu

  Nelly Rapp
  Cirkusdeckarna
  Harry Potter 1
  Indianen i skåpet
  Lill – Kitty

  1. Ja, älskade dem som barn och det är verkligen dags att läsa dem för barnen! Tack för påminnelsen!

 2. Vi har precis läst:

  Kalle och chokladfabriken
  Harry Potter 1 och 2
  Pelle Svanslös (en gammal kapitelvariant, från när mormor var liten)
  Smarta små börjar skolan
  Ronja Rövardotter (ingen död, men kanske lite läskig ändå?)

  1. Bra tips allihop, Ronja har jag själv funderat på och tror nog att det läskiga kan vara hanterbart. Tack!

 3. Klas Klättermus älskade L. Nu varvar vi Teddy-böcker med Mumin. Jag trodde Mumin skulle vara för läskiga, men hon gillade de två första. L gillar också böckerna om klass 1b.

  1. Jag har också tänkt att Mumin skulle vara för läskig men det kanske borde tetas. Klass 1b är Helena Bross va? Henne har T läst en del av själv och gillat (plus träffat henne och fått autograf under författarveckan).

 4. ronja fick vi hastigt avsluta för femåringen. grådvärgarna! annars de där böckerna om mimmi kanske? monstret i skåpet är en dagishistoria. de är faktiskt himla kul också.

  1. Aj, javisst ja grådvärgarna… Får se om vi vågar prova än… Mimmi är ju fin och passar i ålder med skolstart och allt. Monstret i skåpet har jag inte läst men det måste vi förstås nu 🙂

 5. Mina barn (6 & 10) är nog totala motsatsen till dina då för de älskar allt som är läskigt och gärna fantasy. Fredde Granbergs Spökdeckarna var en stor hit och den innehåller förvisso en zombie men den är mest rolig. Annars är serien om Megakillen av Martin Olczak barnvänlig och spännande, ungefär som LasseMaja. Christer Fuglesangs böcker är spännande men inte läskiga. I avdelningen lättläst finns ju allt som Helena Bross skrivit!

  1. Tack för tipsen! Jag tror att mina telningar råkar befinna sig i varsin lättskrämd fas just nu, många tankar på döden osv just nu men de kommer förhoppningsvis ur det snart och kan uppskatta att bli lite mysskrämda också 🙂

 6. Det första namn jag kommer att tänka på är Astrid Lindgren. Pippi, Emil och Madicken är både roliga och välskrivna samtidigt som de har en låg läskighetsnivå.

  Vi läser Nils Holgersson för 8-åringen nu. Den är ju otroligt välskriven, men innehåller en del otäckheter. 8-åringen tycker även om serien om älvorna (måndagsälvan, discoälvan osv), inte särskilt läskigt, men tyvärr låg kvalitet på språk osv. Det stör å andra sidan bara mig. Dottern är nöjd:) För 5-åringen är jag sugen på att läsa Prostens barnbarn.

  Funderar på vilka böcker jag själv minns från när jag var i den åldern, och kommer spontant på följande böcker: Monstret i skåpet, En ettas dagbok osv av Viveca Lärn. Hugo och Josefin av Maria Gripe. Hasses dagbok av Siv Widerberg Lilla sparvel av Barbro Lindgren. Samt en hel hög med böcker av Kerstin Sundh och Nan Inger Östman. Jag tror inte att någon av böckerna var läskiga, däremot lite sorgliga.

  1. Tack för alla tips, mycket känner jag ju igen men hade glömt. Vi har varit sorgligt dåliga på att läsa Astrid Lindgren tidigare, det enda som egentligen fallit sjuåringen lite i smaken förut är Madicken och en bilderbok med Lotta. Kanske har de båda uppnått åldern där de kan uppskatta fler av figurerna… De där älvböckerna är sjuåringens favoriter just nu men hon vill helst läsa dem själv så jag slipper upptäcka det där med språket 😉

 7. Angerborns böcker om Tilda (Om jag bara inte råkat…), Nicolaysens böcker Sven och Råttan, Halvarssons böcker om katten Fräs och hunden Puzzel. Men om det är väldigt känsligt med döden skulle jag kanske vänta lite med Kalle Skavank och Ronja Rövardotter.

  1. Tack för tips om att vänta med Kalle och Ronja och jag kommer följa det för det är väldigt känsligt just med det (och det är ju det där med SkallePer i Ronja, och hästen som blir riven och grådvärgar och vildvittror – det skulle nog bli för mycket av det läskiga och sorgliga). De där tankarna är helt nya för femåringen och nygamla men jobbiga för sjuåringen. Ska testa de andra böckerna och är särskilt nyfiken på Angeborn eftersom vi älskat de där katastrofböckerna och jag vet ju hur populära hennes böcker för de lite äldre barnen är.

 8. Kan tipsa om serien Föreningen för Goda Gärningar av Peter Arrhenius, första boken heter Baksidans hemliga hjältar och Annalena Hedmans bok Min första världssensation (även den är första boken i en serie). En personlig favorit är serien om Hotell Gyllene Knorren där första boken heter Den mystiska gästen, författare är Måns Gahrton och Johan Unenge.

  Och trots att det fick vara några läskiga böcker måste jag bara tipsa om serien Axels Monsterjakt av Ewa Christina Johansson (kan kanske läsas framöver). Första boken heter Vampyren, och böckerna är roliga även för vuxna.

  1. Tack för alla tips på böcker jag inte alls har koll på! Och när det gäller det där med lättskrämdheten så hoppas jag som sagt att det ska gå över och då är det super med lite läskigare tips också.

 9. Tipsar om norrmännen som är bra på humor! Nicolaysens böckerom Sven och råttan såg jag att du redan fått tips om men även Jo Nesbös böcker om Dr Proktor är höjdare att läsa högt även för äldre! Loes Kurt-böcker kan vara för svåra och är itne för alla. Och mina egna favoriter, böckerna om katten Fräs och hunden Puzzel (ååååh, Puzzel! Kärleken till den serien alltså!) av Isabelle Halvarsson. Såg att ngn annan tipsat om de också, men de är verkligen bra! Den första Puzzel-boken kan vara lite läskig dock.. Det tyckte t o m jag som vuxen. Annars kanske Megakillenböckerna av Olzak?

   1. När vi läste andra delen skrattade vi alla tre så mycket att det knappt gick att läsa, men det kan ju vara så att vi har lite kass humor också… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.