Illyria

Ivrigt påhejad av fantasterna (Dark places-Helena, Mats Strandberg mfl) fortsätter jag nu min resa in i Elizabeth Hand-land. Den här gången utan Cass Neary vilket förstås är lite läskigt till en början. Men oj vad inte jobbigt det är.

Illyria är en traditionell kärlekshistoria (pojke + flicka + förhinder + jobbigt = grundhistorien) som förstås under Hands penna blir allt annat än traditionell. Det röks försvarliga mängder hasch, det liggs under verandor och i mörka skrymslen, det förtrycks och trycks undan och pratas inte om. Men så finns där också drömmarna, de som är så högtflygande att de inte kan ordsättas. Drömmarna som får en människa att flyga och offra allt.

En av de saker jag tycker allra mest om med den här boken är hur jag inte riktigt förstår varför Rogan och Maddy dras så starkt till varandra. Ingen av dem är särskilt överjordiskt trevlig och ingen av dem är särskilt lättillgänglig. Jag älskar att Hand inte riktigt förklarar eller ger bakgrund till det eftersom jag ändå tror på det. Det är något som bara Maddy och Rogan vet och förstår. Det är ju det de har tillsammans och grejen är den att ingen annan förstår.

Illyria är en finstämd, smutsig, solkig, sorglig och vacker bok om tagna och förlorade chanser. Egentligen händer det kanske inte så mycket i själva texten, det mesta utspelar sig vid sidan av, men det är det som är livet är det inte? Att det är storslaget och småtrist på samma gång och inte alltid äger rum på den stora scenen…

Vilka är era favoriter bland Hand böcker? Själv äger jag Glimmering, Radiant Days, Immortal love och Waking the Moon men kan inte riktigt bestämma mig för vilken jag ska läsa först…

15 svar på ”Illyria”

 1. jag gillar de svulstiga waking the moon och black light mest faktiskt. och illyria. men jag tycker om det religionshistoriska, det som nästan gränsar till det töntiga. där trivs jag, i Hand-land.

  Svara
 2. Jag skäms, men inte en enda har jag läst.. HOn brukar hamna på min ”författare-jag-vill-läsa”-lista när det cirkulerar sådana, men har fortfarande inte ens klickat hem någon..

  Svara
  • Men du läser ju alla Boltonböcker, kan ju inte hinna allt… När du får tid och lust så är jag dock övertygad om att du kommer älska, tror Illyria kan vara bra som inkörsport.

   Svara
 3. Läs Waking the Moon! Radiant Days och Glimmering är också finfina, och missa för allt i världen inte novellsamlingen Saffron and Brimstone. Immortal Love har jag också i hyllan, men har – gasp! – inte läst än. Tack för påminnelsen!

  Svara
  • Oj, existerar det alltså böcker av EH som du inte läst än!?! Är väldigt sugen på att läsa dem alla men får nog bli Waking the moon först eftersom ni är flera som framhåller den. Och novellsamlingen ska jag absolut läsa vad det lider, trots att det är en novellsamling…

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.