13 april 2024

Boktolva 2013

Årets boktolva lyckades jag tyvärr inte ro i land. Det blev tio lästa av de tolv. Nu gör jag ett nytt försök med denna lista inför 2013, och för att öka chansen för att lyckas låter jag boktolvan pågå från nu och fram till 31 december 2013. Av dessa författare ska alltså 12 läsas, alla är av mig olästa sedan tidigare och alla är sådana som jag är väldigt nyfiken på.

OBS att detta är en synnerlig levande inspirationslista där namn läggs till eftersom, kom gärna med förslag!

Toni Morison

Harper Lee

Kate Atkinson

Salman Rushdie

Stephen Fry

John Marsden – läste Tomorrow when the war began i slutet av 2012, gillade lite men mindre än väntat….

Jeffrey Eugenides

Monica Ali

Julian Barnes

Anne Enright

Fred Vargas

Curtis Sittenfeld – läste I en klass för sig i december, tyckte den var helt ok men inte fantastisk…

Nawal El Saadawi

Assia Djebar läste Ingenstans i min fars hus och tyckte mycket om tilltalet.

Lena Andersson – läste Var det bra så? i mars, och den är lika bra som alla säger…

Sofie Oxanen

Cilla Naumann – läste Springa med åror i mars, tyckte mycket om.

Kristian Lundberg – läste och tyckte mycket om Yarden i maj.

Cora Sandel

Virginia Woolf – läste hennes textsamling London i december och fastnade helt för hennes språk och bitskhet.

Doris Lessing

John Green – läste The fault in our stars i januari och älskade.

Dan Simmons

Ruth Rendell – läste Stenarna skola ropa i augusti och älskade.

Stig Saetterbakken  – läste helt fantastiska Genom natten i november

Lizzie Doron

Katie Fforde

Denise Mina – läste Blodsarv i september, kommer definitivt läsa mer!

Barbara Kingsolver

Jo Walton

Janet Evanovich – stiftade bekantskap med Stephanie Plum i oktober och det kommer bli en lång vänskap

Diane Setterfield

Michel Faber

Charles de Lint – läste och gillade The Dreaming Place i juli, kan bli början till en underbar vänskap…

Jennifer McMahon – läste Don’t breath a word i oktober och trollbands

John Harwood

Berätta gärna för mig vilka jag bör prioritera, vilka som är svårlästa och vilka böcker jag ska välja av respektive författare.

30 tankar på “Boktolva 2013

 1. Morrison är inte helt lätt för mig, men Beloved ger mycket när man kämpat lite med den. Av Rushdie är det väl lika bra att läsa Midnattsbarnen, världens bästa bok enligt Booker. Av Oksanen gillar jag mest Utrensning.

  1. Världens bästa bok måste jag ju läsa… Morrison tänker jag mig också som lite svårforcerad men jag hoppas att jag orkar och att jag får betalt.

 2. Sofi Oksanen är ju en av mina stora favoriter! Hon skriver verkligen så personligt och djupt! Men förbered dig på att det är tunga ämnen! Min favorit är nog Stalins Kossor!!

  Får se om jag hoppar på Boktolvan denna gången!!

  1. Testa! Det är rätt bra att pressa sig själv lite men viktigt att inte låta sig nedslås om man inte når riktigt ända fram…

   Det är verkligen dags att jag läser Oksanen nu

 3. Jag tycker du ska prioritera Sofi Oksanen. Hennes Utrensningen är en av mina tidlösa favoriter och Stalins kossor ligger inte långt efter. Inte svår på något sätt (dock tunga ämnen).

  Curtis Sittingsfields I en klass för sig är helt klart läsvärd och lättläst. Likaså John Marsdens Imorgon när kriget kom.

  Själv är jag mycket nyfiken på Toni Morrison och Harper Lee. Har försökt mig på Morrison men har lagt den åt sidan. Men det handlar väl om rätt bok vid rätt tidpunkt. Någon gång ska vi nog passa varandra.

  1. Alla positiva röster om Oksanen är helt klart inspirerande. Blir nog dags för Utrensningen mycket snart.

 4. Virginia Woolf är en av mina favoriter, men ingen av hennes böcker är lättillgänglig rent språkmässigt, du behöver vara med, så att säga, när du läser, inget halvt fokus på boken och halvt fokus på vad du ska laga till middag – men! Det är så självlysande, svindlande, vindlande bra! Tycker jag. Efter var och en av de fyra av hennes böcker som jag har läst har jag känt mig känslomässigt utmattad – hennes språk, hennes berättelser, är sådant att det grabbar tag i mitt allra innersta och skakar om, både våldsamt och varsamt. Min favorit är ”To the Lighthouse”, men ”Mrs Dalloway” är helt fantastisk också. Efter en Virginia Woolf brukar jag dock behöva läsa typ, Lisa Jewell eller någon språkligt okomplicerad deckare. För att lugna hjärtat, liksom. Haha. Men, ja, som en avslutning på den här ordsvadan alltså: Virginia Woolf är makalöst bra (enligt mig), men läs henne inte när du ”bara” vill bli underhållen, sådär lättsamt och lättsmält. Virginia Woolf är ingen Marabou mjölkchoklad, hon är den mörkaste av den mörka chokladen. Och: ”To the Lighthouse” är mitt tips att börja med. För att den är så bra.

  1. Tack! Ska definitivt ge Woolf den tid hon behöver och jag tänkte enligt ditt råd försöka med To The lighthouse först. Kommer troligen behöva ett visst mått av peppning under tiden dock…

  2. Mrs Dalloway är underbar men jag tyckte att Mot Fyren var rätt svår, på gränsen till ögna-sig-igenom på vissa ställen. Dock nöjd att jag läst den men den gav inte mersmak på Woolf vilket Mrs D gjorde (för min del alltså).

 5. Av författarna på din lista har jag läst en eller flera böcker av vardera Toni Morrison, Harper Lee, John Marsden, Jeffrey Eugenides, Monica Ali, Curtis Sittenfeld, Sofi Oksanen, Cora Sandel, Virginia Woolf och Doris Lessing och jag tycker att du bör prioritera Sofi Oksanen (läs Utrensning och Stalins kossor), Harper Lee (läs <i<To Kill a Mockingbird) och Toni Morrison (läs Beloved) och Virginia Woolf (följ någon annans rekommendation). Woolf är jag själv inte särskilt förtjust i men hennes sätt att skriva har haft stort inflytande över många författare, därav prioriteringen.

  Mina topp-tre har alla ras- och ursprungsdiskriminiering som en väsentlig del, men det gäller nog för din lista i stort, faktiskt. Av de jag läst skulle jag säga att Toni Morrison och Virginia Woolf kräver mest av sin läsare.

  Här är vad jag tyckt om några av dem:
  http://sagasbibliotek.blogspot.se/2012/09/utlast-to-kill-mockingbird-av-harper-lee.html
  http://sagasbibliotek.blogspot.se/2008/02/utlst-stalins-kossor-av-sofi-oksanen.html
  http://sagasbibliotek.blogspot.se/2012/02/utlast-middlesex-av-jeffrey-eugenides.html
  http://sagasbibliotek.blogspot.se/2012/05/utlast-marriage-plot-av-jeffrey_04.html
  http://sagasbibliotek.blogspot.se/2008/03/utlst-prep-av-curtis-sittenfeld.html

  1. Tusen tack för hjälpen! Ska kolla dina recensioner, kan dock inte bestämma om jag ska göra det genast eller efter att jag läst själv…

 6. Åh, många favoriter här 🙂 Jag skriver under på att Midnattsbarnen är åtminstone en av världens bästa böcker! Det var den första jag läste av Rushdie, tycker det är en finfin ingång till hans författarskap. Jag älskade den.

  Av Toni Morrison har jag bara läst Älskade (Beloved), håller med Lyran om att den tog lite tid men den är väl värd det! Också fantastisk. To Kill a Mockingbird är också en favorit, fantastiskt bra!

  Av Sofi Oksanen har jag läst Utrensning och Stalins kossor, både är bra men Stalins kossor var nog snäppet bättre.

  Dan Simmons måste jag läsa mer av, jag har läst Drood och den är nog en av mina favoritböcker någonsin. Tegelstenarnas tegelsten, typ, men också väl värd tiden man får lägga på den. Jag har hört att hans The Terror ska vara fantastisk också.

  Men vilken som ska prioriteras är svårt att säga. Alla är så bra 🙂 Kanske Dan Simmons!

 7. To kill a mockingbird är verkligen fantastisk, och väldigt lättläst. Woolf är också en av mina favoriter, Mrs Dalloway är kanske den bästa att börja med, kanske den bästa hon skrivit i mina ögon och inte allt för knepig. Oksanen är bra men rätt deprimerande, och förbered dig på konstant illamående om du läser Stalins kossor- den består till stor del av hetsätning och sen beskrivningar av hur man bäst kräks upp allt igen.

  1. Hm, jag ska nog undvika Stalins kossor lite tror jag pga känslighet för ätstörningsböcker. Deprimerande kan jag dock ta så Oksanen blir det hur som helst 😉

 8. Sofi Oksanen, Harper Lee, Dan Simmons och Doris Lessing måste du läsa! Jag rekommenderar Oksanens Utrensning, Simmons The Terror och Lessings Det femte barnet.

  1. Tack för tips! Jag är himla sugen på att läsa dem alla nu… Får nog anstå någon vecka men sen så…

 9. Ifall du fortfarande vill ha tips på författare… Jag skulle verkligen rekommendera Barbara Kingsolver, en av mina favoritförfattare!! Och så hade du Michel Faber också på listan, jag läste till slut Crimson Petal and the White förra hösten och den är riktigt bra, utmärkt bokklubbsbok, finns så mycket att diskutera!! Jag kände verkligen för Sugar.

  1. Det vill jag absolut! Har du tips på var jag ska börja med Kingsolver? Fabers bok om Sugar står hemma i hyllan och väntar, kanske kan det bli höstläsning för mig i år…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.