24frågor: 1 Favoriter

Om Årets kalender: 24 inlägg kommer det bli och till varje inlägg ställer jag en fråga till läsaren. Svaren lämnas i kommentarerna (vill du svara på din egen blogg? Glöm inte att länka till detta inlägg så jag vet att du svarat) till varje inlägg. Bland de som svarat på minst 10 frågor när kalendern är i mål (sista inlägget publiceras 24/12 och målsnöret för utlottningen dras den 27/12) lottar jag ut ett fint nyårspaket som bland annat innehåller min favorit bland årets lästa böcker.

Det här med favoriter är inte alltid lätt. Om någon frågar mig vem som är min favoritförfattare så skulle jag nog svara Margaret Atwood. Favoritfärgen är kanske turkos. Min favorit-Doctor Who är möjligen David Tennant och favoriten bland mina barn är… Nej, förstås inte. Vissa dagar föredrar jag det minst gnälliga barnet och vissa dagar älskar jag de där stånga huvudet mot varandra-attackerna. Vissa dagar tillber jag Hilary Mantel, vissa dagar är en röd klänning det snyggaste av det snygga och rätt vad det är så kommer jag att tänka på den där episoden i första säsongen av Who där Christopher Eccleston är utomjordiskt bra.

Favoriter är svåra helt enkelt. Allt är relativt och beror på humör och allt det där. Men om man måste… Om jag skulle vara tvungen att välja ut en favoritförfattare (Margaret Atwood!) och dessutom helt diaboliskt skulle bli tvungen att välja min favoritbok av henne så… Skulle det bli lite svårt. Men om jag nu måste så säger jag Alias Grace. Alias Grace, eller kanske Tjänarinnans berättelse förresten, är nog min favoritbok av min favoritförfattare. Kanske…

Vilken är din favoritbok av din favoritförfattare? Om du måste välja alltså…

70 svar på ”24frågor: 1 Favoriter”

 1. Det där med att välja en är absolut inte lätt. Men får nog vara lite förutseende och faktiskt säga J K Rowling. Det finns inte mycket som slår Harry Potter. Och favoritboken är där det allt började med De vises sten. För hade inte den varit bra, vad är det som säger att jag hade läst vidare.

  Svara
 2. oj oj… det här är ju egentligen en omöjlig fråga att svara på! jag begränsar mitt svar till romaner, för att göra det lite lättare. min favoritförfattare för tillfället är maggie stiefvater, men i det långa loppet är det nog ändå audrey niffenegger. her fearful symmetry är en av mina absoluta favoriter, men om jag bara hade en av niffeneggers böcker att läsa om och om igen resten av livet skulle jag nog ändå välja the time traveler’s wife. kanske… 🙂

  Svara
  • Jag vet! Det är helt omöjligt… Niffenegger gillar jag också, kan nog inte välja en favorit dok, kanske resonerar jag som du…

   Svara
 3. Jag får säga Helen DeWitt Den siste samurajen som handlar om livet, språket och förhållandet till egna barn i en fantastisk berättelse. I övrigt har jag inte läst något av författaren. Förr sa jag alltid att Paul Auster var min favorit, men jag har nog tröttnat där. Kafka tröttnar jag dock aldrig på, men han är ju inte så nyproducerande.

  Svara
  • Den siste… Låter väldigt intressant, ska kolla upp genast! Gillar också Auster men känner att jag nog tröttnat lite och inte behöver läsa hela hans produktion.

   Svara
 4. Oj vilken svår fråga du dragit till med! 🙂 Hmm jag är ju väldigt förtjust i Janet Evanovich och hennes karaktär Stephanie Plum. Skrattar så att tårarna rinner när jag läser dem, men att bara välja en av de nitton böckerna blir svårt. Kanske får säga den senaste då som är färsk i minnet 😀

  Annars är J.K Rowling ett självklart val och där är nog sista boken om Harry Potter min absoluta favorit.

  Svara
  • Evanovich har jag varit på gång att läsa länge, tror att jag kommer gilla. När det gäller Harry Potter så dyker han upp senare i kalendern…

   Svara
 5. Jag är den där typen som faktiskt har ett svar på den frågan och har haft samma i så där 30 år. Kanske lite trist, men när någon skriver en bättre bok än Pestens tid av Stephen King så lovar jag att byta med en gång 🙂

  Svara
 6. Blonde av Oates.
  Helt otroligt hur Oates lyckas med att hålla uppe intresset hela boken igenom. Något nytt på varje sida och språket bara slingrar sig igenom tragiken.

  Svara
  • Kul att ni är fler som nämner King. Själv skulle jag lätt ha valt Det om det inte vore för den hemska avslutningen. The shining har jag dock inte läst. Än…

   Svara
 7. Rolig kalenderidé!
  Favorit: Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson får det bli. Hade också kunnat välja Glasfåglarna av Elsie Johansson, men eftersom det är en serie kändes det lite snålt mot de andra böckerna i serien.

  Svara
  • Kul att du gillar 🙂

   Glasfåglarna (och övriga delar i serien) hör verkligen till mina absoluta favoriter också. Molnfri bombnatt har jag dock inte läst än.

   Svara
  • Det är ju det som är grejen, att det är så lätt att ändra sig hela tiden… Jag funderar fortfarande om jag verkligen valde rätt här och skulle jag skriva inlägget just nu kanske jag skulle välja annorlunda… The little stranger är annars ett utmärkt val 🙂

   Svara
 8. Det är svårt, men eftersom Anna Gavalda är min absoluta favoritförfattare (trots att jag inte hunnit igenom allt hon skrivit) så får det nog bli Tillsammans är man mindre ensam. Så mysig och så tänkvärd – och så fantastiskt skriven!

  Svara
  • Jag har inte läst någonting av Gavalda än men jag vet att många gillar henne (ochsärskilt Tillsammans är man…) så jag ska absolut läsa någon gång.

   Svara
  • Kul att du gillar kalendern, och kul att du svarar i bloggen!

   Precis så är min relation till doktorerna också, älskar Tennant och Eccleston och har haft svårt att ta till mig Smith. Men jag måste säga att efter sjätte säsongen som jag nyss såg klart så tycker jag väldigt mycket om elfte doktorn också 🙂

   Svara
 9. Kul kalenderidé – jag är nyfiken på vad du ska hitta på för frågor resterande 23 dagar…? Ska försöka bli en flitig kommentator (kommentatör? kommenterare?? kommakommakomkom?)
  Jag har alltid så många olika författare jag tycker om – men det är en som jag alltid kommer att ha bland mina främsta, som jag har läst allt av och äger alla böcker hon har skrivit: Selma Lagerlöf. Ingen skriver som hon. Och måste jag välja bok så är det Löwenskiöldska ringen (hm, ja, det är en trilogi så jag fuskar lite).

  Svara
  • Jätteroligt att du gillar kalendern, ser fram emot dit kommenterande 🙂

   Jag älskar Selma Lagerlöf och just Löwensköldska ringen (hela trilogin) är också min favorit av henne, så himla bra!

   Svara
  • Så trevligt att någon drog till med Selma. Själv lägger jag en röst på Göran Tunström, men att klämma till med någon bok, se det var värre det! Men måste jag så får det bli Tjuven, vansinnig historia berättad med både dödligt allvar och underbar humor! http://sv.wikipedia.org/wiki/Tjuven

   Svara
   • Roligt med mer Värmländskt i en värmländsk blogg 🙂 Jag har pinsamt nog bara läst Juloratoriet av Tunström men den älskade jag å andra sidan väldigt mycket, han är en fantastisk författare som jag vill läsa mer av.

    Svara
 10. Uj, det var verkligen inte lätt.
  Favoritboken är nog ”To Kill a Mockingbird”.
  Favoritförfattare då? Det får nog bli Neil Gaiman -så mycket skrivet och så bra!

  Svara
  • To kill a mockingbird ska läsas väldigt snart och Gaiman gillar jag också men jag har fortfarande kvar att hitta den där favoritboken av honom.

   Svara
 11. Skoj med en kalender som ställer läsaren ”på prov” varje dag! Dagens fråga var verkligen inte lätt alls. Ska man tänka favorit från hela livet eller nu senare… Jag är ändå ganska spontan och ombytlig i mitt boktycke så jag svarar nog Gillian Flynn och Gone Girl.

  Svara
 12. Åh, jag somnade ifrån att svara. Lätt som en plätt: Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami! Jag har tjatat om det förr men jag blir sugen på att sitta i en brunn på riktigt när jag läser denna bok, mycket bättre än så blir det inte!

  Svara
  • Jag blev faktiskt också lite sugen på att sitta i en brunn och titta på himlen när jag läste den och det ska nog ganska mycket till för att väcka den känslan tror jag 🙂

   Svara
 13. Jag har flera favoritförfattare men den som det var enklast att välja en favoritbok av är Diana Gabaldon – Främlingen. Jag älskar hur Jamie och Claires historia börjar! Första boken, som utspelar sig mycket i Skottland, har definitivt gjort mig väldigt sugen på att åka till Skottland. Miljöbeskrivningarna i boken är riktigt bra.

  Svara
  • Å vad jag håller med dig! Blir väldigt sugen på att läsa om serien från början, de första böckerna är så himla bra!

   Svara
 14. Min absoluta favoritförfattare är David Eddings. Han var också starten för mitt nya ”läs-liv”. Tidigare hade jag bara läsa Kitty-böcler och liknande. Han har inte skrivit något som jag inte gillat och jag älskar han karaktärer. Om jag måste välja en favorit av hans böcker så får det bli den första boken, Stenens Väktare, i den första serien, Sagan Om Belgarion.

  Svara
 15. Ganska ofta tycker jag att den senaste boken jag läst är den bästa, men det svaret håller ju inte i längden. Då får det bli Vilhelm Moberg och av hans produktion ”Din stund på jorden”.

  Svara
 16. En endaste?! Hmmm det är svårt – jag brukar ange minst fem när jag pratar favoritförfattare. Men måste jag verkligen bara välja en så får det blir Joyce Carol Oates. Hon skriver på ett inlevelsefullt sätt och väjer inte för mörker och svåra saker.

  Svara
 17. Jag svarar ju på helt fel dag…men strunt samma! Kan inte välja bok men skulle jag vara tvungen att välja en författare som jag bara får läsa skulle jag säga King! Kan läsa om flera av hans böcker många gånger!

  Svara
 18. Gud vad svårt! Det går ju inte att välja en bok av en författare! Gah! Främlingen av Diana Gabaldon…
  Så nu skrev jag det fort och trycker på skicka så jag inte hinner ändra mig.’

  Svara
 19. Det här är ju en omöjlig fråga. Jag måste nog ändå svara Tolkien eftersom jag läst både Bilbo och Ringen-trilogin fler gånger än vad jag egentligen vill erkänna. Favoritboken då? Första delen om Härskarringen. Har fortfarande inte förlåtit Peter Jackson för att han strök Tom Bombadill i filmatiseringen.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.