24frågor: 2 Tillit

Om Årets kalender: 24 inlägg kommer det bli och till varje inlägg ställer jag en fråga till läsaren. Svaren lämnas i kommentarerna (vill du svara på din egen blogg? Glöm inte att länka till detta inlägg så jag vet att du svarat) till varje inlägg. Bland de som svarat på minst 10 frågor när kalendern är i mål (sista inlägget publiceras 24/12 och målsnöret för utlottningen dras den 27/12) lottar jag ut ett fint nyårspaket som bland annat innehåller min favorit bland årets lästa böcker.

Vi skrevs ju litegrann igår om favoritförfattare. Jag nämnde Atwood och det tänker jag fortsätta med. Ni vet det där lite jobbiga läget när någon har skrivit en bok som man bara nästan dog av älsk till. Och så kommer det en uppföljare. Som med Hungerspelen. Eller om det skulle komma en Jellicoe Road the sequel. Sånt känns alltid lite (läs:väldigt) skrämmande. Ska hen lyckas följa upp? Kommer det bli så dåligt att upplevelsen av det där första fulländade kommer att solkas? Ska man helt enkelt bara strunta i att läsa för att slippa besvikelsen?

I år har jag läst två sådana där uppföljare och det har vid båda tillfällena varit väldigt jobbigt innan läsningen. Skulle Cronin lyckas upprätthålla mitt intresse utan att förstöra The Passage-upplevelsen (svar: ja och nej)? Skulle Hilary Mantel klara av att följa upp Wolf Hall utan att tappa det totalt (svar: jag trodde det inte men herregud ja!)? Jag tror faktiskt att båda böckerna var bättre än sina föregångare men i Croninfallet blev jag uppmärksammad på att The Passage kanske inte objektivt var så bra som jag upplevde den, det var nog mycket annat som spelade in då.

Men sen finns det de där författarna som man aldrig blir nervös på. Margaret Atwood är en sån för mig. Hon är inte ens dålig när hon är lite sisådär (hej Penelopiaden!). Jag litar helt enkelt på henne fullt ut. Vilken författare litar du på?

59 svar på ”24frågor: 2 Tillit”

  • Jag har bara läst en av henne, Främlingen i huset, men hon har skrivit ganska måna andra som ja är sugen på. Skönt att höra att hon håller stilen.

   Svara
 1. Hoppsan! Jag kan inte komma på en endaste en som jag litar så blint på. Den enda jag kan komma på att jag läst så mycket av och aldrig blivit besviken på är samma svar som igår, Janet Evanovich. Jag har dock bara läst Stephanie Plum-serien av henne och är lite rädd att jag ska bli besviken om jag läser någon av hennes andra serier.

  Svara
 2. maggie o’farrell! så mycket av det bästa i hennes böcker verkar ta plats mellan raderna, mellan orden, så oavsett vad/hur hon skriver så är det fantastiskt 🙂

  Svara
 3. Som jag skrev på den förra frågan så har David Eddings inte skrivit något som jag inte gillat så hans böcker litar jag fullt på.

  Svara
 4. Jag får nog svara två här, Dean Koontz och Stephen King. Även om gillandet kanske varierar i styrka mellan olika böcker, så är jag aldrig orolig över att få läsa en dålig bok från någon av dem. Jag litar på att de kan ge mig precis det jag vill ha :).

  Svara
  • Det låter härligt! Koontz har jag som sagt aldrig läst men King är en riktig favorit även om han inte alltid är lika fantastisk så är han alltid läsvärd.

   Svara
  • Denise Mina är en av alla de där författarna jag inte läst pga att jag läser så lite deckare, borde kanske testa henne…

   Svara
 5. Ulf Lundell är mitt självklara svar. Och jag citerar mig själv från bloggen ”Ingen sätter upp fingret i luften och fångar sin samtid så exakt som Ulf Lundell. Förvisso: jag har honom som min följeslagare, uttolkare och livskamrat (oavsett vad Lundell har haft för sig på sin kant. Oavsett vad han sagt och gjort utanför musiken och böckerna.) och detta samtidens temperaturtagande är en klart bidragande orsak.”

  Svara
  • Intressant, jag har ingen relation alls till Lundell som författare men när du skriver sådär blir jag riktigt sugen på att testa…

   Svara
 6. I regel är jag väldigt trogen ”mina” författare. När jag klickar med någon biter jag mig fast och följer ganska blint.
  Det främsta namnet är Sarah Dessen. Jag vet att hon levererar.
  I teorin samma sak med Melina Marchetta även om jag inte vågat mig på hennes fantasy. Men om någon ska få mig att gilla fantasy är jag beredd att satsa mycket på att det är hon. Så stark är min tillit till henne! 🙂

  Svara
  • Marchetta och fantasy låter väldigt spännande måste jag säga, definitivt något att försöka sig på, hon kan säkert göra det speciellt och bra.

   Svara
 7. Utan att ha läst alla böcker i hela världen så vågar jag påstå att det inte finns någon författare som spottar ut sig idel femmor (dvs högsta betyg enligt min världsuppfattning) men tjatar du så tjatar jag: Jag har aldrig blivit besviken på Murakami även om jag tyckte att Sputnikälskling var lite magrare.

  Svåraste sitsen är ju att läsa bok nr 2 av någon där risken blir att man känner att den helt enkelt inte lever upp till nr ett. Med Murakami föll det sig så väl att jag tyckte bok nr två (Fågeln) var ännu bättre än bok nr ett (Norwegian) vilken jag ändå tyckt var fantastisk då det begav sig!

  Svara
  • Andraboken efter en riktigt fantastisk är alltid läskig. Min första Murakami var Fågeln, den andra har jag inte läst än…

   Svara
 8. Tråkigt nog så blir det samma svar som igår, Stephen King är kanske inte alltid lysande och briljant, men han har en lägstanivå som är högre än mångas högstanivå 🙂

  Svara
  • Ställer man likartade frågor får man stå ut med likartade svar 😉 Mer variation kommer… Jag tycker inte man kan begära idel hög klass hos en författare, det bästa är när de skriver så mycket som King och lyckas undvika dåliga böcker..

   Svara
 9. Jag måste säga Jonas Gardell då han har en egen gardellisk ton som tilltalar mig. Jag får nog även lyfta Joyce Carol Oates, som brukar anses som någon ojämn. Men jag har lyckats att läsa guldkornen har har således inte än blivit besviken.

  För övrigt är jag nyfiken på Atwood, som jag fortfarande inte har läst.

  Ha en fantastisk första advent!

  Svara
  • Tack detsamma! Gardell och Oates hör också till mina favoriter, särskilt Gardell. Och Atwood tycker jag förstås du ska läsa 🙂

   Svara
 10. Jag har gått och grunnat på detta under dagen och svaret blev (till min egen stora förvåning) en svensk deckarförfattare: Åsa Larsson, som ännu aldrig har gjort mig besviken.

  Svara
 11. Den var svår, jag har fått fundera ett tag. De flesta jag kommer på är liksom döda och det enda jag kan lita på då är att det inte kommer någon mer bok. Sen har jag förstås många favoriter, men de flesta har någon eller några böcker jag blivit besviken på. Efter mycket om och men kom jag på en författare som jag hittills aldrig blivit besviken på, och som tursamt fortfarande lever och skriver böcker:
  Katarina von Bredow.
  (borde det inte vara dags för nästa bok av henne snart, förresten…?)

  Svara
 12. Jag litar på Peter Englund. Jag tror att det han skriver kommer så nära människorna i förfluten tid som det bara är möjligt med de kunskaper och källor som står till buds idag.

  Svara
  • Å vad glad jag blir att du nämner Peter Englund! Jag gillar hans essäsamlingar väldigt mycket (har ej läst hans andra), han var en viktig förebild när jag var historiker just för att han kommer människorna så nära också när han skriver om stora skeenden.

   Svara
 13. Jag litar så mycket på Kristina Ohlsson att jag till och med funderar på att läsa hennes barnbok som kommer i januari – trots att jag inte har några barn att läsa den med.

  Svara
  • Jag har inte läst honom själv men vet många som gillar, det är starkt att vara jämn också när man skriver så mycket!

   Svara
 14. Oj vad jag upprepar mig! Stephen King för mig även (som någon annan sa) hans böcker inte alltid är femmor! Sofi Oksanen har jag heller aldrig blivit besviken på. Hon har skrivit få böcker men FAKTISKT bara femmor enligt mig!! 🙂

  Svara
 15. Ursula LeGuin, definitivt, hon har visserligen sina svackor, men jag tycker ändå att allt jag läst av henne håller sig mellan skalan bra och helt fantastiskt.

  Sarah Water är också ett säkert kort.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.