24frågor: 5 Passion

Om Årets kalender: 24 inlägg kommer det bli och till varje inlägg ställer jag en fråga till läsaren. Svaren lämnas i kommentarerna (vill du svara på din egen blogg? Glöm inte att länka till detta inlägg så jag vet att du svarat) till varje inlägg. Bland de som svarat på minst 10 frågor när kalendern är i mål (sista inlägget publiceras 24/12 och målsnöret för utlottningen dras den 27/12) lottar jag ut ett fint nyårspaket som bland annat innehåller en av mina favoriter bland årets lästa böcker.

Märkte ni möjligen att jag blev lite till mig tidigare i år när jag mötte Doktorn? Möjligen kan man tycka att det är en smula omoget eller varför inte vansinnigt att bli så till den milda grad prillig över något så simpelt som en tv-serie. Men låt mig förklara: jag blir ju kär. Jag ser en tv-serie som jag läser en bok och tar den mig med storm så blir jag kär. När jag börjar titta på en tv-serie så hoppas jag förstås att den ska vara bra, att jag ska gilla den och vilja se hela. När det sen redan under första avsnittet sticker till i hjärtat och det känns som om vi är på samma våglängd. När kärleken blir ögonblicklig och dessutom känns besvarad för att tv-serien fortsätter att vilja blända och locka mig. När jag inte vill sluta titta på kvällarna och drömmer om nätterna, när jag tar reda på fakta om skådespelarna och författarna. När jag letar och hittar kopplingar. När jag känner att jag hittat något fantastiskt igen*. När jag känner att jag kanske borde ägna en hel blogghelg åt det här. Den känslan. Förstår ni? Troligen inte. Har hittills inte stött på många som begriper sig på mig i det hänseendet. Bokbloggare brukar förstå när jag kärar ner mig en bok men tv-serier är inte riktigt samma sak…

Vad blir du passionerat förälskad i?

* Det har hänt före Doktorn också, med Buffy (alla tv-förälskelsers moder), Torchwood, Firefly, Battlestar Galactica och säkert någon till som jag nu glömmer i all upphetsning. Mer att läsa inom detta ämne hittar du här.

54 svar på ”24frågor: 5 Passion”

 1. Jag var lite efter dig när det gällde Doctor Who, men efter att jag skaffade Netflix har jag totalt slukat vartenda avsnitt sedan rebooten 2005 och tycker det är helt fantastiskt. Så jag förstår precis vad du menar.

  Svara
  • Det är bästa sättet att se en riktigt bra serie, att liksom trycka i sig stora mängder åt gången så en egentligen inte behöver lämna bubblan ens när man gör paus för annat (som jobb och sömn och sånt). Jättekul att du gillar!

   Svara
 2. Känner igen den där känslan, för den hade jag för något år sen men då gällde det inte någon tv-serie. Inte ens någon bok. Nä, (och det här är ju nästan lite pinsamt att erkänna…) det var ett datorspel som var föremål för min passion. Dragon Age, ett underbart fantasy-rpg med riktigt roliga och bra karaktärer och massor av dialog som höjde spelet till det bästa jag spelat, någonsin. Och så blev jag då lite kär i en av karaktärerna: Alastair. Jo, man kan bli kär i en tecknad datorspelskaraktär. Så är det. Iallafall kan jag bli det.

  Svara
  • Klart man kan! Kan verkligen tänka mig att jag också skulle kunna reagera så inför ett riktigt uppslukande spel, där är en ju dessutom med själv på ett helt annat sätt än vid läsning och tv.

   Svara
 3. Jag kan bli sådär tokförälskad i vissa böcker och filmer. Men även när jag började spela World of Warcraft för många år sedan så blev jag förälskad i min första karaktär jag skapade i spelet. Tyckte att hon var så fin.

  Svara
  • Så fint, att du skapade henne själv och blev så förtjust! Som jag skrev i annan kommentar så förstår jag verkligen att spel kan framkalla starka känslor.

   Svara
 4. Passionerat förälskad i, nej inte min grej. Och jag märker att jag återkommer till ordet Motstånd och Besatt (se 4 dec) för det är snarare det jag blir. Serien på teve som är till sist blev min, efter hårt motstånd är Lost. Jag har 3 avsnitt kvar på dvd-boxen och vet att jag kommer att börja om från början därefter.

  Svara
  • Det ligger ju en njutning i att övervinna motståndet också och ofta är det ju det som en får slåss lite med som ligger varmast om hjärtat sen…

   Svara
 5. Jag gillar ju mycket. Men sådär tokförälskad är det mer sällan jag blir, men ett givet svar för mig också är ju Doctor Who. I mina ögon är det den bästa serien. Och jag är så kär i Doktorn, nästan så jag blir lite ledsen efter varje avsnitt och verkligheten tränger sig på där doktorn inte finns. Haha, nu lät jag kanske lite vrickad :). Men det är en speciell förälskelse till honom! Ska jag fortsätta erkänna pinsamma saker om den så brukar jag viska ett tyst hej doktorn när det är stjärnklart och jag ser något som rör sig på himlen!
  Gällande böcker så är det en förälskelse till Sagan om Isfolket, den världen kan jag också förlora mig helt i och sen bli lite besviken vid uppvaknandet när sista boken är läst och jag måste säga hejdå till den släkten.

  Svara
  • Jag tycker inte det är pinsamma saker alls 🙂 Att jag håller med om Who vet vi ju men jag är också helt med när det gäller Isfolket, var så tom när det var slut och lite besviken för att jag inte gillade sista boken…

   Svara
 6. Jag blir förälskad i karaktärerna i böcker och tv-serier. Jag säger jag att jag älskar böcker eller tv-serier, och det gör jag, men jag blir inte förälskad direkt 🙂

  Svara
  • Jo, jag blir också förälskad i karaktärer men kan omsluta en hel serie i förälskelse också. Har faktiskt lite svårare att gå upp på samma sätt i böcker men det har hänt.

   Svara
 7. Jag kan inte minnas att jag blivit riktigt så där passionerat förälskad i någon bok eller karaktär. Det är mycket som jag älskar, men oftast kommer det något nytt och stjäl uppmärksamheten. Så det kanske inte uppfyller kriterierna riktigt. Det som kommit närmast var nog tv-serien ER (Cityakuten hette den visst i Sverige), George Clooney suktade jag nog efter…

  Svara
 8. Jag kan bli tokförälskad i karaktärer och i tv-serier. Nu till exempel är jag helt besatt av The Walking Dead på TV och av zombier. Jag vill bara läsa böcker om zombier… fast det är väl en fas som går över 🙂

  Jag är även helt galen i The Dark Knight Rises och älskar att lyssna på Banes röst. Han låter så häftig dock vill jag inte träffa honom i verkligheten det är han alldeles för obehaglig för 😉

  Svara
  • Å vad härligt med någon som är lik mig! De där faserna brukar ju gå över men tack och lov kommer det ju något nytt förr eller senare 😉

   Svara
 9. Jag vet inte om jag någonsin blivit helt passionerat förälskad i någon speciell bok eller tv-serie. Däremot har jag en tendens att helt snöa in på olika genres. Som nu är jag helt inne på historiska deckare och spökhistorier och jag kan verkligen inte få nog.

  A game of thrones är nog det närmaste jag har kommit faktiskt. Plöjde alla utgivna böcker+serien i somras och var totalt insnöad. 😀

  Svara
 10. Jag vill nog inte kalla mig för besatt, men visst finns det TV-serier som jag tycker mycket om. Men nej, inte alls på det viset.

  Däremot kan jag bli helt beroende av MMORPG-spel. Ett spel, Travian, har jag börjat och slutat spela två gånger. Båda gångerna blev det som ett gift och det var nästan det enda jag tänkte på.

  Första omgången jag spelade fick jag avbryta när jag upptäckte att det helt och hållet tog över mitt liv. Jag gick upp tidigare på morgonen för att kunna fixa och dona innan jag gick till jobbet. Om vi skulle bort någon helg blev jag nästan panikslagen över allt jag skulle missa. Och så vidare. Det var bara att avbryta.

  När jag började spela andra gången tänkte jag att jag inte behöver vara så seriös, utan lite mer ”casual”. Yeah right… Jag fick avbryta då också.

  Nu har jag tänkt att jag ska börja spela det igen när jag blir pensionär 🙂

  Svara
  • Det är supersvårt och superviktigt att kunna bryta när det blir för mycket. Själv kan jag bli sådär övertagen under en kort period och jag vet att det är för en väldigt kort tid så då är det ok men när man börjar ändra rutiner osv så är det dags att bryta. Verkar som en härlig pensionärssyssla dock 🙂

   Svara
 11. Åh men jag förstår dig precis! Jag kan bli precis sådär förälskad i TV-serier. Criminal minds, Morden i Midsomer, Miss Marple (underligt faktiskt för deckare läser jag väldigt sällan) men även Big bang theory och Game of thrones. Doctor Who vågar jag inte ge mig på nu för jag har inte tiiid att kära ner mig igen!
  Jag kan även förälska mig i filmer, böcker och TV-spel. Jag är lite av en periodare, jag blir stormförälskad, men när passionen svalnar kan det dröja månader och år innan jag plockar upp min gamla kärlek igen.

  Svara
  • Precis så är jag också, periodare… Det sköna är att veta att när jag plockar upp det där älskade efter något år så brukar förälskelsen finnas kvar. Dr Who tycker jag absolut du ska vänta med tills du har tid nog att trycka i dig sex säsonger på raken 🙂

   Svara
 12. Jo visst händer det då och då. Ofta är den någon speciell karaktär som fångar mitt intresse och som jag kan bli tokkär i. Detta gäller både inom film, böcker och serier. Jag gillar känslan av att man bara måste ha allt.

  Svara
 13. Klart man kan bli kär i tv-serier!! Jag kände samma som du för Buffy. Jag har fortfarande svårt att se ”Buffy” i någon annan film för det förstör Buffy-karaktären. När jag såg sagan om ringen filmerna blev jag totalt förälskad i Legolas. Inte Orlando Bloom (var det väl som spelade honom?) utan han som karaktären Legolas. När jag träffade min man hade jag en stor bild av L på kylen och sa att detta var min drömman mm. Känner fortfarande så litegrann…:)
  Böcker kan man såklart kära ner sig i. Sist jag blev sådär tokkär och gick och ”kände” för en bok i flera dagar var efter att jag läst ”En dag”. Å bara!! Men jag har också kärat ner mig i tv-spel. Senast Project zero!! Jag brukar dock kalla detta fenomen för att bli besatt!!

  Svara
  • Besatthet är en bra beskrivning. Det är lite besvärligt det där med skådespelare som får för sig att spela någon annan än älsklingskaraktären, borde vara lite förbjudet… Sitter Legolasbilden kvar på kylskåpet?

   Svara
   • Tyvärr inte…men han är fortfarande sjukt snygg!! 🙂 Jag tänker faktiskt inte ens på det när Orlando Bloom spelar någon annan. Det är inte samma sak för då är han inte Legolas för mig. Och Legolas är någon annan säger mig hjärna…! Hehe…! -)

    Svara
 14. Jag har nog inte blivit passionerat förälskad i en bok eller film på länge, kanske inte sedan jag var fjortis! Det känns lite tråkigt. Jag har faktiskt inte sett en enda av Fiktiviteters passions-serier, men det ligger rätt nära att jag är passionerat förälskad i Downton Abbey. Och Gilmore Girls på tiden den gick på tv. Nu har jag köpt boxen 🙂 Men jag har nog lättare att bli förälskad i böcker, jag har svårt att få nog av Douglas Kennedys Pursuit ofhappiness (Den andra kvinnan) och Denise Minas böcker brukar krypa in i hjärtat på mig. När jag blir sådär inne i en bok eller serie kan jag ha nästan göra den till verklighet för mig själv, går och tänker på karaktärerna som om de vore mina vänner 🙂

  Svara
  • Så gör jag också, tänker vidare på karaktärerna som om de vore vänner. Gilmore girls gillar jag men eftersom jag aldrig sett serien från början till slut utan väldigt sporadiskt så blev jag aldrig förälskad. Någon gång ska jag skaffa boxen och se allt från avsnitt ett.

   Svara
 15. Jag kan bli besatt av författare på det sätter men hinner sällan leva ut det, alltså i form av läsmaraton. Annars är det operor och större körverk som är min grej. Där är det PASSION. Jag vill lyssna, titta, sjunga om och om igen.

  Svara
  • Härligt! Jag har ingen relation till opera eftersom jag sett och hört så lite men jag skulle vilja uppleva mer för jag tror att jag skulle kunna älska.

   Svara
 16. Jag blir väldigt sällan sådär extremförälskad i vare sig böcker eller tv-serier. Ett stort undantag finns dock, och det är Gilmore Girls. Den har jag en ständigt pågående omtittning av.

  Svara
  • Som jag skrev tidigare i en kommentar ärjag lite sugen på gg eftersom jag gillar men aldrig sett serien från början till slut.

   Svara
 17. Jag skriver också på en förälskelse i Doktorn, jag började titta på Doctor Who efter semestern och det tog nog inte mer än drygt ett par månader för mig att plöja 5 säsonger. Om det inte varit för mina vänner fått slut på dvd boxar och att det inte fanns mer på Netflix hade jag nog sett resten också i nuläget 🙂

  Svara
 18. hehe, känner så väl igen mig! jag blir också så där stormförälskad i olika saker och ting… snöar in helt på tv-serier, filmer av en viss regissör eller med en viss skådis, böcker på ett visst tema osv osv osv… jag har alltid varit så, så länge jag kan minnas. just nu är det tv-serierna the vampire diaries och the mentalist 🙂

  böcker eller karaktärer i böcker har jag nog aldrig blivit så där specifikt förälskad i, inte som jag kan minnas i alla fall. men när jag läser riktigt bra böcker blir det ju ofta som att de finns med en hela tiden även mellan lässtunderna, och att de hänger sig kvar i flera veckor efter att man läst ut dem… det blir en annan sorts intimitet.

  men det är hemskt när nåt man är så himla förtjust i plötsligt bara går åt skogen… exempelvis de senare säsongerna av brittiska tv-serien being human där känslan, handlingen och skådisarna helt bytts ut mot skräp 🙁 *hjärtekras*

  Svara
  • Du beskriver verkligen skillnaden mellan också min upplevelse av film/tv och böcker väldigt fint! Det är en annan sorts intimitet… Håller också med o att det är förfärligt när favoriter går åt skogen, riktigt jobbigt!

   Svara
 19. Jag förstår dig med TV-serierna. Jag blir kanske inte lika kär – eller så blir jag det? – men jag kan absolut bli fullständigt galen i en TV-serie. I övrigt blir jag, när jag läser, kär i humor, kreativt språk, förmåga att blanda roligt med sorgligt så att det känns helt naturligt att gråta på ena sidan och skratta på nästa. 😀

  Svara
 20. Oj vad svårt. Jag vet inte om jag blir det i böcker, tv-serier eller dataspel. Jag kan tycka väldigt mycket om en karaktär eller känslan som en bok ger mig, och det har definitivt hänt att jag fastnat i dataspel (Diablo, The Sims) och längtar hem för att få fortsätta spela. Fast jag skulle inte säga att jag var passionerat förälskad i något av dem.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.