24frågor: 6 Tillgång

Om Årets kalender: 24 inlägg kommer det bli och till varje inlägg ställer jag en fråga till läsaren. Svaren lämnas i kommentarerna (vill du svara på din egen blogg? Glöm inte att länka till detta inlägg så jag vet att du svarat) till varje inlägg. Bland de som svarat på minst 10 frågor när kalendern är i mål (sista inlägget publiceras 24/12 och målsnöret för utlottningen dras den 27/12) lottar jag ut ett fint nyårspaket som bland annat innehåller en av mina favoriter bland årets lästa böcker.

Det har ju förekommit inlägg om hur mycket böcker jag köper (för många) och att jag släppt in fler än 100 nya böcker i huset i år. Mer sällan nämner jag att jag lånar en sjuk mängd böcker också. I år har jag sammanlagt 527 lån… En bråkdel har blivit lästa, många har blivit omlånade och en ganska stor del av dem är böcker till barnen. Men ändå…

Jag har alltså lånat 500+ böcker, köpt/fått 123 böcker (hittills) i år. Om man ser till att jag än så länge läst kanske 85 böcker under samma period så förstår ni ju att det är lite mycket in och lite väl lite ut just nu. Skärpning pågår.

Hur får du tag i dina böcker? Köper? Lånar? Tigger? Stjäl?

53 svar på ”24frågor: 6 Tillgång”

 1. Jag lånar mest – just nu har jag ca 40 biblioteksböcker hemma men de flesta har jag lånat till barnen. Annars köper jag begagnade böcker och gör någon nybokbeställning per halvår.

  Svara
  • Skönt med någon med längre bibliotekskvitto än jag (har 21 hemlånade just nu) 😉 Låter som en klok fördelning.

   Svara
 2. Kan inte påminna mig att jag någonsin stulit en bok. Däremot har jag ( tyvärr) lånat och sedan glömt lämna tillbaka boken till personen. Mycket beklagligt, men sant. Det senaste året har de flesta böcker lånats på biblioteket, och ett fåtal har köpts. Ibland har jag turen att få böcker, och en sådran present gör mig alltid glad.

  Svara
 3. Jag lånar mycket men precis som du läser jag inte allt. Lånet går ut, jag lånar om men till slut måste jag lämna tillbaka oläst. Senaste åren har jag köpt en del på loppis, mest pocket. Jag kollar av vilka böcker som ser olästa ut och sen väljer jag bland dem. De flesta står sen och väntar i min hylla lääänge.
  En viss procent köper jag men inte många. Kanske 10 st per år. och så får jag ju intressanta rec ex ibland.
  Stjäl gör jag inte, jag skulle bli tokig om nån tog böcker i min hylla!

  Svara
  • Tokig var ordet! Loppis är superbra, där har jag också hittat mycket läsvärt. Ofta blir det sen stående men någon gång ska en väl vilja läsa också…

   Svara
 4. Jag vill ju äga mina böcker, så det blir inte mycket lånat. Jag vill också kunna läsa en bok då när jag vill och inte då när jag måste (då återlämningsdatumet börjar närma sig). Så jag köper nog de flesta böcker som kommer in i vårt hus. På senaste tiden har jag också fått en hel del recensionsexemplar, vilket är extra kul!

  Svara
  • Jag gillar också ägandet, att kunna titta och plocka med en bok innan eller efter läsning, att kunna gå tillbaka när som helst osv. Lånar bara böcker jag är osäker på, vet jag att jag ska läsa och att jag troligen kommer gilla så köper jag.

   Svara
 5. Jag beställer ganska sällan böcker nu för tiden, ekonomin tillåter det inte riktigt. Men när jag är i närheten av ”min” andrahandsbutik köper jag gärna där, hittar ofta böcker jag vill ha och att det blir billigt är ju en stor bonus!
  Biblioteket har jag återupptagit min kärlek till, en del böcker vill jag gärna läsa men behöver nödvändigtvis inte äga så de brukar jag låna :).
  Sedan brukar det vara böcker som står på min önskelista till jul eller födelsedag om någon frågar!

  Svara
  • Kul att du återupptagit bibliotekskärleken 🙂 Och andrahandsinköp av böcker är toppen, brukar själv leta Maria Langutgåvor överallt där jag kommer åt…

   Svara
 6. Jag har väldigt begränsad budget nuförtiden, så jag köper bara ett litet fåtal böcker som jag verkligen jättegärna vill ha och vet att jag kommer att läsa. Lånar sällan e-böcker från bibblo eftersom det tyvärr är väldigt få av de böcker jag är som mest intresserad av som finns tillgängliga där. Lånar ofta e-böcker från bekanta däremot. Tigger gör jag jätteofta, recensionsex från alla möjliga olika ställen. Det har hänt nån gång då och då att jag ”stulit” också, men bara e-böcker på webben; oftast för att provläsa så jag vet om det är värt att köpa eller inte… detta är inget jag är är stolt över 🙁 Tävlingar och utlottningar försöker jag vara med i så ofta jag kan för att försöka vinna sånt jag inte har råd att köpa själv.

  Förr i tiden passade jag alltid på när jag var i Indien och Thailand, köpte massor av jättebilliga böcker, dels nya och dels second hand, och skickade hem till mig själv i stora lådor med sån där superbillig bokpost som går med fartyg och tar flera månader. Det var underbara tider det 🙂

  Svara
  • Det där med eböcker på biblioteket är ju en sorglig historia där vi i biblioteksvärlden och förlagen inte är överens alls, vi får hoppas på bättring… Att resa och skicka hem kilovis med böcker låter alldeles fantastiskt, att få en bokpresent när man redan kommit hem…

   Svara
 7. Jag lånar nästan alltid mina böcker. Biblioteket i stan har ett bra utbud och jag känner inte för att lägga en massa pengar på böcker som jag ändå bara kommer läsa en gång 🙂

  Svara
 8. Jag köper det mesta då jag gärna vill äga mina böcker. Sen försöker jag fixa lite genom recex/julklappar/presenter. Som student är man ju inte direkt rikast i landet. :S

  Nu på senaste tiden har jag dock återupptäckt bibblan och det har blivit en hel del lån =)

  Svara
  • Biblioteket brukar vara väldigt praktiskt för att låna kurslitteratur så en inte behöver lägga pengar på den i alla fall 🙂

   Svara
 9. De flesta böcker köper jag själv då från bokhandeln, någon annan butik, beställer från Adlibris eller köper på Myrorna eller någon annan loppis! Men självfallet så lånar jag också, då mest av min mamma, syster eller dotter. Förr gick jag ofta till biblioteket men det har inte blivit så mycket de senaste 5 – 10 åren.

  Svara
  • Älskar Myrorna och liknande! Själv köper jag mycket på engelska bokhandlar iom att jag läser mycket på engelska, priserna är fantastiska och så är det fraktfritt…

   Svara
 10. Jag lånar nästan alltid det jag läser på biblioteket. Jag är ju så lyckligt lottad att jag jobbar som bibliotekarie – dessutom på ett mindre bibliotek ute på landet där det inte är så enormt hårt tryck på de nyaste böckerna som det kan vara på större städers bibliotek. Så jag kånkar hem böcker nästan varje dag och tror optimistiskt att jag ska hinna läsa allt jag bär hem. Det gör jag inte. Men jag kan ju bara inte låta bli! Jag har nu en plan: att när jag läst ut boktravarna som ligger hemma just nu (alltså i april 2015 ungefär…) så ska jag bara tillåta mig att låna hem två böcker i taget. En mycket bra plan.
  Det fåtal böcker jag ändå köper själv är nästan alltid engelska fantasyböcker, för såna är vårt bibliotek för litet för att köpa in.

  Svara
  • Precis så är det för mig också, jobbar som bibliotekarie på ett medellitet bibliotek och kan låna det mesta jag vill ha förutom det som är på engelska så det köper jag… Mycket bra arbetsförmån att ha tillgång till så mycket böcker, borde ingå lite lästid också 😉

   Svara
 11. Jag är nog som du. Jag har lånat ett flertal böcker på biblioteket men samtidigt köpt/fått över hundra det här året hittills. De flesta av de nya är inte ens lästa än…

  För det mesta köper jag böcker via CDON eller Adlibris. När jag har möjlighet och befinner mig i en stad som har en bokhandel köper jag där.

  Svara
  • Jag önskar lite att jag hade tillgång till en bokhandel oftare, saknar att kunna gå in bara så där oplanerat och titta runt och kanske köpa något…

   Svara
 12. Alla sätt som man kan få tag på böcker är bra sätt. Förr om åren lånade jag nästan bara. Biblioteket låg fem minuter prommenad bort. Kanske inte bör nämna att där spenderade jag mycket fritid. Men sen flyttade vi till hus (fick plats med fler bokhyllor), samt att jag började bokblogga. Så mycket böcker som jag har köpt och fått i år har nog aldrig skett tidigare. Vågar inte ens räkna. Tíll mitt försvar köper jag mycket böcker på second hand och då behöver det ju inte bli så dyrt.

  Svara
  • När man kan köpa böcker för fem kronor styck så blir det ju lätt ett gäng 😉 Och det där med bokbloggande är förödande för anskaffandehastigheten av böcker…

   Svara
 13. Min intention är verkligen att låna mer men jag köper nog det mesta. Jag kan tänka mig att jag skulle låna mer om jag hade barn (själv älskade jag bokbussen!) men till mig själv… jag vill ju så gärna äga böckerna om de är bra!

  Svara
  • Jag kan verkligen hålla med mig, misstänker att min lånenivå skulle sjunka mycket drastiskt om jag inte jobbade på bibliotek, tyvärr.

   Svara
 14. Av böckerna jag har läst i år är den stora majoriteten lånade från kära bibblan. En mindre del är sådana jag har fått som recex av förlag. Dock köper jag sällan böcker nu för tiden, om det inte gäller en favoritförfattare/bok som jag vill ha i samlingen. Förr köpte jag betydligt mer, men märkte att det tog en massa plats, dammade och är jobbigt när man flyttar. Plus att jag bara läser de flesta böcker en gång ändå.

  Svara
 15. Jag har ett helt sjukt ägandebehov när det gäller böcker. Innan i år så hade jag inte varit på biblioteket sedan början på 80-talet.

  I år har jag lånat fyra böcker på biblioteket. Och köpt/fått 103 stycken. Hittills. Jag hade målet att inte skaffa fler böcker än vad jag läste, men man kan säga att det….hm, inte gick så bra. Ändå har jag med 85 lästa böcker slått personligt rekord. Nåja, då kan det väl ändå bara bli bättre? Eller?

  Svara
  • Precis, målsättningar är till för att nästan uppnås 😉 Att inteköpa fler böcker än man läser låter som en bra plan, ska nog försöka det nästaår.

   Svara
 16. Jag lånar massor av böcker från min lokala biblioteksfilial och från bokbussen. På sätt och vis har jag fått för mig att jag och min läslust ensam är ansvarig för bibliotekens fortlevnad på landsbygden. Liksom du läser jag bara en bråkdel av dem.
  Jag får en del recensionsexemplar, byter och köper en del på loppis. Böcker har en fenomenal förmåga att föröka sig.

  Svara
 17. Bibblan är nog mitt numerao uno då jag inte har haft bokköp som prio under mammaledighet (älskar alltid bibblan dock) och jag inte har något behov för eller plats att äga allt jag läser. Jag har heller inget problem att vänta lite med en bok, det finns så mycket annat att läsa under tiden. Och miljötänket sedan att låna och inte köpa! Bara plus där!!

  På sistone har jag väl också tiggt en del då jag börjat inse att förlagen gärna skickar ut recensionsexemplar. Lyx!!

  De böcker jag har köpt på sistone har antingen varit på Loppis (billig billigt) eller någon jag bara måste läsa NU (The twelve).

  Svara
  • Bibliotek är ju bra inrättningar på så många plan, kul att du gillar vårt 🙂 Och visst är det lyxigt med recensionsexemplar, varje gång.

   Svara
 18. Det var länge sedan jag lånade något på bibblan, det blir mest att jag köper nu för tiden. Mest på nätet, men eftersom det är så trevligt att gå i bokhandlar blir det lite där också. Och några recensionsexemplar har det blivit också! Sedan är jag glad för att jag har skapat ett litet bibliotek på jobbet med böcker som man får låna, läsa, ställa tillbaka, ta hem, donera – vad man vill! Där har jag hittat en hel del bra på sistone. Och rensat ut en del från mitt eget bibliotek också… 🙂

  Svara
  • En bokbyteshylla på biblioteket låter ju alldeles underbart. Skulle också behöva en sådan med tanke på de mängder böcker som just nu väntar på transport till Myrornas…

   Svara
  • Jag köper också alldeles för mycket, brukar försöka skylla på att jag inte kan påverka biblioteket att köpa in allt märkligt jag vill läsa 😉

   Svara
 19. Det kommer en del böcker till bloggen och ibland köper jag 3 böcker om jag känner mig nere.Hjälper alltid. Bibblolån minst 5 i månaden. Men jag är supernoga med att ge böcker vidare. Vid flytt för 6 år sedan minskade jag mitt bibblo från 2500 titlar till ca 700. Det är fortfarande mkt. Så en in och två ut är min modell.

  Svara
  • Önskar att jag kunde vara så disciplinerad! Har också rensat rätt hårt senaste året (att jag aldrig kommer mig för att köra iväg med böckerna är ju en annan femma) men inte alls så mycket.

   Svara
 20. Jag köper böcker men sedan kan de tyvärr bli liggande. Jag har över 100 olästa. Jag lånar mycket på bibliotek. Särskilt om jag inte är säker på att jag vill äga dem. Jag köper mest böcker skriva på engelska nu för tiden. De finns tyvärr oftast inte på biblioteket,

  Svara
 21. Med tanke på att ekonomin är ruskigt tight just nu har jag inte köpt en (ny) bok på hemskt länge. Däremot lånar jag en jäkla massa som jag tyvärr sällan hinner läsa ut. Tvååring+ graviditetströtthet gör hemska saker med läsningen. Hade jag bara plats och ekonomi till det skulle jag nog köpa väldigt många fler böcker än vad jag gör dock. Jag älskar att äga böcker.

  Svara
 22. Det är väldigt jämt mellan att köpa själv på Adlibris, få böcker från min svärmor och låna på bibblan. Jag är oftast inne i olika faser och just nu skaffar jag det mesta från biblioteket. Jag borde läsa mer från min bokhylla eftersom den är proppfull, men jag köper åtminstone inte hem nya böcker (om det inte är rea på bibblan och de kostar 5 kr styck)

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.