24frågor: 7 Konst

Om Årets kalender: 24 inlägg kommer det bli och till varje inlägg ställer jag en fråga till läsaren. Svaren lämnas i kommentarerna (vill du svara på din egen blogg? Glöm inte att länka till detta inlägg så jag vet att du svarat) till varje inlägg. Bland de som svarat på minst 10 frågor när kalendern är i mål (sista inlägget publiceras 24/12 och målsnöret för utlottningen dras den 27/12) lottar jag ut ett fint nyårspaket som bland annat innehåller en av mina favoriter bland årets lästa böcker.

På många sätt kan jag nog karaktäriseras som kulturtant. Jag är bibliotekarie, har glasögon och läser obscena mängder böcker. Det händer att jag lyssnar på klassisk musik. Men det finns stora luckor i mitt kulturella kunnande och bekvämlighetszon. Jag går gärna på teater men eftersom jag bor och under stora delar av mitt liv bott ”ute i skogen” har möjligheterna inte varit så många. Samma med opera. Sen finns det ett område som är helt sjukt att jag inte försjunkit mer i – konst, bildkonsten och fotokonsten. Min mamma är konstnär vilket väl borde räcka. En av min barndomskompisars mamma var konstnär och jag älskade verkligen hennes konst redan då. Och så Lars Lerin som växte upp några mil från där jag växte upp och vars konst jag verkligen avgudar. Och ändå går jag nästan aldrig på konstutställningar och framförallt så äger jag ingen konst (förutom två tavlor av mamma och några jag själv och rätt taffligt kluddat ner). Men jag skulle vilja! Jag skulle vilja vara kunnig och bekväm i konstvärlden också. Skulle vilja veta vilken konst jag vill och kan köpa (har varken ytan eller plånboken för Lars Lerin till exempel). Ibland kommer det tack och lov någon konstbok som fångar mig, senast Marie Hettwers kusliga Tysta rop där bilderna på ödehus och spöklika gestalter för tankarna till den litteratur jag älskar att försjunka i. Tänk Falkenland, ruvande och spöklik instängdhet på gränsen till den overkliga. Tur att det finns böcker och konst i ett, för oss obildade…

Vilken är din relation till konst?

28 svar på ”24frågor: 7 Konst”

 1. Men OJ vilken svår fråga…! Här skulle jag nog kunna skriva en hel roman om vad jag gillar och inte gillar, men får ju korta ner det till sentensen: Min relation till konst är att jag länge trodde att jag inte hade någon relation till den – men att jag hade gruvligt fel.
  Jag läste litteraturvetenskap för ett antal år sedan och hade en kompis som läste konstvetenskap och försökte få mig att läsa det också. Det skulle jag absolut inte och därmed basta. Fast sen testade jag. Och blev fast. Jag har läst 40 p konstvetenskap och skulle ha velat läsa mer om inte studielånen tog slut…
  Jag kan hitta enskilda konstverk som jag fullständigt kan grotta ner mig i. Har exempelvis en favorit, en liten akvarell av Zorn, helt okänd, som föreställer en ödestuga i en ängsbacke i sommarnatt. Den är sinnebilden för sommarfrid för mig, och vi har dessutom ett hus nära där vi bor som liknar det. Jag kan stå och bara vegetera i närheten av det huset och tänka på Zorn och livet och….
  (ja nu avslutar jag här innan romanen går in på kapitel 2)

  Svara
  • Jag älskar verkligen det där när man försjunker i konsten och kan bygga en hel värld runt exempelvis en tavla. Skulle också tycka det var kul att läsa konstvetenskap, kanske som pensionär…

   Svara
 2. jag bor på en liten ort, så här är utbudet inte heller något att hurra för… konst är nåt som jag sällan söker upp eller tänker på som så, men det betyder inte att jag inte uppskattar det. dess bästa form är för mig när man vandrar runt på nattmarknader i sydostasien och indien och ser lokala förmågor ställa ut bl a målningar, skulpturer och fotografier – sånt kan verkligen beröra mig. utsmyckningen av buddhistiska och hinduiska tempel och moskéer är också fascinerande, likväl som gatukonst som exempelvis the wall project i mumbai. på väggarna här hemma har jag billiga indiska färggranna affischer med hinduiska motiv och foton som jag själv tagit på resor i bl a irland och skottland inramade i billiga plastramar, så man kan nog inte beskylla mig för att ha ”fin” smak 😉 men de gör mig glad, och det är ju hela poängen 🙂 jag är inte religiös, jag tycker bara att affischerna är jättefina – skulle jag ha råd och tillfälle skulle jag lika gärna ha (återtryck av) gamla indiska handmålade filmaffischer istället.
  en av mina favoritkonstnär är Shilo Shiv Suleman http://www.shiloshivsuleman.com och jag skulle mer än gärna fylla mitt hem med kuddar och tavlor och andra grejer med hennes verk tryckta på..!

  Svara
  • Verkligen vackert! Älskar de varma färgerna! Håller för övrigt helt med om att man ska må bra av konst och då spelar det mindre roll om andra betraktar det som ”fint” eller inte.

   Svara
 3. eehrm, jag igen. Känns som jag måste förtydliga två saker som det blev lite syftningsfel på i förra kommentaren:
  1. Jag ÄGER inte den där akvarellen av Zorn själv. (I wish…)
  2. Det är inte Zorn som är ”helt okänd”. Bara tavlan jag beskriver.

  Svara
 4. Eeeh ja egentligen så borde min relation till konst va betydligt större än vad den är. Pluggade till museolog i två år och läste därefter konstvetenskap i två terminer. Men efter det har intresset svalnat väldigt mycket om nu är det nästan helt borta. Visst tittar jag på konstutställningar ibland, men inte alls som förr. Men lite häftigt känns det allt att ha fått hålla i en äkta oljemålning av Zorn under min praktik. Det är nästan så att man är lite stolt.. 😉

  Svara
  • Just det där att ha fått se och röra en äkta Zorn eller liknande är ju häftigt, lite som att röra vid och läsa gamla dokument vilket var en av de mest fantastiska upplevelserna med att historieforska.

   Svara
 5. Jag älskar konst! Men det ska vara viss specifik sådan. Det som är semimodernt skulle man kanske kunna säga. Helst expressionism och popkonst. Jag kan bli knäpp på riktigt moderna installationer och så annars är besöker moderna museer något jag gärna gör. Renässansen är något min man har fastnat för och som jag brukar definiera som tjocka barn och äcklig mat. Inget för mig med andra ord 🙂

  Svara
  • Haha, tjocka barn och äcklig mat är ju rätt mycket på pricken 🙂 Kan dock fascineras av ljuset i många av de tavlorna, kan fångas in av det…

   Svara
 6. Tyvärr icke existerande. Tycker som du att det hade varit roligt att faktiskt ha lite spännande konst upphängd på väggarna här hemma. Men icke. Det blir billiga IKEA-tryck som alla andra har eller någon enstaka gång en smårolig bild som jag hittar på någon loppis.

  Svara
 7. Hm, konst. Jag gillar fotografier, men det behöver nödvändigtvis inte vara för konstens skull. Utan för att jag gillar att kunna se tillbaka, hur livet såg ut förr. Jag gillar att titta på riktigt gamla byggnader också men jag vet inte om det räknas som konst direkt. Målningar och opera och teater och så är jag nog inte mycket för utan det är det mest fotografier av alla dess slag.

  Svara
 8. Svår fråga. Konst kan ju vara så mycket allt från tavlor, skulpturer och annat av kända konstnärer, till sådant som är gjort av amatörkonstnärer(som min far te.x), teckningar som jag själv gör eller snygga foton. Ja älskar konst som för mitt öga är vackert och som gör mig lycklig, om det är dyr eller billig konst spelar då ingen som helst roll.

  Svara
 9. Jag vill nog inte kalla mig för kulturell, på det viset. Jag går nästan aldrig på teater och konstutställningar ännu mer sällan. Visserligen gillar jag både teater och konst (om man ser vad det är eller om det är färgglatt), men inte så mycket att jag vill lägga tid på det.

  Faktum är att jag tror att mitt konstintresse skadades djupt när jag under gymnasiet var på Konstmuséet i Göteborg och där fanns en tavla. Som var helt blåmålad. Och sedan hade någon skurit en reva i den. Denna skada blev sedan fördjupad när jag var på en utställning i antingen Köln eller Düsseldorf. Och där hade de ställt några betongpelare på höjden. I en fyrkant. Nej, sådan konst gillar jag inte.

  Svara
  • Jag har också svårt för sån konst även om det finns undantag, föredrar också föreställande konst och väljer favoriter utifrån färger ganska mycket tror jag.

   Svara
 10. Teater gillar jag! Och museum….historiska museet i sthlm är en stor favorit Jag har svårt för konst. Jag ser ju att tavlor är fina eller bra gjorda och visst talar en del till mig men då jag ska gå runt och titta på tavlor känner jag mig mest dum. Vad är det jag ska titta efter? Hur länge ska man stå kvar framför en tavla? Vad gör man där egentligen? Fotografier är jag mer intresserad av. Poesi har jag också svårt för.

  Svara
  • Jag har också svårt för att veta hur jag ska bete mig, hur länge jag förväntas betrakta en tavla och vad jag bör tänka på. När jag lyckas släppa de tankarna så blir det bättre och en större upplevelse men det är svårt….

   Svara
 11. Jag gillar ju nog tavlor och teater och dyl, men är totalt icke konstnärlig själv. Jag kan absolut inte kalla mig själv konstnärlig, har inga sådana talanger… Men jag njuter av vackra tavlor, bra musik och fina teaterföreställningar. Men de måste vara sådana att man förstår, inte abstrakt.

  Svara
 12. Den har blivit öppnare med åren. Idag är jag extremt svårprovocerad, så jag tittar gärna på provokativ konst, men de konstverk jag blir förälskad i har i regel hittills varit abstrakta, med mycket färg. Jag vill gilla konst mer, jag vill ha en relation med konst, men jag har inte tid, saknar kunskap, är engagerad i så mycket annat etc. etc. etc. Har ingen konst hemma. Skulle vilja ha, men smakar det så kostar det. Jag får säga att relationen är … komplicerad!

  Svara
 13. Jag har ingen relation till konst. Om jag ska köpa en tavla vill jag se vad det föreställer, så abstrakt konst går bort. Naturlandskap faller jag oftast för.
  Min bror är konstnär och kunde försörja sig på det ända sedan 15 års ålder (sin första riktiga tavla målade han vid 12 års ålder, men hans första vernissage hade han vid 15 års ålder och alla tavlorna sålde slut).

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.