24frågor: 9 Dominans

Om Årets kalender: 24 inlägg kommer det bli och till varje inlägg ställer jag en fråga till läsaren. Svaren lämnas i kommentarerna (vill du svara på din egen blogg? Glöm inte att länka till detta inlägg så jag vet att du svarat) till varje inlägg. Bland de som svarat på minst 10 frågor när kalendern är i mål (sista inlägget publiceras 24/12 och målsnöret för utlottningen dras den 27/12) lottar jag ut ett fint nyårspaket som bland annat innehåller en av mina favoriter bland årets lästa böcker.

När jag igår gick igenom mina bokhyllor för att fota dem så slogs jag av dominansen av vissa författare. Maria Lang och Stephen King typ äger min bokhylla tillsammans med några till. Statistikälskande som jag är så samlade jag naturligtvis siffror över vilka författare som finns på flest böcker i mitt lilla hemmabibliotek. Topp fem är dessa:

1. Maria Lang, 27 böcker (och målet är att öka)

2. Charlaine Harris, 16 böcker (och det blir i alla fall en till i vår när sista Sookie Stackhouse kommer ut).

3. Jonas Gardell, 11 (fler blir det som bekant, bevisar kanske hur mycket jag älskat Gardell under olika perioder av mitt liv, de är nämligen väldigt lästa också)

3. Stephen King, 11 böcker (en författare som såväl jag som min man placerat i bokhyllan, jag har läst ytterst få av dem och han fler)

5. Per-Anders Fogelström, 10 böcker (Stadserien och dess föregångare plus två fristående romaner jag inte läst än)

Vilken författare dominerar din bokhylla?

46 svar på ”24frågor: 9 Dominans”

 1. Ledande i min hylla är utan konkurrens Janet Evanovich med 18 stycken böcker, och jag lovar – det kommer mera. Och då är det inte bara Plum-serien som är representerad utan även andra böcker. Målet är att införskaffa så många som möjligt. Notorious Nineteen kommer till exempel snart trilla ner i lådan. Det finns dock många författare jag har väldigt många böcker av.

  Svara
 2. oj, vilken skillnad jämfört med hos mig! 🙂 det verkar som om jag tenderar att välja författare som inte är lika produktiva? max 3-5 böcker av samma författare är rätt vanligt i min bokhylla. enda undantaget är väl margit sandemos isfolket då, 47 böcker.

  Svara
  • Jag äger inte ens Isfolket vilket känns som en brist i min samling, jag kan dock inte förmå mig att köpa in 47 böcker på ett bräde när jag vet att jag inte har plats för dem… Får försöka fundera ut något…

   Svara
  • Nu har ju Maria Lang skrivit väldigt många böcker och min målsättning är att äga dem alla… En Mobergsamling vore inte helt fel det heller…

   Svara
 3. Jag önskar du vore min granne så jag kunde låna alla Mara Lang 🙂

  Min bokhylla är även min mans och där finns mycket Steven King, PC Jersild och Sven DeBlanc. Av de böcker som är gemensamma finns flera Vilhelm Moberg, Per-Anders Fogelström och Kerstin Ekman. Bland mina egna är det Hanne-Vibeke Holst, Marlilyn French Slavenka Drakulic och Doris Lessing som finns många av. Anne Holts deckare har jag bestämt mig för att skänks, men de ligger fortfarande kvar i källaren, likaså Marian Keyes.

  Svara
 4. Neil Gaiman har två egna hyllplan, så jag tror att han dominerar. Han är dessutom min souvenirboksförfattare – jag köper en bok av honom i översättning dit jag rest, har de japanska utgåvorna av Anansi Boys och den italienska The Graveyard Book, samt förstås flera utgåvor av samma bok som tex Stardust i original med teckningar av Vess, i original som roman och i svensk översättning som roman. Sandman har jag förstås både i trade paperback och i Absolute-utgåvan, samt förstås den annoterade.

  Låter lite sjukt när man skriver ut det, men så är det.

  Svara
 5. Hos oss ser det ut som följer. Flest böcker är det av Stephen King 15 st(makens böcker). Därnäst kommer Michael Connelly 12 st, Jan Guillou 11 st och Henning Mankell 10 st. Sedan har vi ett gäng författare till som vi har 7-8 böcker utav varje.

  Svara
  • Mankell och Guillou är också relativt väl representerade hos oss, skulle nog kunna tänka mig fler Guillou faktiskt då jag blivit märkligt sugen på att läsa Hamiltonböckerna igen…

   Svara
 6. Nu ska vi se! Här hemma ser det ut så här bland de författare jag har mest av;

  Margit Sandemo: 61

  Stephen King: 18

  Virginia Andrews: 17

  Dean Koontz: 14

  Och speciellt Koontz och King vill jag ska öka ännu mer! De letar jag alltid efter när jag är på andrahandsbutiker.

  Svara
 7. Min sambo är en sån där som gärna köper på sig böcker, så det känns som att hans böcker är fler och jag vill inte ta med dem för vi läser inte samma sorts böcker (annars har vi alltså löjligt många Tom Clancy, Lee Child, Michael Connelly m fl)
  Men om jag räknar mina böcker så är det tre författare som dominerar klart: Selma Lagerlöf (16 böcker), Tolkien (10 böcker) och Astrid Lindgren (10 böcker) (och nej, det är inte barnens, det är MINA).

  Svara
  • Lindgrensamlingen är nog rätt stor här hemma men de tår hos barnen så jag har inte räknat, inte heller Barbro Lindgren som också finns representerad en masse…

   Svara
 8. Dominerar gör Agatha Christie, 48 på engelska och 17 på svenska men då är många de samma.

  Sedan 36 Maria Gripe, 32 Astrid Lindgren (+bilderböcker), 17 Maria Lang, 17 Peter Pohl och 15 Inger Edelfeldt.

  Svara
 9. Stephen King med sina 57 böcker är överlägsen vinnare här, något som säkert inte är någon överraskning 🙂

  Tvåa är Dean Koontz med 42 och trea Agatha Christie med 41. Sedan kommer det inte mågot på ett bra tag… fyran är John Jakes och Alistair MacLean med 20 vardera 🙂

  Svara
 10. Jag har städat undan min samling av över 60 Danielle Steel böcker, som jag samlat på mig i ungdomen… Nu är det bara några böcker av några författare, ingen större dominans.

  Svara
 11. Jag har:
  – 47 böcker av Margit Sandemo Isfolketserien naturligtvis. Jag hade Häxmästarserien också men sålde den för något år sedan.
  – 22 böcker av Charlaine Harris (Sookieserien, Aurora Teagarden-serien och nån ur Shakespeareserien)
  – 22 böcker av L.M. Montgomery alla delar i Anne på Grönkullaserien och Emilyserien både på svenska och engelska, tror jag.
  17 böcker av Jack London..

  Jag gillar tydligen att köpa på mig böcker av samma författare.

  Svara
 12. Tyvärr måste jag nog säga att det är Jo Nesbø i nuläget, men jag kanske skulle ta och leta reda på mina Harry Potter-böcker eller Kulla-Gulla så att de kan få dominera i stället…

  Svara
 13. Det står mellan Patricia Cornwell, Tess Gerritsen, Diana Gabaldon och Alexandra Potter. Alla fyra är mina favoritförfattare och jag försöker köpa alla deras böcker.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.