24frågor: 11 Barndom

Om Årets kalender: 24 inlägg kommer det bli och till varje inlägg ställer jag en fråga till läsaren. Svaren lämnas i kommentarerna (vill du svara på din egen blogg? Glöm inte att länka till detta inlägg så jag vet att du svarat) till varje inlägg. Bland de som svarat på minst 10 frågor när kalendern är i mål (sista inlägget publiceras 24/12 och målsnöret för utlottningen dras den 27/12) lottar jag ut ett fint nyårspaket som bland annat innehåller en av mina favoriter bland årets lästa böcker.

Jag slås gång på gång av vilket dåligt minne jag har. Det skrämmer mig lite eftersom jag alltid kunnat skryta med ett tipptoppminne tidigare. Troligen ammade jag bort det jag hade, eller om det var bäbisårssömnbristen som slog ut just det centrat i hjärnan… Mycket är det som är borta i alla fall. Senast jag fick tillfälle att känna mig lite ledsen över det var när jag bad om lästips till mina barn. Jag försökte verkligen klämma fram minnen av vad jag själv läste och gillade som barn och kom inte på särskilt mycket. Efterhand har det ju fallit på plats lite och jag minns de där Läslusenböckerna och Kitty som jag läste i mellanstadiet. Morfar prosten och Gry-böckerna på lågstadiet. Och Monica Zak. Och så minns jag några enstaka bilderböcker – Visst kan Lotta cykla, Pennstumpen och Hus är gott sa Oskar. Och en hel hög Kalle Ankas bokklubbböcker förstås. Men jag vet att jag läste väldigt mycket redan från det att jag lärde mig och allt kan ju inte ha varit värt att glömma.

Minns ni något av barndomens läsning?

43 tankar på “24frågor: 11 Barndom”

 1. heh, mitt minne är inget vidare heller… glimtar lite här och var, bara. pablo den frusna pingvinen, flaxa med vingarna (den med krokodilen), nu kommer jag och tar dig (den med benjamin och linnéa?), bobo-tidningarna, och senare bröderna lejonhjärta, momo och kampen om tiden… och så hästböcker, vi fem, kitty osv 🙂

  Svara
 2. Hos pappa lästes det mycket Pettson och Findus, mina finaste tidigaste bokminnen är nog våra turer till biblioteket för att hämta nya Pettson-böcker.
  Plupp-böcker fanns det också en del hemma, och Alfons. Hattstugan, Pricken och Skicka en panda minns jag också.

  Sedan när jag började läsa själv mer så blev det en hel del Barbie-böcker, Kitty, Fem-böckerna och lite annat. Jag var med i Pollux och Funtasie (tror de bokklubbarna hette så) så fick ju hem nya böcker då och då :). Det ligger antagligen väldigt mycket gamla böcker nerpackade i mammas källare.

  Finns också böcker jag minns handlingen ur men inte vad de heter tyvärr. Som en bok som handlar om, jag tror det är en åsna, som hittar en magisk sten. Han är lite ledsen och jag tror han förvandlas till en sten själv.
  En annan är om en liten flicka, jag vill säga att hon heter Lisa eller Lotta, jag tror även det är små statyer som lever i den.

  Så lite minnen finns det 🙂

  Svara
 3. Pettsson och Findus var min favorit och gubben med hatten (!? heter den så??) Älskade att sitta och titta på bilderna. Samma sak gällde en bok om en liten pojke som bygger en koja under en trappa och sedan när han ska gå och lägga sig på kvällen så kommer han på att han glömt sin nalle i kojan. Sååå ledsam..Sen hade jag en bok som hette Sunkan flyger som handlade om en liten pojke som får vingar och flyger ut genom fönstret. Jag tyckte den var så sorglig på något vis så jag gömde den under huvudkudden för att slippa se den.Så gör jag än idag när jag ser böcker jag tycker verkar sorgliga. Jag låtsas om att de inte finns..haha..

  Mitt tidigaste läsminne är ändå Emmaböckerna och när pappa läste högt ur smurfseriealbumen. Han gjorde alltid olika röster till smurfarna. 😀

  Svara
 4. Min hjärna fungerar precis lika illa som din. Barnen har hunnit bli åtta men min hjärna ligger på samma kapacitet som sömnlösa nätter och barnskrik fixade under deras första levnadsår. D.v.s låg.

  Jag minns dock att jag var sååå förtjust i Virginia Andrews böcker om syskonen C: Vindsträdgården m.fl.

  Jag minns att jag var med i en disneybokklubb (tror jag). Böckerna var i alla fall vita minns jag. Där fanns nog både femböckerna som tvillingarna. Kittyböckerna snodde jag även från min storasysters gömmor. Barnböcker kommer jag över huvudtaget inte ihåg.

  Svara
  • Jag minns vissa barnböcker men sen återkommer det ibland när jag läser för barnen också… Jag tror att jag läste iaf någon av de där Andrewsböckerna, eller om jag bara fascinerades av omslagen…

   Svara
 5. Jag kommer väl ihåg vad jag gillade som barn i läsväg! Det började med serien om Vitnos och Astrid Lindgren varvat med serietidningar. Sedan hade jag en period med ungdomsskräckisar från Läslusen, tvillingserien och Maria Gripe. Hästböckerna har även följt mig genom åren, då jag både läste mammas gamla 60- och 70-talshästböcker från Wahlströms och var med i Pollux hästboksklubb.

  Svara
  • Läslusen var jag också med i och jag hade många starka läsupplevelser där, det krävs dock att jag får se omslagen för att jag ska minnas…

   Svara
 6. Jag kommer ihåg mycket jag läste som liten, starkast är minnena av de böcker som vi läste högt hela familjen. Vi läste allt av Astrid Lindgren, Tove Jansson och Maria Gripe, varvat med Jules Verne, Michael Ende och C.S Lewis med flera. Många av de böckerna minns jag väldigt starkt, och figurer och världar som böckerna handlade om är oftast mer aktuella för mig än något jag läste förra månaden.

  Svara
 7. Jag blev inte läsbiten förrän i tvåan på lågstadiet så det känns som jag minns en del i alla fall Innan dess läste jag mest Kalle Anka och då allra helst Carl Barks. Jag skippade nog biten med bilderböcker och pekböcker helt, fast jag vet att mina föräldrar mycket sagor för mig och emellanåt övertalade jag dem att läsa högt ur Kalle Anka också.

  Svara
 8. Du minns mer än vad jag gör, tror jag. Jag minns ”Olles nya cykel”. Och Elsa Beskows böcker. Astrid Lindgren såklart. När jag blev lite äldre var det Bert-böckerna och ”Sofies värld” – om och om igen.

  Svara
 9. Jag minns en hel del av det jag läste när jag var barn men det är mycket som är försvunnet ur minnet också av alla de mängder böcker jag plöjde då. Och så blir minnet lite extra förvirrat av att jag jobbar med barnböcker nu och tror att jag har läst en del av dem som barn men nog inte har det.
  De jag minns säkert som favoriter i alla fall är alla Astrid Lindgrens böcker, Kulla-Gulla-böckerna, Vitnos- och Vips-böckerna (och då som B.Wahlströms ungdomsböcker, alltså de med röda och gröna ryggar), Hugo- och Josefinböckerna av Maria Gripe, Femböckerna. Och så hade jag ärvt ett antal böcker efter min mamma, böcker från 50-talet alltså, som jag älskade men de har jag glömt titlarna på allihop tyvärr.

  Svara
 10. Jag hamnar ibland i mammas och pappas gömmor av mina barndomsböcker. Vissa kommer man ihåg, andra inte. Prostens barnbarn var en självklar favorit hemma hos oss. Fanns på kassetband där Margareta Krook läste och oj vilken upplevelse. Sen har det varit mycket Astrid Lindgren, Sune, och Kulla Gulla. Sen så skrev jag i söndags på min blogg om min absoluta favorit; Sagan om julträdet.

  Svara
 11. Barndomsminnen… Jag minns att jag läste Teskedsgumman och betonade ordet tekannan fel, så det blev helt obegripligt… Barnen i Bullerbyn och Nils Karlsson Pyssling var absoluta favoriter. Bilderboken Jag vill också gå i skolan kunde jag utantill, det var den första barnbok jag köpte som vuxen, innan jag hade egna barn 🙂 Annars plöjde jag alla hästböcker jag kom åt, Kitty och Mary Lou och så Lotta-böckerna förstås!

  Svara
 12. Det jag minns bäst är pappas ambition att läsa hela Pelle Svanslös för oss, tyvärr hann han nog bara halva (tror till och med att bokmärket finns kvar i boken). Och så tyckte jag om Pettson och Findus och Mauri Kunnas böcker för alla detaljer som finns i bilderna. Jag tror att Kunnas böcker finns på svenska numer.

  Svara
 13. Läste massor med böcker som barn men jag tror nog jag kan säga att Pippi Långstrump var en av favoriterna. När jag blev något äldre så var det Fem mysterierna och Kitty och Mary Lou böckerna som dominerade.

  Svara
 14. Det beror ju lite på hur mycket barn du menar 🙂

  Jag minns att Pricken av Margret Rey var en bok jag älskade. Och Plupp 🙂

  När jag blev lite större så blev det Kitty, Anne på Grönkulla, Kulla-Gulla och alla de där ungdomsböckerna som var stora på 70-talet, som de av Hans-Eric Hellberg, Gun Jacobson, Maria Gripe och Stig Malmberg.

  Svara
 15. Jag har glömt mycket jag också, men några titlar minns jag väldigt klart. Hela Lilla huset-serien har jag läst så många gånger att jag tappade räkningen för femton år sedan. Maria Gripe, framför allt Pappa Pellerins dotter och serien om Lotten som börjar med Tre trappor upp med hiss. Elsa Beskows Solägget var en favorit med, liksom Anne på Grönkulla och Narnia-böckerna. Var också med i Läslusen ganska länge, men sedan tyckte föräldrarna att det blev för dyrt eftersom jag läste ut böckerna så snabbt och de skaffade mig mitt första bibliotekskort. Tack vare en underbar bibliotekarie hittade jag den bok som var min favorit länge, länge och som jag fortfarande letar efter på alla antikvariat jag går in på; Hjältar och monster på himlavalvet av Maj Samzelius.

  Svara
 16. Jag minns att jag älskade alla böcker av Michelle Magorian och jag minns att jag tyckte väldigt illa om Hugo och Josefin av Maria Gripe. Skulle jag lägga ner mycket mer tanketid skulle jag säkert komma på mer, för jag brukar ha gott minne. Just det, Ole Lund Kirkegaard var också en favorit.

  Svara
 17. Jag mins när min moster tog med mig till biblioteket i Kalmar och visade mig Häxan och Lejonet. Jag älskade den! Tyvärr hållet den inte riktigt då de böcker jag har i serien känns väldigt gammaldags i språket.

  Blev också förälskad i Susan Coopers serie the dark is rising då jag hittade Gråkungen ( del fyra) när jag gick i fyran.

  Annars läste jag femböcker, Kitty, tre deckare, Tvillingdeckarna, ja alla Wahlströms jag kunde få tag på, både röda och gröna ( eller mest gröna tror jag). Astrid Lindgren, HC Andersen, Bröderna Grimm och mer fantasy när det började finnas att köpa.

  Mycket blandat men sagor har alltid fascinerat mig och fått in mig på fantasy och skräck i vuxen ålder.

  Svara
 18. Oj! Jag har alltid läst mycket. Vet att jag läste en massa ur Wahlstömsungdomsböcker. Lotte-böcker, Sandra-böcker, bröderna Hardy, Fem-böcker, Lilla Vargen, Jenny från Bluewater, Skriet från vildmarken, Varghunden, Hjortfot, Hämnden, Svarta hingsten, Tvillingarna på Sweet Valley High, Anne på Grönkulla, Lilla huset på prärien, m.m

  Svara
 19. Jag minns mer av min barndomsläsning än av de senaste tio årens… Nåja, kanske inte riktigt, men läsning var en så oerhört stor del av mitt liv från det att jag lärde mig läsa att händelser i mitt liv är sammankopplade med böcker och många situationer jag minns vad gäller vänner från barndomen innehåller böcker på ett eller annat sätt. Jag och ett par till läste oss igenom skolbiblioteket när vi var klara med dagens beting och fick ägna oss åt ”tyst läsning”.

  Pelle Svanslös, Astrid Lindgren, Maria Gripe, Kulla-Gulla, Fem-böckerna, Tvillingdetektiverna, Michelle Magorian, Anne på Grönkulla, Kitty, Häxtävlingen, Det blåser på månen, Diana Wynne Jones, Ättiksgurka med choklad, Judy Blume…

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.