24frågor: 13 Katter!

Om Årets kalender: 24 inlägg kommer det bli och till varje inlägg ställer jag en fråga till läsaren. Svaren lämnas i kommentarerna (vill du svara på din egen blogg? Glöm inte att länka till detta inlägg så jag vet att du svarat) till varje inlägg. Bland de som svarat på minst 10 frågor när kalendern är i mål (sista inlägget publiceras 24/12 och målsnöret för utlottningen dras den 27/12) lottar jag ut ett fint nyårspaket som bland annat innehåller en av mina favoriter bland årets lästa böcker.

Idag vill jag hylla katterna. Inte nog med att de har gett oss lussekatterna (det är väl därför det heter så, för att katterna har uppfunnit dem?), de är ulliga och perfekta fotvärmare i vinterkylan också. Min favoritkatt är inte lussekatten även om man skulle kunna tro det, min favoritkatt lystrar till förnamnet Buffy och är en mycket klumpig och gosig hårboll. Kommer mössen in i huset så springer hon, kommer en krukväxt in i huset så äter hon, kommer en bokkartong in i huset så ligger hon på den. Och sitter jag och läser så kommer hon alltid tassande och vill vara med… På bilden nedan syns Buffy och jag när vi bloggar:

20121127-203227.jpg

Det finns ju andra katter också och då vill jag passa på att nämna men inte tänka på finhemska boken Mandarinstunder som kom ifjol. Den handlar om hur världen kan rasa samman när man förlorar en katt och det är alldeles för bekant och hemskt för att jag ens ska vilja tänka på det. Men bra är den. Och så lilla kattungen i i Maria Langs juliga Tragedi på en lantkyrkogård förstås om vilken det råder delade meningar huruvida hon blev nedpackad i paket eller bara instängd i arbetsrummet, och jag kommer aldrig ihåg så det är väl bara att läsa om antar jag 🙂 Vilken är din favoritkatt?

Uppdatering: Chockerande nog kan konstateras att stora delar av #boblmaf tvärtemot vad som tidigare antagits inte alls gillar katter. Och själv är jag rädd för dem faktiskt, utom den på bilden förstås men hon är å andra sidan ganska feg själv…

31 tankar på “24frågor: 13 Katter!”

 1. Att säga att man inte bryr sig om katter på en bokblogg, är som att svära i kyrkan. Lite otäckt och spännande på samma gång! Jag kan inte minnas en katt från litteraturen. Säkert har jag läst böcker där katten haft mer eller mindre framträdande roller i intrigen, men så här på rak arm, nej jag kommer inte på. Däremot minns jag hundarna!

  Svara
  • Jag är egentligen också mer en hundmänniska, är faktiskt lite katträdd (för alla andra utom Buffy då…). Men det törs man ju inte andas om här 😉

   Svara
 2. Jag kommer på en hel del katter – men ifrån barnböcker allihop. Jag älskar när det finns katter med på bilderna, som blandar sig i alla situationer och är med överallt så där som katter gör, men som inte egentligen deltar i storyn. Inga namn här alltså. Speciellt en sån namnlös katt finns i serien Ensamma mamman av Torudd – den är nog min favorit-bild-katt. Sen tänker jag på herr Kattzon som det finns en del bilderböcker om. Det är en katt med Attityd, vill jag lova. Och så gillar jag katten Fräs i Isabelle Halvarssons böcker. Hon skriver så bra om djur så att man som läser liksom förstår hur de tänker och känner. Ta det klassiska kattexemplet när en katt har misslyckats med något hopp eller (pinsamheters pinsamhet) ramlat – och genast sätter sig ner och slickar sig. Halvarsson beskriver det där perfekt ungefär som att katten tänker att ”det var inget misslyckande det där, jag hade faktiskt TÄNKT trilla och förresten så är jag faktiskt hemskt smutsig just nu och just här och…vad tittar du på förresten?

  Svara
 3. Mina favvo-katter är mina egna; Atlas och Tarzan. Från litteraturens värld är det Dewey (Dewey Readmore Books, vad heter den på svenska – Dewey bibliotekskatten?) och katten Cat från Breakfast at Tiffanys!

  Svara
 4. Mina favoritkatter är så klart alla katter som jag själv har haft genom åren. Men skall jag välja någon annan katt så blir det helt klart Katten Gustaf från den amerikanska tecknade serien som sedermera har blivit både tv-serie och långfilmer.

  Svara
 5. hon hette jinx, en adopterad katt som mina vänner tog med sig hem till sverige efter att ha bott i nya zealand i ett par år. gosigaste katten jag nånsin mött 🙂 vad gäller litterära- och kändiskatter kan jag dessvärre inte komma på nån…

  Svara
 6. Mina favoritkatter är självklart mina egna lurvisar Sigger och Signe (som egentligen är en kille men som vi trodde var en tjej från början) Två bröder som är så totalt olika varandra både i personlighet och utseende.

  En annan favorit är ju självklart Dewey bibliotekskatten. =)

  Svara
 7. Min favoritkatt är så klart min egen misse :). Monsterkatten, tummen, generalen, kärt barn har många namn :). Monsterkatten och Tummen kommer från att han har en extra klo på framtassarna så han faktiskt har en tumme och kan gripa tag om saker. Han har sina små egenheter, vill han ha mat på morgon när man fortfarande sover kan han komma och sätta tassen mot kinden, reagerar man inte så spänner han sakta ut klorna lite lagom hotfullt sådär :P.
  Eller så sätter han sig och sakta, sakta puttar saker ner i golvet, mellan varje putt tittar han upp och ser efter om man är på väg upp eller inte. Han öppar dörrar så det är viktigt att komma ihåg att låsa ytterdörren :P.
  Han är min alldeles egen väldigt älskade monsterkatt 🙂

  Svara
 8. Min favoritkatt är ju såklart min egen katt, som tyvärr inte längre är i livet, men han var någon sorts blandning mellan bondkatt och russian blue eller liknande. Jag har under hela min uppväxt haft katt, men Tinto (som han hette) var den allra, allra bästa. Han trodde bland annat att han var hund; han morrade på tidningsbudet, apporterade och kom när man visslade.

  Någon katt i litteraturen vet jag faktiskt inte om jag kan komma på. Jag återkommer om det dyker upp någon 🙂

  Svara
 9. I litteraturen gillar jag, som alltid det lite annorlunda. Bland annat är Cheshire-katten ur Alice i Underlandet.
  Annars är ju mina två ulltussar mina favoriter! Zombie som är världens kanske största matvrak och Monster som lever upp till sitt namn lite väl ofta.

  Svara
 10. Jag är ju sedan då ingen kattmänniska alls, hoppas jag fortfarande får vara med i #boblmaf i alla fall… Visst är kattungar söta och goa, men det börjar så klia i ögon och näsa…

  Svara
 11. Mina favoritkatter är mina egna Silke och Viggo. Viggo blir oftast kallad monsterkatten då han är 10 kg stor katt det kan vara lite jobbigt och vakna på natten med honom sovande på höften. Men de är mina älsklingar.
  I litteraturen så kan jag bara komma på Pelle Svanslös & Co, men det finns också en annan katt som jag inte kommer på vad den heter men den levde som skeppskatt och detta är en verklig historia.

  Svara
 12. Tänkte också på Pelle, Maja Gräddnos, Gullan av Arkadien och de övriga Uppsalakatterna. Sen finns det ju en katt med rätt speciell roll i We have always lived in the castle som jag gillade mycket, kommer just nu inte på vad den hette bara. Det är Merricats katt, och jag minns att det blir obehagligt när hennes kusin börjar prata med katten om henne. Den skabbigga gamla katten Chairman Meow i Jellicoe Road är också fin på ett sorgligt sätt och har ett mkt festligt namn.

  Svara
 13. Är dålig på katter i litteraturen, men min absoluta favoritkatt hette Teodor och är djupt saknad. Det var den mest udda katt jag någonsin träffat, på ett väldigt charmigt sätt. Han brukade väcka mig på morgonen genom att haka fast klon i min underläpp och dra i den. Han älskade alla och kunde spendera en hel dag i knät och bli kliad på magen.

  Svara
 14. Nja, i verkliga livet är jag inte alls förtjust i katter, är lite rädd för dem. MEN när jag var liten älskade jag Pelle Svanslös. Inte minst tyckte jag om den där kartan över Uppsala som fanns med i alla böcker. Och så tyckte jag förstås förfärligt synd om katten i Sagan om den lilla lilla gumman som sprang till skogs.

  Svara
 15. Min favoritkatt är naturligtvis min egen Lussekatt som fyller 10 år i mars.
  I böckernas värld är det nog Häxan i Drömmens uppfyllelse eller Kitty i Lilla Staden på prärien.

  Svara
 16. Mina favvokatter är givetvis de jag hade som barn: Benny och Musse. Litterärt vet jag inte; Pelle Svanslös och Findus, kanske? Katter gillar jag fortfarande även om det är hundarna som är favoritdjuret numera (får man säga så som bokbloggare?). 🙂

  Svara
 17. Min favoritkatt är katten Sonny, ägare till seriekaraktären Elvis, i sin tur skapad av Tony Cronstam. 😉 Han är precis som min katt var när han levde.

  Och när jag var liten älskade jag Pelle Svanslös, fast jag hade glömt bort honom alldeles tills jag lyckades rota fram ”Boken om Pelle Svanslös” på vinden häromdagen.

  Sedan några år tillbaka har jag dock gått över till andra sidan och blivit hundägare.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.