24frågor: 17 Titlar

Om Årets kalender: 24 inlägg kommer det bli och till varje inlägg ställer jag en fråga till läsaren. Svaren lämnas i kommentarerna (vill du svara på din egen blogg? Glöm inte att länka till detta inlägg så jag vet att du svarat) till varje inlägg. Bland de som svarat på minst 10 frågor när kalendern är i mål (sista inlägget publiceras 24/12 och målsnöret för utlottningen dras den 27/12) lottar jag ut ett fint nyårspaket som bland annat innehåller en av mina favoriter bland årets lästa böcker.

Titlar. Hur viktiga är de egentligen? Inte särskilt viktiga kanske, och helt avgörande. Det värsta är om det blir helt fel, känns pretentiöst eller helt jäkla obegripligt. Det bästa är om det passar perfekt och lämnar lite mystik kvar till läsningen. Jag föredrar ofta korta titlar som Hummelhonung, Kattöga , Ondvinter, Fledgling, Dark places och Gräset sjunger. Sen är Ett år av magiskt tänkande väldigt fin, om än inte kort. En riktig favorit som faktiskt fick mig att läsa boken över huvud taget (då dock i svensk översättning…) är The reapers are the angels. Ni hör ju, måste vara den ultimata titeln!

Vilken är din favorittitel?

Uppdatering Oj, det finns rätt många geniala titlar! Jag kom på när jag läste igenom era kommentarer att jag faktiskt glömde nämna min favorittitel numero uno Människa utan hund av Håkan Nesser. Boken har jag dock inte läst så jag vet inte om den lever upp till titel…

30 svar på ”24frågor: 17 Titlar”

 1. ”Kaffe med musik” är en av dem, kanske för att jag gillar dessa livets nödvändigheter 🙂 En boktitel som jag tycker känns lite smågullig är ”Ensamma hjärtan och hemlösa hundar” och titeln ”Grand final i Skojarbranschen” är en lite rolig. Har tyvärr inte läst någon av dessa ännu.

  Svara
 2. Om så hela världen rasar. Maarten t’Hart. Fångades när den höglästes på P1 hösten 95. Det finns plats för så mycket fantasi bakom den titeln.

  Svara
 3. ”The reapers are the angels” är en väldigt fin titel. Sedan tycker jag också om korta titlar som ”Dearly, departed”, ”Mockingjay” m.m Jag gillar också John Ajvide Lindqvists titlar för de känns alltid så välarbetade: Låt den rätte komma in, Hantering av odöda, Människohamn etc.

  Svara
 4. Jag har inte läst boken, men titeln fångade mig direkt när jag först såg boken omnämnas: ”Jag har inga fiender, jag hyser inget hat”.

  Svara
 5. Jag kan inte komma på någon favorit som jag har men titlar i allmänhet är väldigt viktigt för mig. När jag läser recensioner så spelar titeln ingen roll men om jag går och letar efter böcker på biblioteket så är det titeln som avgör om jag ens plockar upp boken och sedan läser om handlingen och avgör om jag ska läsa den eller inte. Alltså är titlar väldigt viktigt och då jag typ bara läser fantasy så går det ofta väldigt bra att lita på titeln 🙂

  Svara
 6. Visst är det så att en bra titel kan fånga ögat, men jag har ingen som helst aning om vad som gör en titel bra. Jag verkar inte alls ha några regler för det, ibland är de korta, ibland är de långa…

  Min favorit, som jag brukar ta upp, är Gå sakta kom tillbaka fort av David Niven. Den tycker jag har allt.

  Svara
 7. Bästa titeln kommer jag för mitt liv inte ihåg vilket stör mig enormt. Men den är lång, utspelar sig på amerikanskt litet college och handlar om en tjej vars pappa är med i något mystiskt akademiskt sammanhang och är borta mycket. Det är något med fysik med i titeln men efter att ha googlat på alla möjliga kombinationer så hittar jag den ändå inte. Lite tröttsamt.

  Andra titlar jag tycker om är In i öknen, Faunen och Snöängel för att de är så precisa och fångar böckernas innehåll så väl. Fågeln som vrider upp världen av Murakami är en annan favorittitel.

  Sen har vi ju de där titlarna som jag INTE tycker om, t ex Sju jävligt långa dagar av Tropper. Titeln är otrevlig och jag har nu slängt boken efter att ha masat mig igenom de första 50 sidorna.

  Svara
 8. Jag gillar finurliga titlar. Eftersom jag läste ut From Notting Hill with love…actually i helgen så måste jag nämna den. Den har en eftertanke samtidigt som den speglar boken. Titeln är otroligt viktig för att jag ska plocka upp en bok – och många gånger gillar jag titlar som tillhör chick-litt böcker. Suchi för nybörjare t ex.

  Svara
 9. När jag väljer bok är inte titeln viktig för mig – men sen när jag har läst boken så gillar jag de titlarna som lyckas fånga bokens kärna med bara ett par ord. Då känns det som att man delar en hemlighet med författaren varje gång man ser boken – jaha, jag vet exakt varför boken heter så där, och det är så perfekt för det är det boken handlar om. Ett utmärkt exempel är ”Stolthet och fördom” av Jane Austen. Ett annat ”Händelser vid vatten” av Kerstin Ekman.

  Svara
 10. en klassisk favorit är ”på västfronten intet nytt” annars tycker jag nog att en hel det av de ”lättviktiga” jag läser har lagom lustiga titlar… jag kan köpa (eller oftare låna) en bok enbart på grund av titeln

  Svara
 11. jo, titlar betyder jättemycket! de kan fånga mitt intresse (eller avskräcka) på nolltid 🙂

  vissa titlar är ju som bäst först efter att man läst boken och förstår titelns hela betydelse, men om man bara ser till titeln i sig – exempelvis som man ser den på hyllan i en bokaffär – då gillar jag bland andra ”Hungry, the Stars and Everything”, ”Dragons of Autumn Twilight”, ”Breaking Dawn”, ”Her Fearful Symmetry”, ”Mantras & Misdemeanours”, ”When the Body Becomes All Eyes”, ”Buddha Da” och ”Ishq and Mushq”.

  Svara
 12. Jag såg att någon nämnt Torka aldrig tårar utan handlar som är en briljant titel, men min absoluta favorit är Krönika om ett förebådat dödsfall av Gabriel Macias Marquez. Fantastisk titel på en fantastisk bok! Dessutom är första meningen något av det bästa jag läst.

  Svara
 13. Usch vad svåra frågor du ställer. Titlar är viktiga, men inte helt avgörande. Det är lite som med bokomslag för min del. Är det en för mig okänd författare kan titeln vara helt avgörande, är det är författare jag vet att jag gillar kan boken heta praktiskt taget vad som helst och jag läser ändå. En av mina favorittitlar är Den besynnerliga händelsen med hunden om natten.

  Svara
 14. Humhumhum: jag tror att jag inte gillar ett-ordstitlar först. Men sen kommer jag på Processen som jag älskar. Men det är klart, det är ju mer innehållet än titeln.a) Död i Garnethill Tydlig vad och var-titel.b)alla titlar med tåg i som Nattåg till Lissabon c) Blå skymning. Skapar en fin känsla innan man ens vet vad det handlar om.

  Svara
 15. Kaffe med rån eller Torka aldrig tårar utan handskar är två underbra titlar som kommit i år har inte hunnit läsa någon av dem ännu men bägge står på listan som ska betas av

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.