13 april 2024

24frågor: 24 God jul!

Om Årets kalender: 24 inlägg kommer det bli och till varje inlägg ställer jag en fråga till läsaren. Svaren lämnas i kommentarerna (vill du svara på din egen blogg? Glöm inte att länka till detta inlägg så jag vet att du svarat) till varje inlägg. Bland de som svarat på minst 10 frågor när kalendern är i mål (sista inlägget publiceras 24/12 och målsnöret för utlottningen dras den 27/12) lottar jag ut ett fint nyårspaket som bland annat innehåller en av mina favoriter bland årets lästa böcker.

Just nu sitter jag i bilen på väg hem till mina föräldrar. Driving home for christmas ni vet. Idag kommer att ägnas åt ätande, mys framför öppna spisen, kusinlek och julklappar. Och hoppas jag, promenad och vuxenlugn i sinnet. Mycket har förändrats sedan jag var liten, mycket saknar jag från då och då inte enbart den där längtan och uppspeltheten som aldrig infinner sig längre. Det är oerhört klyschigt men mitt bästa med julen just nu är barnen och deras ögon. Att de är där jag var då. Min fråga idag är vilken er favoritjultradition (eller annan tradition om ni inte firar jul) är men jag kan kanske inte riktigt besvara den själv… Möjligen är det granen, doften av gran i hela huset, att vakna på julaftons morgon och känna doften av granen och veta att det är en alldeles speciell dag.

God jul alla, jag önskar er en riktigt fröjdefull helg!

24 tankar på “24frågor: 24 God jul!

 1. Det är nog först julpyntet som jag plockar fram vid 1:a advent, men på julafton är det gemenskapen med min lilla familj, att vi träffas och har god julmat som vi hjälps åt med.

 2. Min favorittradition är när vi i familjen samlas och klär julgranen och kollar in uppesittarkvällen på bingolotto, käkar ost, kex och en hel massa godis. Det ser jag fram emot hela året och den kvällen är lite mer julafton för mig än någon annan dag. 🙂

 3. Julgranskulorna är mitt viktigaste fixande kring jul. Jag har lagt en bild på bloggen. Annars är jag glad att jag år efter år får fira jul med mina (vuxna) barn. God jul Helena och tack för en fin kalender!

 4. Jag har nog egentligen ingen viktig tradition kvar, nästan allt har ändrats genom åren. Ett tag var det mammas potatissallad som var viktigast. Nu bor jag 25 mil från henne så det är inte aktuellt.

  Om jag skulle säga något så är det ett tomtepar i form av två möss/råttor, som man sätter över en kant. Det pyntet måste alltid vara framme nu.

 5. Favorittraditionen kring jul är när vi den 23 december tittar på Disneys lilla åsna och smakar av julens skinka. Då infinner sig julstämningen på riktigt. Tyvärr firas denna traditionen inte i år eftersom jag firar jul hos sambons föräldrar.

 6. Oh det måste vara att klä granen på kvällen före julafton och sen få njuta av julens första skinkmacka med rödbetssallad! Det ser jag alltid fram emot riktigt mycket 🙂

  God jul! 🙂

 7. Det måste vara att katten alltid ligger och sover under granen! Hon älskar den verkligen, trots, eller kanske tack vare, barren 🙂

 8. Det är att klä julgranen hos mina föräldrar. Jag har gjort det nästan varje år trots att jag inte bor där längre. Ibland är det bra att jobba 8,5 mil bort.
  Här hemma har jag ingen gran, Lussekatten skulle välta den flera ggr om.
  God jul!

 9. Vi samlas hela familjen hos svärmor som vi har gjort de senaste åren finns inget bättre än att vara hos världens bästa svärmor

 10. Jag har tre: julgran som kläs kvällen före, lussekatter med extra saffran och så Mozartkulor som jag gjort varje jul i 17 år.

 11. Grötfrukosten hemma hos sambons föräldrar är underbar. Då samlas vi allihop och bara myser helt ofixade och i sköna kläder. Sedan umgås vi någon timme på morgonen innan alla drar sig hemåt för att göra sig i ordning/fixa det sista och så ses vi igen på eftermiddagen för mat och klapputdelning.

 12. Att klä granen dagen innan julafton, lång julaftonsfrukost och sen får barnen gå i pyjamas så länge de vill. Champagne, tomte, julbord. Hela dagen är en enda lång rad av mysiga traditioner.

 13. Jag håller ganska långt med dig. Det är den förväntan och det hopp man ser i barnens ögon, deras iver. Det är också känslan då man vaknar på julaftonens morgon, granen doftar, allt är klart. Att få vara tillsammans med familjen, det är jul 🙂

 14. Åh jag vet faktiskt inte om jag har någon favoritjultradition men i år tror jag att vi har kommit på en ny. Vår dotter fick en pulka i julklapp och i år på julafton var det första gången hon åkte pulka 🙂 Så kanske kör pulkåkning varje jul nu 🙂

 15. Vi har aldrig haft några jultraditioner direkt. Det var mer när vi var små. Det jag gillade bäst var nog strumporna som alltid var fulla med mandariner, tidningar, godis och någon liten leksak. Då visste man att julafton hade börjat. 🙂 En annan trevlig jultradition är att se minst en filmpremiär på bio kring jul. I år blev det både The Hobbit och Life of Pi.

 16. Jag tycker också granen är det viktigaste på jul. Det tyckte jag även när jag var liten. Att smyga ner först på morgonen, tända ljusen och känna lukten. Verklig julstämning!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.