Årets bästa böcker 15-11

Idag är det dags att dra igång Fiktiviteters traditionella (det blir väl tradition när man gör det för andra gången?) nedräkning av årets bästa böcker. För tydlighets skull bör nämnas att vi talar om mina bästa, mina största läsupplevelser under 2012. Varsågoda plats 15 till och med 11:

15. Ett år av magiskt tänkande Sorgligaste boken. Som jag grät.. Joan Didion är befriande självutlämnande i sin självbiografiska skildring av året då hon blev ändå. Fortsättningen Blå skymning är också förfärligt bra. Den där känslan av att bara vilja slänga boken under sängen och springa bort till sina barn och man och krama dem tills de får nog, den känslan är väldigt bra.

14. De hatade Jag läser inte mycket facklitteratur nu för tiden vilket betyder att min utnämning av årets fackbok är värd ungefär ingenting. Men det här är den i alla fall. Magnus Lintons reportagebok om radikalhögern i Europa idag skrämde skiten ur mig, gjorde mig deppig och slutligen väldigt arg. Seminariet med Linton på bokmässan eldade på det trots att han själv verkar vara en mycket fridsam person. Det kan inte få fortsätta vara såhär helt enkelt. Och då pratar jag inte om att några snubbar bär järnrör och säger att de äger landet utan att de sitter i vårt parlament eftersom en hel hög missnöjda människor har röstat på dem. Sluta med det!

13. The twelve den här boken är mittendelen av en trilogi vilket alltid är vanskligt. Hur ska man bedöma den när den inte kan stå för sig själv? Hur hanterar man det man kanske inte äslakr men som kan bli bättre med hela serien i ryggen? Hur det än är med den saken så är Justin Cronins The Twelve en väldigt bra bok, den har ett driv som gör den till en bladvändare och jag får anstränga mig för att inte hålla andan tills jag får veta hur det slutar, det kan ju dröja några år…

12. Barabas – en riktigt gammal klassiker, en undanskymd ädelsten som glimrar klarare än jag var beredd på. Är en som jag faschinerad av det här med religion, tro och svårigheten med att tro så är det här en guldgruva. Barabas är en av de böckerna som ätit sig in djupast i mig i år. Jag kommer definitivt återkomma och läsa om, när jag blir lite äldre och klokare…

11. Sunshine – Att läsa den här boken är som att läsa Buffy the Vampire Slayer… Humorn, mörkret, det komplexa finns där. Jag älskar att följa med in i Sunshines vardag, det enda minuset med boken är att jag blev väldigt hungrig av att läsa om alla kanelbullar och fantasifulla chokladskapelser…

Imorgon får ni veta vilka som hamnat på plats 10-6.

7 svar på ”Årets bästa böcker 15-11”

 1. Jag måste också göra något liknande i år. Men jag tycker att det är så svårt att rangordna böckerna. Jag har typ bara tre kategorier. Skitbra, bra och dåliga.

  Svara
  • Jag vet, det är supersvårt men samtidigt gillar jag den där genomgången och efterhandsbrottandet med vilken som var bäst. Det är inte alltid de jag älskade mest i samband med läsning som hamnar högst upp på listan i slutet av året…

   Svara
  • Eller så är du kall och inväntar del tre så att du kan läsa alla i ett svep 🙂 Läsa tycker jag absolut att du ska hur du än väljer att göra.

   Svara
 2. Jag har inte läst någon av böckerna, och nog mest sugen på att läsa Barabas. Ett år av magiskt tänkande låter oerhört gripande, men frågan är ju om man orkar. Vad tror du? Jag ser verkligen fram emot resten av din lista!

  Svara
  • Ett år… Är väldigt tung men samtidigt också stärkande, en blir påmind om allt det där en faktiskt har i sitt liv men tyvärr tar för givet. Barbaras kan jag verkligen rekommendera, jag tror att du också skulle uppskatta den.

   Svara
 3. Har också tänkt läsa Cronin. Är trean på gång eller lever man i ovisshet om när den kommer?

  Barabas läste jag på gymnasiet. Kan vara läge att läsa om så här dryga 20 år senare.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.