Eftersom ingenting varar

20130124-164510.jpg Vissa böcker… Som Robson av Pernilla Glaser som jag grät mig igenom en ensam natt i studentlägenhet och sen en lika ensam dag i väntan på ett annalkande, sorgligt, sårigt, missfall. Som Svart dam dagen efter mötet med nyinsjuknade S som några få månader senare skulle gå bort i vidrig cancer. Som Eftersom ingenting varar när jag fött barn och upplevt den där känslan av att de är försvunna – femton minuter på affären, på lekplatsen där de inte är när de obekymrat gått hem till en kompis istället. Som Eftersom ingenting varar när jag någon gång i livet tvingats välja och välja bort, kanske välja fel, kanske tvingats leva med det och veta att det var oundvikligt. Vissa böcker äter sig in, gör ont på riktigt och kommer att bli något reellt att hålla i när fotfästet inte riktigt finns där. Jag kommer troligen aldrig läsa Eftersom ingenting varar igen men jag vet att den finns där, och det räcker.

Det här är en av de finaste böcker jag läst, en av de starkaste, sorgligaste, ensammaste och mest ödesmättade. De här människorna, Vincente och Genevieve, finns på riktigt, det måste de. Han som trycker undan och förtränger, som vill och inte vill minnas. Hon som skriver för att överleva, hitta något som är uthärdligt, kliva upp om mornarna och inte gå under. Hon bär allt inom sig, han inget och båda är de lika fördömda, nästan. Å som jag lider med dem, känner igen mig i dem och är tacksam för att jag slipper vara dem.

Vissa böcker alltså… De måste läsas. Oavsett om man orkar eller inte. Försök orka, det är värt det. Läs!

Eftersom ingenting varar, Laurence Tardieu. Oppenheim förlag

5 svar på ”Eftersom ingenting varar”

  1. Jag blev alldeles rörd av ditt smärtsamt vackra inlägg. Håller med dig om att Robson är en otroligt fin bok som bara måste läsas. Jag vill verkligen beklaga missfallet och att S avled alldeles för tidigt. Kram

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.