21 april 2024

Klassikersug

Det läses klassiker både här och där på bokbloggarna just nu och också här faktiskt. Jag är med i en bokcirkel där vi än så länge fokuserat på Jane Austen. Just nu läser jag därför om nyblivna 200-åringen Stolthet och fördom. Och det är väldigt bra, precis som jag tyckte senast (och gången dessförinnan och…). Snart ska jag ge mig på att skriva om min älsklings-Austen Persuasion som vi läste förra månaden, och så ruvar jag på lite andra Austenplaner också…

De senaste dagarna har suget efter en ännu äldre klassikermastodont uppstått. Jag vill efter teaterlängtets inträde i mitt liv läsa Shakespeare, och då inte bara för att förbereda mig på eventuell pjästittning. Jag har ju läst och gillat exempelvis Hamlet tidigare. Nu vill jag läsa mer och kanske främst vill jag ge mig på hans Thomas More som jag köpte på bokrean häromåret (mycket för att jämföra bilden av More med den i Wolf Hall naturligtvis…).

Vilka lässug drabbas du av? Finns det någon klassisk författare som utövar särskild dragningskraft på dig?

15 tankar på “Klassikersug

 1. Ja det känns som att det är mycket klassikerläsande bland bokbloggare nu 🙂 Själv håller jag på med Anna Karenina och ska försöka hinna läsa ut den innan biopremiären 🙂

 2. Jag har precis (för en halvtimme sedan) läst och Stolthet och fördom. Tycker väldigt mycket om den, och ska försöka mig på en recension endera dagen.

  En klassikerförfattare jag gärna skulle läsa mer av är Selma Lagerlöf. Har bara läst Gösta Berlings saga, vilket känns skamligt lite.

  1. Å, men då har du de bästa Lagerlöf kvar! Serien om Löwensköldska ringen och så Kejsarn av Portugallien förstås.

 3. Måste tillägga att jag är väldigt nyfiken på dina Austen-planer! Känns som att ett Austentema på Fiktiviteter kan bli hur bra som helst.

  1. Det kommer något om några veckor och jag tror absolut att det kommer bli hur bra som helst 🙂 Håll utkik!

 4. Kul med Austenplaner! Jag försökte mig på att bara läsa Austen-relaterat i november men lyckades inte hålla det, det fanns så mycket annat som pockade på min uppmärksamhet… Men jag vill definitivt läsa mer Austen!
  Annars har jag inget särskilt inriktat klassikersug. Läser Körkarlen av Selma Lagerlöf nu men har kommit in i ett segt parti. Och/eller så är jag ganska ofokuserad i min läsning…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.