Läsplatteguidning tack!

Föga anade jag att det där hemlånet av bibliotekets läsplattor skulle skapa ett sådant habegär… Efter en veckas läsning på en Sony reader respektive en Cybook vet jag att jag vill ha en läsplatta, dock inte vilken sort…

Det jag vet är att jag vill kunna låna e-böcker från biblioteket på ett enkelt sätt (alltså ingen Kindle trots att det förstås vore trevligt att kunna läsa kindleböcker också, men man kan väl inte få allt antar jag). Den måste ha wi-fi. Efter några timmars oerhört förvirrande runtsurfande och testläsning har jag fortfarande väldigt många frågor: Hur svårt är det egentligen att få igång en Sony PRS-T1 för utlåning på bibliotek? Är Iriver Story så bra som det sägs, och är den väldigt stor? Finns det någon möjlighet att hitta en platta som kan läsa såväl låneböcker som böcker redan inköpta via amazon?

Jag vet ju att jag har en hel del bloggkompisar som redan äger och använder läsplattor, kan inte ni berätta vad ni gillar och ogillar med era e-boksläsare? Snälla! Jag blir lite galen av all beslutsångest här…

29 svar på ”Läsplatteguidning tack!”

 1. Jag har en iRiver Story HD och är supernöjd. Lååång batteritid, enkelt att föra över böcker man lånat på bibblan (om man har en dator, lite bökigare utan men det går). Den är superlätt och enkel att använda. Minus är att man inte kan anteckna under tiden man läser, men det brukar jag inte göra i allafall. 😉 Det ryms dessutom supermånga böcker på den och dessutom kan man stoppa i ett minneskort så att man rymmer ännu fler 😉

  Ipad är väl den enda jag kan komma på som du kan läsa både amazonböcker och biblioteksböcker på. Men det är ju inte riktigt en läsplatta..

  Svara
  • Tack för ditt svar, jättebra att få veta om iRiver eftersom jag inte testat just den och inte känner någon som har.

   Jag har kommit fram till att släppa det där med att läsa mina amazonböcker på läsplatta och fortsätta använda surfplatta/mobil till dem, det funkar ju att läsa så också men det är inte alls lika behagligt om man läser mycket och länge.

   Svara
 2. Hej Helena,
  Jag äger en hel del läsplattor, har ägt ännu fler och jobbar med och säljer läsplattor i vår bokhandel.
  Jag kan säga med säkerhet att den bästa plattan idag är PocketBook Touch.
  Detta eftersom den har de flesta funktioner som andra plattor av andra märken har PLUS en hel del andra funktioner som man kanske eller kanske inte behöver.
  Den har den utomordentliga fördelen att du kan auktorisera den med din Adobe ID UTAN att använda en dator, vilket alla andra(?) läsplattor behöver.
  Eftersom den även ha WiFi och en enklare webbläsare, kan du ”surfa” in på ditt bibliotek och låna en ebok. När det blir dags att ladda ner den frågar den efter ditt Adobe ID och lösenord, som du då knappar in och eboken laddas ner.
  Eboken hamnar nu i mappen Digital Editions (som ligger i läsplattan från början) och det är bara att börja läsa.

  Ingen läsplatta vad jag vet kan läsa låneeböcker eller eböcker köpta på Amazon förutom Kindle. Dock har PocketBook Touch möjlighet att läsa betydligt fler format än någon annan läsplatta på marknaden. Bl.a. Mobipocket-filer. Som ju är vad en Kindle-ebok består av egentligen. Men den kommer förstås inte förbi Amazons kopieringsskydd. Men eböcker utan kopieringsskydd från Amazon bör den kunna läsa.

  Så här ser den ut:
  http://billingska.emynta.se/PocketBook-Touch/artikel/622-7640152090257

  MVH,
  Magnus,
  Billingska bokhandeln

  Svara
  • Tack Magnus, PocketBook låter ju alldeles väldigt bra – ska genast kolla upp den närmare! Det är väldigt mycket värt att kunna sköta så mycket som möjligt direkt i plattan tycker jag och slippa gå vägen förbi en dator.

   Svara
 3. Som Marie säger kan alla surfplattor (inte bara Ipad) läsa låneeböcker från svenska bibliotek, via Bluefire-appen och eböcker inköpta från Amazon via Kindleappen som man lätt laddar ner.
  Men de har som sagt betydligt kortare batteritid – en dag eller två av kontinuerligt läsande, istället för 3-4 veckor – och glöm inte att de större 10 tums plattorna är svåra att hålla för att läsa. Ipad Mini och de mindre Samsung Galaxy Tab och Google Nexus är bra alternativ på surfplattor som är mer hanterbara.

  MVH,
  Magnus,
  Billingska bokhandeln

  Svara
  • Jag tycker att läsning på surfplatta i Bluefire, Kindle- och iBooksapparna fungerar bra men de är helt klart lite stora och dessutom blir bakgrundsbelysningen lite tröttande efter någon timme. Att läsa i mobil (samma appar eller Aldiko till android) finkar ju också bra men problem med trötthet efter långvarig läsning är ju densamma där. Och batteritiden förstås…

   Svara
 4. Jag har en iRiver Story och trivs mycket bra med den. Nu är den snart 3 år så min modell har inte Wi Fi men det vet jag är standard nu. Jag tycker den är lättskött och snäll mot ögonen. Inget bakgrundsljus och bra upplösning på skärmen. Inga problem alls att låna från e-lib. Tyvärr går det inte i min version att anteckna i boken. Det saknar jag. Annars nöjd. Batteri håller mycket länge, fixar utan problem en vecka med 10 romaner lästa utan att laddas.

  Svara
  • Det låter ju väldigt bra, vill ha en platta som fungerar så friktionsfritt som möjligt vid lån och det verkar verkligen Irivern göra. Wi Fi tror jag också är standard på många plattor nu och finns på den Iriver som jag hittar nu också. Det där med batteritiden är ju rent fantastiskt för någon som ägnar stor del av sitt liv åt att ladda surfplattor 😉

   Svara
 5. Jag har en cybook opus, som jag knappt använder trots att jag verkligen gillar den – fördelen med den är också nackdelen – den är liten och har väl liten skärm.
  På ipaden är det lätt att ladda ner böcker, men jag gillar inte att läsa på den, behagligare att läsa på läsplatta och det är mycket som distraherar på den – mail, fb osv.

  Svara
  • Håller med om läsning på paddan! Intressant om opusen, jag har mest tänkt att jag inte vill ha något för stort som känns otympligt men den får ju förstås inte vara för liten heller…

   Svara
 6. Jag har en Letto och gillar den. Har bara läst några böcker på den ännu och har inte provat att läsa biblo-böcker på den, men det gick rätt smidigt att köpa böcker från andra affärer än Adlibris som den annars är mest anpassad för.
  Kolla in Marcusbibliotekets test:
  http://www.marcusbiblioteket.com/?p=4526
  om du funderar på Letto eller Sony.
  Lycka till! 🙂

  Svara
 7. Jag har en iRiver Story HD Bibliotek och är mycket nöjd. Jag tycker att den är alldeles lagom stor och är glad att det är knappar på den så jag inte behöver fingra på skärmen hela tiden (såhär i touchskärmstider). Batteritiden är lång, skärmen är skarp och den är snabb.

  Det går lätt att föra över böcker från datorn, som tidigare kommentarer redan berättat, men det är ganska mycket krångligare att låna dem direkt på plattan eftersom bokstäverna blir så små (att försöka lista ut vad som ska skrivas av för att godkänna lånet är ett riktigt IQ-test).

  Så jag tycker absolut att den är värd att fundera mer på 🙂

  Svara
  • Det låter ju bra, jag är lite fundersam till det där med en massa knappar istället för touchskärm men det är nog för att de två plattor jag testat haft väldigt få knappar (en m touch en utan), vanesak kan tänkas. Funderar absolut vidare 😉

   Svara
 8. Jag har svårt att bli kompis med läsplattor fastän jag är både bibliotekarie och jobbar med e-böcker. De är för krångliga att få in böcker i och själv är jag en aktiv läsare. Om jag läser brukar jag komma på att jag behöver slå upp något, anteckna citat eller något att lägga till i min att-göra lista som resultat av en tankekedja i läsningen. Och då räcker inte en läsplatta utan det måste vara en surfplatta. Gillar min ipad med 3G väldigt mycket på grund av sin allsidighet, men kan hålla med om att den är tung. Ipad minin borde lösa problemet med att jag tappar ipaden på näsan när jag läser i sängen. Jag lider inte av bakgrundsljus.

  Svara
  • Glömde ju säga att bluefire är helt ok, men jag använder oftare ibooks. Kollegorna som är mer socialt läsande än jag gillar readmill och läsningen är klart snyggare i den än bluefire!

   Svara
  • Jag är inte särskilt aktiv som läsare men jag föredrar ändå läsplattor där jag kan anteckna och slå upp ord om jag skulle vilja och det finns ju många plattor som har den funktionerna idag. Jag har problem med bakgrundsbelysningen ibland särskilt efter långa arbetsdagar framför diverse skärmar, då fyller läsplattor verkligen en funktion för mig.

   Jag läser en del på iPad idag och kommer säkert fortsätta och då läser jag gärna i iBooks och klassiker som finns gratis i deras butik. Bluefire använder jag till låneböcker och Aldiko när jag läser i min androidmobil. Kindleappen funkar bra i såväl iOs som Androidmiljö. Så det finns många sätt att läsa på, tack och lov 🙂

   Svara
 9. En viktig sak att komma ihåg är att iBooks i Ipad:en inte fungerar med låneeböcker. Därför nämns ofta Bluefire som ett alternativ till Ipad och Ipad Mini, medan Bluefire och/eller Aldiko nämns för Android surfplattor.

  Flera läsplattor har anteckningsmöjligheter, via tangentbord eller frihand, t.ex. Sonys PRS650, T1, T2 och den nya PocketBook Touch som jag nämnde tidigare.

  Svara
 10. Letton funkar bra, lite mörk skärm, men det tror jag alla einkplattor har, förutom kindle paperwhite då. TidningsIda tipsade om ett program som heter Calibre som kan konvertera kindleköp till epub. Har inte testat själv dock.

  Svara
  • Jag upplevde också cybooken jag testade som lite mörk, men det kan mycket väl vara en synvilla eftersom jag hört det i förväg… En är ju så van det där bakgrundsljuset…

   Ska absolut kolla upp och testa calibre när jag köpt min platta.

   Svara
 11. Jag har haft en Sony prs-t1 i 1,5 år nu och tycker att den funkar lätt och smidigt för både boklån och köp (använder dito.se) utan att behöva gå via en dator.

  Svara
  • Det låter ju jättebra, har förstått att den en gång i tiden var lite krånglig med bibliotekslån men det är säkert något de kommit över nu eftersom många kräver en smidig lånefunktion.

   Svara
 12. Hej
  Jag älskar min Kindle och har lånat en hel del böcker från biblioteket och läst dem genom min kindel så det går visst genom ett program som heter calibre som gör att det omvandlar böckerna så att man kan läsa dem. Så jag rekommendera kindeln starkt.

  Svara
   • Calibre kan konvertere bøker fra Kindle-format til epub også, riktignok må du ha en utvidelse som fjerner DRM og det er strengt tatt ikke lovlig (men etter min mening moralsk forsvarlig, så lenge du ikke gir andre kopier av ebøker du har kjøpt, jeg gjør det for å sikre at jeg har en lesbar kopi av boka dersom Amazon for eksempel skulle finne på å sperre brukeren min – noe de av og til gjør mot folk uten klare grunner).

    En norsk bokblogg har en del bra innlegg om det praktiske rundt ebøker, blandt annet en beskrivelse av hvordan du får kindle-bøker over til epub: http://ebokhyllami.blogspot.no/2012/04/hvordan-fjerne-drm-fra-amazon-sine-e.html

    Hvis du skal låne OG lese kindle-bøker ville jeg gått for et brett som du kan låne på enklest og heller tatt bryet med å konvertere bøker du faktisk har kjøpt (lånebøkene skal jo ”leveres tilbake” og det kan dermed ikke like lett forsvares å lage kopier av dem…)

    Og eInk all the way! Å lese på pad/telefon er bare en nødløsning i mine øyne…

    Svara
    • Tusen tack för alla goda råd! Jag håller med om det försvarliga i att skydda sina böcker när man väl köpt dem, det är sorgligt men sant att en aldrig kan vara helt säker på att komma åt dem…

     Och e-ink är verkligen något helt annat än platta/mobil-läsning, det senare fungerar för mig men som sagt ganska korta stunder (Men jag läste Stephen Kings It på mobiltelefon för några somrar sen…)

 13. Jag har en Kobo Glo som är väldigt trevlig att läsa på. Enda minuset är att sorteringen av böcker är lite osmidig, men jag har ju inte så många än… 😛

  Svara
  • Det är ju också en faktor, men jag tror kanske att jag liksom du kommer ha ganska sparsamt med böcker ett tag, det mesta blir nog lånat. Kul att du är nöjd med din läsare, det finns så många varianter men de flesta verkar nöjda med sin vilket känns riktigt betryggande, kanske kan man inte hamna så fel när man köper sin första…

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.