Alla dessa bokcirklar

Jag har under många år gnällt (tyst och invärtes för det mesta) över att jag aldrig varit med i någon bokcirkel. Nu har jag blivit tystad mycket effektivt och drunknar nästan i cirklar istället 🙂 Och jag klagar inte på något sätt.

På jobbet håller jag just nu i två bokcirklar som träffas en gång i månaden och det har fungerat över all förväntan. Samtalen har varit intressanta och trevliga, vårt samtal om Gardells Kärleken i höstas är oförglömligt faktiskt. När det gäller läsningen så har jag valt ut böcker till två tredjedelar av träffarna och den återstående tredjedelen har deltagarna valt själva. Och jag har förstås valt böcker jag redan läst och tänker mig passar som diskussionsunderlag. Hittills har vi pratat om nämnda Sjukdomen, Jellicoe Road (vi var bara två som gillade den, jag och Helena…), För mycket lycka (av Alice Munro), Ljus från ingenstans (hm) och Mordbyn. Just nu läses Det stora huset och Boel och Oscar som ska diskuteras om två veckor.

Till detta kommer min alldeles frivilliga fritidscirkel där vi just nu läser oss igenom Jane Austens produktion. Jag har själv bara hunnit vara med på en träff än så länge men fler blir det absolut!

Bokcirklar du, längtar du efter en bokcirkel eller kan du inte tänka dig något värre? Vilken är din bästa bokcirkelbok?

19 svar på ”Alla dessa bokcirklar”

 1. Alltså jag gillar själva tanken med bokcirklar. Att få samtala om det man läst och låta boken värka ett litet tag till. Problemet är att jag vill inte känna mig tvingad i min läsning. Jag vill själv bestämma när och vad jag ska läsa. Så jag är kluven.

  Har vid tillfälle varit med på bibliotekets grupp, men vi läser inget gemensamt utan man pratar om det man själv läst. Känns som ett bra upplägg. Jag saknar dock alltmer det gemensamma snacket. Jag är försiktigt avvaktande och se om det blir ett ordentligt sug.

  Svara
  • Är också kluven på samma sätt, gillr inte att tvingas läsa något men samtidigt har den här Austencirkeln tvingat mig att göra något jag länge velat men varit för envis/fantasilös/trött för att göra…

   Gillar verkligen tanken med din bibblocirkel, att prata om den egna läsningen istället för gemensamt – känner attjag nog måste sn iden till jobbet 🙂

   Svara
 2. Jag är ju själv med i din sistnämnda cirkel, och tycker det är väldigt trevligt att få sitta ner och prata böcker tillsammans. Jag hade inte varit med i någon cirkel förut, men tände direkt när C föreslog att vi skulle starta en. Det känns spännande att vår cirkel är alldeles ny och under ”uppbyggnad”. Det här är pinsamt, men jag skriver det ändå… Tidigare var jag skeptisk till bokcirklar av rädsla att behöva läsa deckare. Så man kan va’!

  Svara
  • Ja men det finns säkert deckarcirklar också, vi läste en i bibliotekscirkel häromveckan… Det fina med cirklar är ju också att man faktiskt inte måste läsa om man inte vill/orkar, man kan ju prata om annat också på träffen 😉

   Svara
 3. Firar två år med finaste bokcirkeln som inte är kompisar som ibland ses och pratar böcker utan vi har blivit kompisar för att vi vill prata böcker och ses bara var 6:e-7:e vecka i det syftet. Det är något av det roligaste jag gör – ger massa energi, nya tankar och (oftast) härliga läsupplevelser!

  Svara
  • Verkligen synd men det kanske passar bättre vid ett annat tillfälle, vi får styra upp någon dag när vi kan träffas och ha tvåmansbokcirkel och bokhyllevisning hemma hos mig! Och det är helt ok att du inte gillade, du var ju i gott sällskap, och det blev ju bra diskussioner ändå/tack vare det 😉

   Svara
 4. Vi har en väldigt informell bokcirkel på mitt jobb som träffas någon gång per läsår, men visst är det kul att prata om det man läst när det väl blir av. Särskilt kul är det när inte alla tycker lika om den lästa boken tycker jag.

  Svara
  • Det gillar jag också, alla olika infallsvinklar och åsikter! Kul också att cirkla med jobbarkompisarna.

   Svara
  • Så är det absolut, har aldrig testat en regelrätt nätcirkel men det ska jag absolut göra någon gång.

   Svara
 5. Vi har en bokcirkel i min bibliotekarieklass och det tycker jag är jättekul. Vi läser väldigt olika typer av böcker så det brukar verkligen bli diskussioner, alla har oftast olika åsikter. Men vi var helt unisont överens om att Vägen till Klockrike var underbar. Det var också en av de böcker som vi haft mest intressanta diskussioner om.

  Svara
  • Det låter verkligen som en bra cirkel, en där det finns utrymme för diskussion och olika åsikter! Måste verkligen läsa Vägen till Klockrike, känns som ett sommarprojekt.

   Svara
 6. Jag skulle vilja fortsätta med den nördiga sortens bokcirkel som jag var med i under min studietid, vi läst World Fantasy Award och Nebula-vinnare. Det fick mig att läsa en massa klassisk fantasy och scifi som jag faktiskt gillade (och förmodligen inte tagit itu med på egen hand).

  Just nu håller jag i en bokcirkel på jobbet och där läser vi de författare som kommer till bibliotekets författarbesök och sedan är jag lite halvaktiv i en cirkel på nätet där vi läser hbt-böcker.

  Det känns faktiskt nyttigt att bli ”tvingad” att läsa böcker som jag förmodligen inte skulle läst för egen maskin. Lyckligtvis har de flesta böcker varit riktigt bra, men det har också varit ett par stycken som jag fick piska mig igenom med ren envishet.

  Svara
  • Det är något visst med de där böckerna man tvingar sig igenom för sådana tillfällens skull, ofta känns det ju bra efteråt 😉 Önskar att jag också hade en riktig nördcirkel…

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.