Vår högläsningslista

Idag inleder Bak bok mat firandet av barnlitteraturen i samband med Internationella barnboksdagen som infaller på tisdag. Hon gör det genom att anordna en barnbokslördag och jag vill naturligtvis vara med!

Hemma hos mig läses det på alla möjliga sätt. 5-åringen tittar i bilderböcker och försöker desperat förstå det här med de där krumelurerna som kallas bokstäver, 7-åringen har knäckt läskoden och läser högt och tyst, gärna och mycket. Och så vill de bli lästa för förstås (och tur är väl det för annars hade de blivit tvingade…) För flera månader sen bad jag om hjälp med högläsningsböcker för mina lyssningstörstiga barn och här är listan på tips (fyll gärna på!)

Trollkarlen från Oz av Frank Baum
Den här boken (böckerna, för det fanns fler) minns jag så himla väl från min barndoms biblioteksbesök, inte för att jag någonsin lånade och läste dem men för att jag alltid hamnade vid dem, bläddrande och beundrande. Jag tyckte de var så fina. Dags att ta steget till läsning nu när jag fått små alibin för att läsa barnlitteratur igen.
Pelle Svanslös- böckerna av Gösta Knutsson
Jag har avlägsna minnen av att mamma nog läste dem för mig men att jag inte riktigt gillade dem, troligen för att de var så elaka mot Pelle de där katterna. Kanske kan jag klara dem bättre idag…
Sandvargen (tre böcker) av Åsa Lind
De här böckerna har jag läst för ungarna och de älskade dem, vet att de också hört dem på förskolan och det verkar inte finnas några gränser för hur många gånger det går att lyssna. Om stora frågor på ett vardagsnära sätt.
Nelly Rapp-böckerna av Martin Widmark
Har läst en av böckerna för barnen som gillade men de tyckte det var lite läskigt så vi avvaktar med resten.
Ost till alla möss av Ulf Nilsson
Jag kan inte med ord beskriva hur mycket jag älskar Ulf Nilsson. Ost till alla möss är en fantastisk berättelse om det stora i det lilla som älskades av småfiktiviteterna men också av oss föräldrar, och det är banne mig inte varje dag vi är så överens.
Cirkusdeckarna av Dan Höjer
Har ännu inte testat dem men de är omåttligt populära på biblioteket i alla fall, ska absolut läsas.
Harry Potter och de vises sten av J.K Rowling
Om några år… Och då förväntar jag mig att bli gripet av det där älsket som hittills gått mig förbi 😉
Indianen i skåpet av Lynn Reid Banks
En nyhet för mig som ska utforskas förstås
Lill – Kitty
Med tanke på hur mycket jag älskade Kitty som barn så måste ju mina barn naturligtvis introduceras för minivarianten, hoppas den är lite mer uppdaterad på en massa områden bara…
Prostens barnbarn av Eva Bexel.
Älskade när vi läste dem i skolan. Älskade! Mina barn var dock rätt kyliga när jag försökte mig på att läsa för dem i vintras. Ger dock inte upp!
Kalle Skavank-böckerna av Pethrus Dahlin
Ska absolut läsas men jag tror att mina barn behöver vänta litegrann och komma in i mindre känslig fas först.
Mio min mio och Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
Mio har vi läst under vintern och den var väldigt hemsk och läskig men mycket uppskattad. Och den är ju en ren dröm att läsa. Bröderna Lejonhjärta har sjuåringen gett sig på men jag tvingar henne att bli läst för eftersom jag inte tror att hon klarar att möta Katla och döden och sveken helt på egen hand. Min egen favoritbok!
Kalle och chokladfabriken av Roald Dahl
Den har jag aldrig läst men jag minns med rysningar den i mitt tycke förfärliga tv (med stillbilder?) varianten med Ernst Hugo Järegård från barndomen…
Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren
Hit har vi inte kommit än men jag tror att sjuåringen plockat fram den för egenläsning också, hon frågade i alla fall häromdagen om den var otäck…
Klas Klättermus av Thorbjörn Egner
Till denna bok har jag sorgligt nog ingen relation men det är väl aldrig för sent att skaffa kan jag tänka.
Teddy-böcker av Lin Hallberg
Vi har ännu inte högläst dessa men största fiktiviteten slukar dessa och böckerna om Sigge av samma författre.
Mumin-böckerna av Tove Jansson
Försökte mig på detta i julas men det slutade med att jag läste för mig själv, de är nog inte mogna för muminförträffligheten än… Själv får jag fortfarande frossbrytningar av skräck när jag tänker på Mårran pga något läskigt barnprogram från 80-talet…
Böckerna om klass 1b av Helena Bross (+ alla som Helena Bross någonsin skrivit och det är mycket…)
Läses flitigt av sjuåringen och avnjutes också av femåringen när föräldrar eller storasyskon läser högt.
Böckerna om Mimmi av Viveca Lärn (Monstret i skåpet är först)
Jag minns de här böckerna som roliga, fulla av igenkänning och så var det här som jag lärde mig att skolmatsal kallas bamba i Göteborg.
Spökdeckarna av Fredde Granberg
Inte läst men ska absolut ta reda på mer om.
Böckerna om Megakillen av Martin Olczak
Inte läst men är sugen att pröva både dem och hans serie med mumier och andra övernaturligheter i Stockholmsmiljö.
Rymdresan, Sifferplaneten och Vattenvärlden av Christer Fuglesang
Det låter onekligen som något den fiktive maken borde älska att dela med sina barn.
Pippi, Emil och Madicken av Astrid Lindgren
Vi har faktiskt provläst dessa i omgångar men ingen av barnen har riktigt fastnat för dem. Kanske nu när sjuåringen läser dem själv… Själv är jag sen barnsben allergisk mot Pippi ”men det får man väl inte säga i det här landet” 😉
Nils Holgerssons underbara resa… av Selma Lagerlöf
Som värmlänning jag är så borde jag verkligen… Men någon gång kanske…
Hugo och Josefin av Maria Gripe.
O ja, snart! Och allt annat av Gripe, i sinom tid.
Hasses dagbok av Siv Widerberg
Ska kolla upp, har ingen koll på denna.
Lilla sparvel av Barbro Lindgren
Älskade Barbro som följt barnen genom livet, next stop Lilla Sparvel!
Angerborns böcker om Tilda (Om jag bara inte råkat…)
Försökte för länge sen läsa dessa böcker för barnen men det var för tidigt. Däremot har vi gillat Katastrofböckerna väldigt mycket, serien som börjar med Kartkatastrofen.
Nicolaysens böcker Sven och Råttan
En nyhet för mig, ska kolla upp.
Halvarssons böcker om katten Fräs och hunden Puzzel
De här böckerna tror jag ju att mina barn skulle kunna älska och tro mig jag har lånat hem, jag har trugat, tjatat och bönfallit men de vägrar läsning av böckerna. Jag har dock inte gett upp!
Baksidans hemliga hjältar (och resten av serien Föreningen för Goda Gärningar) av Peter Arrhenius
Också en nyhet för mig, ska kolla och testa.
Min första världssensation av Annalena Hedman
Ska absolut prova, har för mig att jag fastnat för omslaget redan.
Serien om Hotell Gyllene Knorren av Måns Gahrton och Johan Unenge.
Har inte hunnit läsa dessa än men ska absolut, borde kunna passa mina ungar.
Axels Monsterjakt av Ewa Christina Johansson
Ett måste framöver, men jag väntar nog ut den rädsleperiod som råder men verkar vara på avtagande.
Böckerna om Dr Proktor av Jo Nesbö
Här har jag stött på patrull, total superbestämd patrull, barnen gillar dem inte alls. Mycket märkligt men så är det. Kanske om något år…
Kurt-böckerna av Erlend Loe
Har läst någon av dessa själv och de är ju väldigt märkliga och helt underbara, inte alls för alla dock men jag ska absolut testa dem på barnen.
Moni Nilssons serie om Slatten och Kakan.
Ååå älsket på de här böckerna! Miljoner tack till Enligt O som tipsade om dem i höstas!
Böckerna om familjen Monstersson av Mats Wänblad
Vår senaste bekantskap som gillas av alla i familjen. Lite galet, väldigt mysigt, lättläst och kul.

Så ser alltså vår gemensamma lista ut för tillfället, så mycket bra böcker där och mycket inspirerande när det kommer till att hitta på något i läsväg. Det är slående hur barnen har sina egna starka åsikter om läsning redan, och att de inte alltid sammanfaller med mina. Just nu tvingas jag läsa älvböcker (typ kompisälvan, marsvinsälvan, fiolälvan osv i all jäkla oändlighet) skrivna av någon Meadows vilket jag inte gör frivilligt direkt. Barnen är eld och lågor, det förekommer till och med fan fiction… Så kan det också vara 🙂

Detta inlägg är en del av Bakbokmats barnbokslördag.

7 svar på ”Vår högläsningslista”

 1. Måste i detta sammanhang slå ett slag för Jo Salmson också. Vi har alla hennes serier men favoriten var definitivt serien om Tam, drakriddaren. Både jag och min man tyckte de var lika spännande som dottern som var förmålet för högläsningen.

  Vi ska heller inte glömma serien Jakten på Jack av Martin Olczak. Också rafflade spännande med riktiga hoppa-till-moment.

  Svara
  • Å tack för fler tips! Tam försökte vi oss på men det var nog lite tidigt, ska absolut försöka igen. Olczak ska vi också läsa när lättskrämdheten inte är så stark 🙂

   Svara
 2. En bra lista med många pärlor. Här kommer några fler.

  ”Bilbo” av JRR Tolkien läste min pappa högt för oss barn när jag var i nioårsåldern och mina syskon ett par år yngre. Den boken skrev Tolkien som en barnbok, och den passar verkligen som en sådan, en helt annan ton än Sagan om Ringen som passar de lite äldre.

  Böckerna om Miranda av Kerstin Sundh. De läste jag högt för min elva år yngre lillasyster när hon var i rätt ålder.

  Ole Lund Kirkegaards böcker, bland många andra ”Gusten Grodslukare” och ”Otto är en noshörning”.

  ”Alice i Underlandet”. Det finns olika svenska översättningar, med olika illustratörer också. Hitta den som funkar bäst.

  Alla böcker av Roald Dahl. Speciellt ”Matilda” om den bokslukande lilla flickan och ”Häxorna” – väldigt spännande.

  Eva Ibbotssons böcker om spöken, ”Hemligheten på perrong 13” och ”Häxtävlingen”.

  Michael Endes böcker. ”Jimmy Knapp och Lukas lokförare” är en av favoriterna.

  Beverley Nichols ”Fröken Smith, den elakaste häxan i världen” med fortsättningar.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.