16 april 2024

Det som recenseras här

Många är de bloggare som i helgen skrivit om vad de väljer att läsa och recensera. Det hela startades av Jens Liljestrand på Expressen. Enligt O, Bokhora och Lyrans noblesser är några av bloggarna som följt efter. Själv tycker jag det kan vara bra med en programförklaring ibland, så här följer mina tankar kring de böcker jag väljer att recensera.

Jag tror inte att jag är särskilt strategisk när jag väljer läsning (= recensioner iom att jag recenserar i princip allt jag läser). Jag läser kanske 90 böcker per år och det skulle jag inte kunna göra om jag inte valde dem baserat på läslust. Frågan är alltså inte vad jag väljer att recensera utan vad som väcker mitt läsintresse. Mitt allt annat överordnade kriterium för att läsa en bok är alltså, precis som för de flesta bokbloggare, lust.

Här följer några beståndsdelar i läslustväckandet:

Tillgång: Ungefär hälften av de böcker jag läser är recensionsböcker, resten är sådant jag lånar eller köper. De böcker jag köper är nästan uteslutande på engelska. Böcker som jag lånar är ibland planerade lån men lika ofta impulslån baserade på exempelvis omslag eller (mer sällan) baksidestext. Jag skulle säga att jag i dagsläget kan få tag på alla böcker jag vill läsa relativt snabbt varför det där med tillgång blivit mindre avgörande. Ibland bestäms nästa läsprojekt av vad jag har tillhands men för det allra mesta planerar jag vad jag ska läsa härnäst och ser till att ha den boken tillgänglig.

Omfång: Jag väljer nio gånger av tio tunna böcker framför tjocka, välskrivna romaner om 120 sidor är det bästa jag vet 🙂

Författare: Det här är en ganska viktig aspekt för mig. Vissa författare vill jag läsa allt av och vissa författare vill jag läsa av den enkla anledningen att andra tycker om dem och jag inte testat dem än. Sen försöker jag klämma in ett gäng debutanter också och dessa läser jag främst som recensionsexemplar då mitt bibliotek sällan köper in debutanter och jag helst inte köper ett helt oprövat kort. Jag läser övervägande kvinnliga författare (tror jag) vilket kanske är en strategi men i så fall en ganska oreflekterad sådan.

Genrer: Jag försöker variera mig och testa sånt som jag är ovan vid just för att jag är ovan. Ungdomsböcker och historiska romaner ligger bra till hos mig liksom lagom skräcklig skräck. Böckerna får gärna innehålla övernaturliga inslag men det måste finnas en väldigt tydlig förankring till vår värld och verklighet. Jag dras mer mot att jämföra min verklighet med något till synes annorlunda än att läsa vardagliga betraktelser av nuet. Historiska romaner fyller troligen samma behov hos mig och jag föredrar där skildringar av liv som skiljer sig från mitt men där det finns beröringspunkter. Facklitteratur är troligen något jag förläst mig på under min forskartid, i den mån det slinker igenom en fackbok så är den allt som oftast historisk av något slag.

Förlag: Jag har absolut mina favoritförlag, de som jag vet ger ut nästan alltid bra böcker, men jag försöker variera mig också där. Min egentligt enda strategi är att försöka läsa en del från mindre förlag dels för att jag gärna vill upptäcka nytt men också för att det känns lite extra roligt att skriva om en bok som kanske inte så många redan tipsat om.

Debatt: Självklart påverkas jag av debatter men det är inte alltid självklart hur jag reagerar. Vissa böcker väljer jag att läsa just för att de diskuteras, andra undviker jag av samma anledning.

Priser och tips: Här reagerar jag på samma sätt som inför debatter. Prisade och tipsade böcker lockar ibland men riktigt uppskrivna böcker har jag ofta svårt att ta mig an eftersom jag tror att jag ska bli besviken eller för att jag fått för mig att alla andra har fel (lex Hundraåringen…) 😉 När det gäller tips så läser jag i princip allt som tipsas av rätt personer. Och de rätta personerna är ibland bokbloggare eller tidningsrecensenter som jag vet har samma lässmak som jag.

Blev det kanske ännu mer förrvirrat efter den här genomgången? För mig står det i alla fall klart att jag inte har en uttänkt strategi men att det helt klart finns ett mönster i galenskapen…

En tanke på “Det som recenseras här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.