Var det bra så?

Min relation till Lena Andersson är… hrm… komplicerad. Jag tror att hon är alldeles briljant och det är kanske hela mitt problem. Inte en enda gång har jag tagit mig igenom hennes krönikor/texter i lördagsDN och förstått vad hon menat. Inte en enda gång har jag krånglat mig varvet runt utan att känna mig dum som inte begriper. Så jag har gett upp om oss lite nu och särskilt efter att jag inte förstod den där prokapitalismtexten härom veckan där hon nog gick i polemik med Sara Graner som jag samma vecka fann briljant. Och begriplig.

20130322-200845.jpg

Så jag hade gett upp alltså. Men sen kom den till mig. Den där boken som alla älskar så mycket och som troligen är anledningen till att jag betraktar Lena Andersson som fantastisk, för att alla som läst den tycker det. Stockholm läser-boken Var det bra så?. Jag fick än en gång tipset av min man att läsa den och så gjorde jag det. Och hon är fullkomligt strålande den där Lena Andersson!

Var det bra så? handlar först och kanske mest om Lotta, om hennes tankar och upplevelser. Men det riktigt fina med Anderssons bok är att den handlar om de andra också, Lottas vänner, skolkamrater, lärare, föräldrar. Alla får de en egen röst vilket gör att alla blir begripliga, alla deras tolkningar och förståelser av världen blir giltiga. Och det finns så många sätt att tolka ett skeende…

Att skriva en historia på 170 sidor där inte fantastiskt mycket uttalas men där det ändå sägs så oerhört mycket om fördomar, utanförskap, tillhörighet, klass, etnicitet, genus, intersektionalitet och allt som är såväl påtagligt som under ytan i ens egen uppväxt. Briljansen! En av de bästa skildringar av uppväxt, skolgång och samhälle jag läst. Någonsin.

Varför skriver hon inte sina lördagstexter på det sättet? Det kan jag inte heller begripa…

Var det bra så av Lena Andersson. Natur & kultur

5 svar på ”Var det bra så?”

    • Min man har tjatat i säkert tio år (är den så gammal? Det känns som tio år ;-)) om att jag borde läsa. Ibland förstår man helt enkelt inte sitt eget bästa förrän efter några år…

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.