Borde vara död

borde vara dödDet är roligt att hitta en genre som en inte hade en aning om att en var svag för. För mig är urban fantasy (stadsfantasi?) en sådan genre. Jag gillar Nene Ormes böcker om Udda väldigt mycket och ser fram emot mer om det udda Malmö. Och här får jag ett udda Göteborg av Pål Eggert. På ett sätt lockar det ännu mer eftersom jag faktiskt är lite bekant med staden i verkligheten. Det blir något extra att se det ovanliga i en omgivning som så mycket förknippas med grå vardag.

I en miljö befolkad av de utstötta och de övernaturliga får läsaren göra en vandring in i såväl mörker som frågor om liv och död. Och det är så himla lockande, kittlande och bra. Att jag är extra förtjust i det komplexa, den där ihopblandningen mellan ont och gott vet ni säkert och det får jag verkligen här. Vem är god, vem är ond, finns ondska och godhet? Jag älskar att det är svårt!

Om det finns något jag inte gillar? Jo då, jag tyckte verkligen inte om inledningskapitlet. Möjligen var jag inte inställd på vad som skulle komma och blev lite chockad av mörkret som slängde sig över mig redan på första sidan. Det var i alla fall på vippen att jag inte ville fortsätta… Sen tappade jag lite fokus under andra halvan av boken också. Och jag vet inte varför, det kan bero på mig, det kan bero på boken men faktum kvarstår att jag inte riktigt brydde mig lika mycket längre.

Det finns tydliga kopplingar, i form av återkommande karaktärer, till Pål Eggerts förra roman – De döda fruktar födelsen. Jag gillade också den men fastnade ibland på dialogen som ibland kändes lite obekväm. Här, i Borde vara död, är allt sådant bortarbetat. Berättandet flyter, dialogerna känns äkta och det är rakt igenom en snyggt och skickligt berättad historia. Eggert har utvecklats som författare och jag ser fram emot att läsa vad han hittar på framöver.

Summa summarum. Jag gillar urban fantasi. Borde vara död är en bra bok i genren. Läs den!

Andra som skrivit om Borde vara död: Bokstävlarna, Swedish zombie Skuggornas bibliotek, Beroende av böcker

Borde vara död av Pål Eggert. Styxx Fantasy

6 svar på ”Borde vara död”

    • Det låter klokt, böckerna är trots genrelikhet osv rätt olika. Så det finns god chans att du gillar denna trots att Udda inte tilltalade dig så mycket. Själv är jag väldigt förtjust i Udda verklighet och förtrollades mer av den än av denna men chansen är nog stor att det blir tvärtom för dig 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.