Älskade fascism

En bok om den fascistiska rörelsen… Borde vara ganska mörkt, hopplöst, lite på gränsen till ogenomträngligt och framförallt rätt tråkigt. Tycker man. Och så visar det sig vara världens resa, med en superb ciceron och en hel massa kunskap jag inte hade en aning om att jag saknade.

älskade fascismSom historiker är det lätt att älska Henrik Arnstad. Han är ju mannen som satt dit Herman Lindqvist vid upprepade tillfällen. Missförstå mig rätt, det finns två personer som inspirerade mig att bli historiker en gång i tiden (och jag älskar dem fortfarande för det) – Peter Englund och Herman Lindkvist. Det handlade om engagemanget och glädjen i att berätta. Lindqvist har gjort stora insatser för historieintresset i det här landet. Men (stort men!) det får ju finnas gränser för vad man kallar historia. Och när man får kalla sig ”historiker”. Själv drar jag gränsen några kilometer norr om den plats där man börjar kommentera prinsessnamn under historikerflagg. Men detta är ju inte en text om den store Herman utan om den lite mer jordnära Henrik. Och han har ju inte enbart ägnat sina dagar åt att visa på andras felaktigheter, han har skrivit engagerat, initierat och klokt också. Många gånger. Alltså var jag rätt övertygad om att hans genomgång av fascismens historia skulle vara bra.

Den uttalade målsättningen med Älskade fascism är att skriva en sammanfattning av den existerande forskningen inom området och diskutera den till gagn för forskare, journalister och intresserad allmänhet (som det brukar heta). Och som han gör det! Med en personlig ton, med en aldrig sviktande känsla för riktningen och med inte sällan bitska kommentarer lyckas Arnstad manövrera en ganska tung koloss till att bli en helt greppbar och begriplig klump av information och förståelse av densamma. Det är rakt igenom resonerande och komplext. En liten detalj som jag själv blir helt oerhört förtjust i är hans sätt att inte bara skriva fascismens historia utan också i vissa delar humanvetenskapens. Och så är han feminist, och verkar lite förtjust i Foucault. What´s not to like?

Vem kan tänkas gilla den här boken då, förutom översnöade gamla historiker som faller i farstun för en snygg historieskrivning? Lagom eller mycket politiskt intresserade människor kanske. Alla som vill få ett sammanhang att luta sig emot i försöken att förstå hur sjutton SD kan ha väljare över huvud taget och dessutom så sjukt många som de har. Alla som någon gång har funderat över hur Breivik är möjlig. Alla som vill läsa en riktigt väl berättad historia. Det är en bok för de flesta helt enkelt. Och en viktig sådan.

Missa inte heller bloggen där såväl rättelser som recensioner publiceras!

Älskade fascism – de svartbruna rörelsernas ideologi och historia av Henrik Arnstad. Norstedts förlag

6 svar på ”Älskade fascism”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.