Förord

Veckans bokbloggsjerkefråga lyder:

Hur viktiga är böckernas förord egentligen? Läser du dem eller skippar du dem helt och hållet?

Mitt enkla svar är att förord inte alls är viktiga (och att jag sällan läser dem) om de inte är skrivna av Stephen King..

Jag läser gärna förord i fackböcker men när det gäller romaner är jag nog lite skadad efter allt för många förord till klassiker där för mycket av handlingen avslöjas. Det är trevligt att förutsätta att läsaren inte läst tidigare trots att det är en gammal och poppis bok. Förordspoilers är det värsta!

Stephen King är som sagt undantagen denna inställning. I hans för- och efterord får en ofta en hel berättelse om bokens tillkomst, som ofta förstärker upplevelsen av boken utan att avslöja. Bland så mycket annat är King alltså kung också av förord.

4 svar på ”Förord”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.