Arbetarlitteratur, inspirationslistan

Tack för era tips! Eftersom jag omöjligt kan motstå har jag börjat sätta ihop en inspirationsläslista för mig och alla som vill försjunka i arbetarlitteratur (definitioner är förstås alltid kniviga, men jag tänker mig böcker som på något sätt rör arbetarvillkor och klassproblematik). De fetmarkerade har jag redan läst själv och rekommenderar hela mänskligheten att genast sluka, de övriga tar jag inget ansvar för men jag tror nog att de också är läsvärda… Utan inbördes ordning:

Yarden av Kristian Lundberg
Kvinnor och äppelträd av Moa Martinsson
Mor gifter sig av Moa Martinson
Nickel and dimed/Barskrapad av Barbara Ehrenreich
Barn-serien (vävarnas barn osv) av Per Anders Fogelström
Stad-serien (Mina drömmars stad osv) av Per Anders Fogelström

Serien om Bricken (Sågverksungen osv) av Vibeke Olsson
Mig äger ingen av Åsa Linderborg
Klass av Anneli Jordahl
Svinalängorna av Susanna Alakoski
Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson
Berättelsen om Nancy (Glasfåglarna osv) av Elsie Johansson
Mäster av Alexandra Coelho Ahndoril
Allt som återstår av Elin Boardy
Då tänker jag på Sigrid av Elin Olofsson

När man skjuter arbetare av Kerstin Thorwall
Trilogin om Lars Hård (Jag, Lars Hård osv) av Jan Fridegård
Hjärtblad av Aino Trosell
Socialsvängen av Aino Trosell
Stål av Silvia Avalone
Rapport från en skurhink av Maja Ekelöf
Piga bland pigor av Ester Blenda Nordström
Romanen om Olof (Nu var det 1914 osv) av Eyvind Johnson
Nässlorna blommar av Harry Martinsson
Tåbb med manifestet av Lars Ahlin
Mitt förnamn är Ronny av Ronny Ambjörnson
Katrineholmssviten/Kvinnorna och staden (Häxringarna osv) av Kerstin Ekman
Huset vid Flon av Kjell Johansson
Godnatt, jord av Ivar Lo Johansson
Jernbaneeposet (Din tjänare hör osv) av Sara Lidman
Underdog av Torbjörn Flygt
Sonja Åkessons samlade dikter
Förlossningen av Måns Wadensjö
Efter arbetsschema av Johan Jönsson
Jag ska egentligen inte jobba här av Sara Beischer
Andra klassens människa av Maria Edgren
Gårdarnas krig, Fångarna på Fattigmannagatan och De rödas uppror av Harry Kullman
Stridshästen av Harry Kullman
Bilder som inte angår mig av Felicia Stenroth

Fyll gärna på i kommentarerna så uppdaterar jag.

15 svar på ”Arbetarlitteratur, inspirationslistan”

 1. Förlossningen. Måns Wadensjö.
  Efter arbetsschema. Johan Jönsson
  Jag ska egentligen inte jobba här. Sara Beischer.

  är några bra, tycker jag.

  Svara
 2. harry kullmans böcker! underbara, sorgliga och svarta. Gårdarnas krig, Fångarna på Fattigmannagatan och De rödas uppror är en serie. Stridshästen en annan. Tycker att han är helt underbar. verkligen.

  Svara
 3. Jag tipsar om min egen ”Av kött och blod” som i helgen fick Amalthea Bokcafés skönlitterära pris med motiveringen:
  Författaren har med sin debutroman gjort ett viktigt bidrag till de senaste årens utgivning av svensk arbetarlitteratur. Med kunskap om både kockyrkets hantverksmässighet samt de arbetsförhållanden som råder i dagens restaurangkök blir boken både intressant och spännande. Till skillnad från många andra arbetarförfattare skildras inte bara de villkor som dagens arbetarklass ställs inför, utan även det motstånd som springer ur utsugningen. Detta tycker vi är en viktig men alltför sällsynt del av arbetarlitteraturen, och därför tilldelas årets skönlitterära pris Henrik Johansson för boken Av kött och blod

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.