En dag som denna…

… är vi många som hoppas på vårsol och tid till läsning och sånt livsnödvändigt. Eftersom jag gillar tematänk och alltid fascinerats av historia, är kommen ur arbetarhem och dessutom är smått förtjust i läsning så kontemplerar jag också en hel del kring arbetarrörelse och arbetarlitteratur en dag som denna.

Klass är kanske inte så inne längre, inte så viktigt i debatten som det skulle behöva vara. Själv kommer jag ur en klassisk arbetarbakgrund och jag tror faktiskt att det är omöjligt att överdriva vilken betydelse det haft för mitt identitetsbygge. Att befinna sig mitt inne i en akademisk karriär, som jag gjorde för några år sedan, och vara den första i släkten som går den vägen är speciellt. Det är svårt, skrämmande och ofta väldigt ensamt. Då behövs den där förståelsen av hur grunden en står på egentligen är uppbyggd, då behövs respekten för de som kom före. Då behövs böcker som de jag kommer tipsa om nu.

20130430-210417.jpg

Jag återkommer ständigt och alltid till Per Anders Fogelström och hans formidabla Stad-serie. En serie böcker om Stockholm, om en kvinna och hennes familj och om arbetarrörelsens framväxt, etablering och konsekvenser. Men mitt nästa Fogelströmprojekt (för ett sånt måste det förstås bli vad det lider) ska nog inte bli en omläsning av Mina drömmars stad och de andra utan istället några av alla de av hans böcker jag har olästa. Har ni förslag på var jag ska börja/fortsätta?

För att komma tillbaka till rötterna behöver vi kanske förhålla oss till August Palm och jag kan inte tänka mig att någon kan göra det bättre än vad Alexandra Coelho Ahndoril gör i Mäster. Maken till hjärtslitande domedagssaga om en söndersliten familj som betalar priset för kollektivets bästa. Jag vet inte ens om det går att påstå att det är värt det ens när man ser till allt det arbetarrörelsen har betytt. Sällan har de skugglika bakgrundsgestalterna placerats så tydligt i förgrunden.

Och så Nancy… Alltid Tå-Pelles och Elsie Johanssons Nancy. Om fattigdom och kamp och kvinnofällor och förändring. Som ingen annan bokserie jag läst, den där lättheten i språket genom så svåra ämnen. Annorlunda och ändå så tydligt placerad i sin tradition, en modern klassiker helt enkelt.

20130430-210334.jpg

Andra att läsa idag: Åsa Linderborg, Anneli Jordahl, Moa Martinsson, Susanna Alakoski, Kristian Lundberg.

Nu blev jag förstås helt plötsligt väldigt sugen på att sätta ihop en läslista över arbetarlitteratur… Hjälp mig? Vilka är dina favoriter en dag som denna?

10 svar på ”En dag som denna…”

 1. tycker att ehrenreichs nickled and dimed platsar. annars håller jag med om flertalet ovan. älskar moa och lundbergs Yarden! linderborg också.

  Svara
  • Ehrenreich har stått för evigt i vår bokhylla och jag är väldigt sugen på att läsa eftersom maken refererar till den ofta. Snart, snart… Och Yarden…

   Svara
 2. Min favorit är Mor gifter sig av Moa Martinsson, men den har du förmodligen redan tänkt på. Och så ett tips om du ska läsa om stad-serien: Börja med Vävarnas barn! Han skrev barn-serien efter stad, men de utspelar sig före. Där får du läsa om Lottens föräldrar och mor- och farföräldrar.

  Svara
  • Förra sommaren närjag läste Kvinnor och äppelträd köpte jag på mig nyutgåvorna av Mor gifter sig och fortsättningar, har dock inte läst än men jag vill absolut läsa allt av Martinsson!

   Barn-serien är riktigt fin, minns särskilt den där delen med kvinnofängelset (minns inte i vilken bok), förfärligt och trovärdigt!

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.