Tre klassiska favoriter

20130501-102516.jpgVeckans tematrio handlar om favoritklassiker. Eftersom klassiker ofta är klassiker av en anledning – att de lyckats överleva och undgå tidens tand tack vare kvalitet till exempel, så finns det ju en hel del att välja på. Och ändå måste jag sno/låna en av Lyrans egna favoriter…

… nämligen Barabbas av Pär Lagerkvist. Det är en av de böcker som kommit närmast inpå mig, den visar att tro verkligen är en av de riktigt avgörande frågorna. tro och tvivel. Barabbas historia är historien om en människa men också om en mänsklighet och ett samhälle och en av de såriga smärtpunkterna mitt i.

Jane Austen kommer alltid att vara aktuell för mig. Hennes sätt att synbarligen berätta romantiska historier om pengar och salongshyfs gömmer så ofantligt mycket samhällskritik och annat livfullt. Här väljer jag Övertalning eftersom Austen och hennes hjältinna får in så fantastiskt många feministiska, klassmässiga och allmänt kritiska käftsmällar på så kort tid, och ändå är det njutbart att läsa.

Jane Eyre! Visst finns där mycket att säga om Rochester och kvinnan på vinden och det förfärligt smetiga slutet som vi väl alla gör vårt bästa för att förtränga. Men! Jag kan inte komma på en enda romankaraktär som jag tycker så mycket om som Jane. Hon är inte perfekt, inte konstant, inte rättrådig. Hon är istället passionerad och övertygad om att hon kan få leva livet precis som hon vill. Jag älskar hennes styrka och naivitet, jag önskar att jag hade ännu lite mer Jane Eyre i mig…

2 svar på ”Tre klassiska favoriter”

  1. Jag läste Jane Eyre för första gången i somras och blev helt tagen. Vilken fantastisk bok! Jane Austen har varit en favorit sedan högstadiet någon gång, men Barabbas har jag inte läst. Det kanske är dags för det snart. Men först ska jag läsa ut Mrs Dalloway som jag håller på med för tillfället.

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.