Älska: Det här med romantikerotik

Varför läser jag det här? För att jag mitt i all språklig och delvis feministisk frustration ändå läste Fifty shades… rätt febrigt (till en början)? För att jag trodde att det här skulle vara romantik och jag just nu är lite fascinerad av att utforska den genren? För att jag saknar självbevarelsedrift? All of the above skulle jag väl vilja säga. Men den där andra borde ju ha fallit bort som förklaring när ordet ”kuk” dök upp redan i prologen…

älskaFör det är förstås erotik det här, Älska är Fifty shades… i historisk miljö och eftersom böckerna skrivs och ges ut för att surfa på vågen har jag inte allt för dåligt samvete när jag jämför dem genom hela denna recension.

Låt oss börja med språket. Sådana här böcker ska läsas, av mig i alla fall, på engelska. Jag är för pryd för att läsa om explicit benämnda könsorgan helt enkelt. Det är många bakdelar också, åtråvärda rumpor. Jag dööör lite av det eftersom det blir pinsamt på det dåliga sättet (alltså jag är inte såpass pryd att jag inte klarar av bakdelar men det kan definitivt bli för mycket av det, hm, ”delikata”). Vid ett tillfälle (s. 267) säger dessutom en person: ”Dina djuriska tendenser gör mig alldeles knäsvag”, det kommer bli en klassiker här hemma bara för att det är så fjantigt roligt. Vem säger så? Förutom sådana som jag då som numera försöker få in meningen i de flesta konversationer (i alla fall de jag för med min man för vilken jag läst lite sådana uttryck högt för att förklara varför jag skrattar så mycket när jag läser…).

Sen är det det där med att det är väldigt tråkigt att umgås med folk som bara pratar om all sex de vill men till en början inte har med varandra. Och så begriper jag inte varför de inte bara ligger med varandra. Hindren känns relativt konstruerat.

Älska är mer kvinnovänligt än Fifty shades… men, varför måste alltid det där fenomenet med en kvinna som säger nej men sedan ändrar det till ett motvilligt ja eftersom hon ju egentligen bara vill ligga skrivas in. Varför måste det alltid trippas ut i de där gränsmarkerna? Varför inte skriva en bok om folk som vill ha sex med varandra och gillar det om det nu är bara och enbart sex boken ska handla om. Vore det inte finare om vi fick en innerlig historia där båda är likställda, där sex inte används som makt och där båda får njuta utan skuld? Vore inte det sexigare? Som kvinna skulle jag uppskatta väldigt mycket att få läsa utan skuld för att jag genom mitt läsande och därigenom accepterande av det bidrar till att sprida de här idealen. Om en historia ska handla om kåthet kunde det väl för sjutton få vara på lika villkor även om det inte alltid är så det ser ut i verkligheten. Ta chansen att förändra världen lite helt enkelt, istället för att gömma sig bakom en underlägsen kvinna förklädd i ytlig styrka!

Ja, det var väl det.

Älska av Sylvia Day. Bookmark förlag

4 svar på ”Älska: Det här med romantikerotik”

  1. ”Dina djuriska tendenser gör mig alldeles knäsvag” var ju en helt oslagbart formulering! Den måste jag prova att viska i min mans öra. T ex när han diskar eller viker tvätt. Den snuskigaste bok jag läst är nog Lady Chatterleys älskare. Som jag minns den var boken bra rent språkligt, men det är många (typ 15-20) år sedan jag läste dem nu. Jag har inte läst 50 shades och är inte särskilt sugen på det heller. Då tycket jag ditt förslag om en erotisk bok där båda VILL låter betydligt mer spännande.

    Svara
    • Det känns som att det fattas en del i den här genren, men jag är å andra sidan inte särdeles bevandrad i den så jag kan ha missat undangömda guldkorn…

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.