Paradise lost: Filmerna

Det blir inga recensioner av de här filmerna helt enkelt för att jag känner att jag inte kan förhålla mig till dem i en sådan text. Istället kommer här de anteckningar jag gjorde under och strax efter tittandet. Därav det något ostrukturerade upplägget

Paradise lost: The child murders of Robin Hood Hills
Saker jag gråtit över när jag sett den här filmen: de små pojkarna och sättet de dog på, det faktum att den som mördade dem fortfarande går fri, att ingenting kan ogöra det som hände. 20130426-205331.jpg De andra tre pojkarna vars liv avbröts, deras sårbarhet, deras litenhet, rädslan som lyser i deras ögon, Damiens förvirring och samtidiga knivskarphet, Damien med sitt barn, allt som togs ifrån dem och aldrig kan ges tillbaka. Föräldrarna, alla föräldrar och deras sorg, saknad, rädsla och ilska. Att ingenting kan bli ogjort. Oåterkalleligt.

Att det är en fenomenalt slipad dokumentärfilm står klart redan från början. Inledningsbilderna på barnkroppar får mig att nästan kräkas och troligen hade min reaktion på filmen blivit ännu mycket starkare om jag inte vetat i förväg vilken historia jag skulle få berättad för mig. Jag är särskilt förtjust i tystnaden. Där finns ingen berättarröst som talar om för mig vad jag ska tycka, naturligtvis styrs jag ändå men det görs väldigt subtilt.

Paradise lost är det absolut värsta jag genomlevt på väldigt länge. Del två lär inte bli mindre jobbig…

Paradise lost: Revelations
20130426-205435.jpgÖnskemål: färre närbilder på bitmärken i människokroppar och avskurna kroppsdelar! Inte en enda tack. Och så vill jag inte ha galna agitatoriska kristna män på kyrkogårdar. Och inga orättmätigt inspärrade pojkar som blir män i fängelset. Inga föräldrar som förlorat sina barn, på något sätt. Inga mördare som går fria, inga barn som dör, inga förlorade människor. Jag vill istället ha rättvisa, soliga eftermiddagar och fågelkvitter. För mörkret knäcker mig och det trodde jag aldrig att jag skulle säga. Mörkret som är verkligheten bryter sönder mig.

Och sen kommer jag sätta ihop mig, lite annorlunda, lite mer klarsynt kanske, lite mer desillusionerad och lite argare. Och kanske till och med lite mindre benägen att döma. För vad är den här filmen annat än förfärlig om jag inte får någon styrka med mig? Några goda föresatser…

Får lite dålig smak i munnen av anklagelserna mot galna styvpappan, anklagelser utan bevis var väl sådant vi skulle undvika…

Min kvardröjande tanke efter filmen är att det är så skitigt alltihop. Livet. Sorgen och kärleken som är så ful och skev och därför så igenkännlig. Det finns inte egentligen någonting innerligt eller vackert att hålla fast vid…

Paradise lost: Purgatory
Paradise-Lost-3-DVD-F

Äntligen var det klart och överlevt! Hela den här Paradise lost-resan har varit väldigt tung, har påverkat mitt liv och har förändrat mig i grunden på något sätt.

Egentligen behöver den som vill få överblick över fallet bara se den här filmen ur trilogin, och den är väldigt bra. Allra mest fascinerande Mark Byers som ändrat åsikt och nu är sådär galet passionerat för wm3 sak. Det är alltså möjligt att bara se den här filmen och ändå förstå hur linjerna går, men det vore synd för fördjupningen finns i de andra filmerna. Om man orkar…

Det som dröjer sig kvar är tyvärr barnen, de små pojkarna. För dem finns tydligen ingen rättvisa alls. Ännu mindre än det finns för Jessie, Damien och Jason.

3 svar på ”Paradise lost: Filmerna”

  1. Älskade, hatade filmer… De har stulit så mycket nattsömn från mig, både för att de ofta visats av SVT sena kvällar och för att deras innehåll är så oerhört grymt och orättvist att när de väl tagit slut så har det inte gått att få en blund. Men nu finns det ju tack och lov ett åtminstone halvlyckligt slut. Länge var allt så hjärteknipande tröstlöst.

    Svara
    • Ja, tack och lov för det halvlyckliga slutet, vet inte hur jag skulle orkat se annars. Alternativet avrättning och livstid är för fasansfullt för att ens orka snudda vid.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.