Langsommar: Vi var tretton i klassen

20130529-183122.jpgKvällen den första juni 1973 (fyrtio år sen prick, för den som gillar när jag påpekar det uppenbara) firas det klassåterträff på Ahlströmska skolan i Stockholm. Naturligtvis blir det lite för mycket av det mesta -alkohol, hemligheter, passioner- och slutligen slits Christer Wijk ur sin sömn för att utreda mord. Som vanligt.

Vi var tretton i klassen är en sån där Langbok som alla verkar känna igen. Troligen trycktes den i monsterupplaga för det verkar inte finnas många människor i min ålder som inte sett den i föräldrars/farföräldrars/morföräldrars bokhylla under barndomen. Själv minns jag den från mormors hem och mig veterligen står den där än. Så sett den har jag gjort i kanske trettio år, läst den har jag nog bara gjort en gång, för sisådär femton år sen. Och nu igen.

Det är svårt att tänka sig en bättre scen för ett drama. En klassåterträff (känslor, hemligheter, passioner), en skola på natten (mörker, rum och prång i oändlighet) och så Christer Wijk i periferin redan från början. Det är helt enkelt upplagt för något ganska läskigt och bra. Och resultatet är klassisk mysrysdeckare av äkta Langmärke. Inte någon av de bästa men helt ok. Jag stör mig lite på de ständiga beskrivningarna av kvinnornas utseenden, men det är å andra sidan roliga och pricksäkra tidsmarkörer så här i efterhand, hon berättar mycket om tid, klass och bakgrund med sina återkommande klädrecensioner…

Vi var tretton i klassen av Maria Lang. Norstedts förlag

5 svar på ”Langsommar: Vi var tretton i klassen”

  1. Åh, undrar om jag ska läsa om den här nästa helg när jag är i sommarstugan? Vet att vi har den där (med samma omslag som ovan). Just nu är det dock Kung Liljekonvalje av dungen som gäller. 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.