God natt, oktober

Vackraste titeln, vackraste omslaget, och ändå blir jag förvånad när det visar sig vara den vackraste texten också…

20130523-212113.jpg
Adams resa är så lång, så vardaglig och så sorglig att hjärtat måste brista hos den som läser den. Och ändå är det värmen som fångar mig. Den här boken är som bomull runt allt det som är kallt, tungt och kallt. Där finns så många människor som bryr sig och ser. Hela boken andas människotro. En sån tilltro, den där människosynen jag skulle vilja orka och våga ha. Det är så himla vackert, och stort. Och just nu när jag sitter här med God natt, oktober fortfarande som en filt omkring mig så hoppas jag att den gnuggat av sig lite tillit på mig. Jag vill fortsätta se världen så!

Om handlingen säger jag ingenting annat än att det i Adams liv finns en vändpunkt, en oktober när allting stannar, börjar och slutar. Där finns människor som underkastar sig, de som jag känner sorgesam sympati med fast de är fega skitstövlar, där finns människor som offrar sig. Helt vanliga människor vars liv också är en berättelse och ett drama. Precis som allas våra liv.

Jag älskar det lågmälda och precisa, det drömska och konkreta, det varma och det ensamt vemodiga. Jag älskar God natt, oktober. Läs den!

God natt, oktober av Valle Wigers. X-publishing

Andra om boken: Elin Grelsson Almestad (GP), Och dagarna går, Enligt O

8 svar på ”God natt, oktober”

    • Men tack 🙂

      Visst gör den, växer. Jag läste den för flera veckor sen men blir fortfarande alldeles varm bara jag tänker på den…

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.