Favoritläsning: Lasermannen

20130519-203459.jpg
Den där förfärliga tiden – lasermannen, Ultima Thule, Ny demokrati och We shall overcome. Hur kom vi någonsin förbi den? För det gjorde vi ju, Bert Karlsson är soffmysigare än någonsin och rasism har blivit rumsrent och riksdagsmässigt. Nuförtiden kan man säga vad som helst i det här landet…

En minnesglimt: jag och min bästa vän är på disco, anordnat av kommunen under sån där fin antidrogflagg. Min kompis föräldrar kommer ursprungligen från andra europeiska länder. Hon och jag är väldigt mörkhåriga. Det dånar Ultima Thule ur högtalarna och våra skolkompisar sjunger med. Min kompis gråter.

Lasermannen var en symbol för sin tid och ett symptom av den och det visar Gellert Tamas så väldigt effektivt. Samhället avklätt, invävt i en actionspännande historia om bankrån och prickskytte. Det säger en hel del att Lasermannen är en av få texter som funkat som svensk tv-serie, utan att ramla ner i det teatrala slukhålet. Jag minns särskilt känsligheten med vilken Ausonius är skildrad, hur Tamas försöker förstå istället för att döma trots att det alltid är svårare…

Gellert Tamas bok om den där tiden, för det är det den är snarare än en biografi över lasermannen, är förödande skarpsynt och hemsk. Jag älskar den förbehållslöst. Snart ska jag läsa om den, om jag orkar nu när det är som det är. Igen.

Lasermannen av Gellert Tamas. Ordfront förlag

8 svar på ”Favoritläsning: Lasermannen”

 1. ÅH! Min absoluta favoritbok! Det finns nog ingen bok som påverkar mig så. Ska absolut läsa om den jag med. Måste bara förbereda mig lite mentalt först.
  Och visst är det underligt att allting går bara runt och runt och att människan har så svårt för att läsa sig av sina tidigare misstag. Sorgligt!

  Svara
  • Mycket sorgligt med världsordningen, mycket jobbig bok men samtidigt så oerhört välskriven, djup och fantastisk att den är värd allt magont. Jag fick påtagligt ökad förståelse för vad som egentligen hände genom att läsa boken, den visar så bra på sambanden.

   Svara
 2. Som jag tvekade inför att läsa den här boken! På den tiden lasermannen härjade var jag student, och åtminstone två av skjutningarna skedde i studentområden. Ett av dem bara tvärsövergatan från ett hus som jag flyttat ifrån bara ett par månader tidigare, ett annat precis utanför porten där en kompis till mig bodde. Riktigt otäckt! Och när boken kom tänkte jag att det skulle kännas konstigt att läsa om något som hänt så nära, att detaljerna kanske inte skulle kännas rätt osv. Men den är superbra och Gellert Tamas har absolut koll på allting. Otroligt välskriven är den också, verkligen en läsupplevelse om något som är viktigt på allvar!

  Svara
 3. En av de bästa svenska böckerna jag läst!!! Läste den så sent som i vintras eller tidigt i våras (men utan att blogga om den). Den boken borde vara obligatorisk läsning för alla.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.