Veckans vampyr: En läslista!

Sommarläsningen förväntas ju gå i vampyrens tecken här på bloggen och vad kan passa bättre som inledning på denna temaläsning än några lästips? Jag har helt enkelt samlat ihop all vampyrfiktion jag kan komma på att jag har läst och gjort en lista (nämnde jag att jag ääälskar listor?). Jag har delat in dem efter hur mycket jag älskar dem, inom varje kategori råder dock ingen rangordning. Eftersom jag säkert missat ofantliga mängder vampyrlitteratur i listan så har jag också gjort en kategori för era tips, för ni hjälper väl till va?

Älsklingsvampyrer
Sunshine av Robin McKinley
Fledgling* av Octavia E. Butler
The Gilda stories av Jewell Gomez (recension kommer)
Legend av Richard Matheson
Judas barn av Markus Heitz (recension kommer)
Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindkvist
Carmilla av Joseph Sheridan Le Fanu
En vampyrs bekännelse av Anne Rice
Den fjortonde bruden av Ann Meredith Pierce
Böckerna om Sookie Stackhouse (länkar till recensioner hittar du här)
Vampire Academy-serien (länkar till recensioner hittar du här)
The passage och The Twelve av Justin Cronin

Bra och ok vampyrfiktion
Dracula av Bram Stoker
Halvblod av Sofie Trinh Johansson
Glashuset och Döda flickors dans av Rachel Caine
Guilty Pleasures och Laughing Corpse av Laurell K. Hamilton
Skuggorna i spegeln av Inger Edelfeldt
Skuggornas demon av Amelia Atwater Rhodes
The Strain-trilogin av Guillermo Del Toro & Chuch Hogan (jag har läst
The Strain och Förgörelsen)
Vampire Diaries av L.J Smith (jag har läst The Awakening och Kampen/The Struggle)
Och så Twilight-serien förstås (recensionslänk finns här)

Böcker jag tyckt verkligt illa om
Fangland av John Marks
Alla själars natt av Deborah Harkness

Vampyrrelaterat jag tänker läsa i sommar
The Accursed av Joyce Carol Oates
Staden som försvann av Stephen King
13 bullets av David Wellington
The Gilda stories av Jewell Gomez
The vampire tapestry av Suzy McKee Channas
Black swan rising av Lee Caroll
Judas barn av Markus Heitz

Era favoriter
Tipsa i kommentarerna så fyller jag på!

Svulten av Hannele Mikaela Taivassalo
Historikern av Elizabeth Kostova
Smittad av Johanna Strömqvist
Katie MacAlisters ”Dark Ones” serie
MaryJanice Davidsons Undead serie
Sherrilyn Kenyons Dark Hunter serie
J.R. Wards Black Dagger Brotherhood serie.
Lynsay Sands Argeneau Serie
Magic-serien av Ilona Andrews
novellen ”Finis” som finns i novellsamlingen ”The Inheritance” av Robin Hobb/Megan Lindholm
The reformed vampire support group” av Carolina Jinks

* Det mörka tornets viktiga invändningar mot Fledgling gnager rätt rejält i mig just nu. Jag vet att jag brottades med det när jag läste boken men jag har glömt hur jag kom till ro med det. Jag behöver en omläsning men innan jag får tid och lust till det så håller jag fast vid min första åsikt, att Fledgling är en roman som tar upp många svåra frågor och gör det bra. Men jag lovar att återkomma om en omläsning får mig på andra tankar.

29 svar på ”Veckans vampyr: En läslista!”

 1. Som jag tidigare erkänt är jag oskuld när det gäller vampyrböcker, därför tackar jag extra mycket för din fina lista. För en tid sedan skrev Eli om en annan vampyrbok som lät väldigt intressant. Den hette ”Svulten” och skulle kunna bli min allra första vampyrbok. (Om jag får tag på den.) Jag tror man mår bra av att lämna komfortzonen ibland:)

  Svara
  • Svulten har jag nu kollat upp och den måste jag läsa omedelbums! Annars rekommenderar jag Låt den rätte komma in som första vampyrbok, eller En vampyrsbekännelse, eller Carmilla, eller Den fjortonde bruden, eller… 😉

   Svara
 2. Jag är också svag för vampyrer och kan tipsa om Historikern av Elizabeth Kostova som jag tyckte var riktigt bra. Ska bli intressant att följa din sommarläsning!

  Svara
  • Historikern hade jag glömt, och då har jag ändå nästan läst den. Jag fastnade en bit in och tog mig aldrig igenom, men jag har hört många andra som älskat den.

   Svara
 3. Några Tips =)
  Smittad av Johanna Strömqvist
  Katie MacAlisters ”Dark Ones” serie
  MaryJanice Davidsons Undead serie
  Sherrilyn Kenyons Dark Hunter serie
  J.R. Wards Black Dagger Brotherhood serie.
  Lynsay Sands Argeneau Serie

  =)

  Svara
 4. Men gud vad bra med en vampyrlista! Jag läste nyligen Svulten (som redan nämnts) som min första vampyrbok nånsin, och den gjorde mig grymt sugen på att fortsätta läsa om vampyrer.

  Svara
 5. På temat så kan jag verkligen rekommendera novellen ”Finis” som finns i novellsamlingen ”The Inheritance” av Robin Hobb/Megan Lindholm. Just denna novell är kopplad till Lindholm.

  Har du läst någon av uppföljarna till ”En vampyrs bekännelse”, och i så fall vad tyckte du om dem?

  Svara
  • Ja, jag har läst några av uppföljarna för länge sena, som jag minns det var tvåan helt ok. Det kommer ett inlägg senare i sommar om En vampyrs bekännelser och serien.

   Svara
 6. Ja, jag förstår ju inte hur någon kan älska Fledgling efter att jag läste den. Tycker ju att den är barnporr rätt igenom. Men det ska bli intressant om du läser om och se hur du tänker!

  Svara
  • Jag orkar nog inte läsa nu i sommar (jag har ju en hel del annat på läslistan), men jag läser lite vad andra (recensenter, akademiker osv) har tyckt och skrivit för att försöka minnas. Håller på och skriver på ett inlägg som nog blir klart om någon vecka.

   Svara
 7. Vad glad jag är att det inte bara är jag som inte gillar Harkness. Åh vad jag ville ha tillbaka tiden det tog att läsa den!

  Jag skulle vilja plussa för en av mina favorit-urban fantasy/fantasy i vår värld i framtiden-serier: Magic-serien av Ilona Andrews. I den är vampyrer varelser som är helt och hållet monster, utan högre intelligenta kapaciteter, som styrs av en kabal av människor som har förmågan att gå in i vampyrernas huvuden och använda dem som avatarer. Det är en skön vinkel på vampyren som varelse i meningen monster och inte som pojkvän eller plågad själ.

  Serien är bra i övrigt också. Alla nackdelar med den vägs upp med råge av fördelarna.

  Svara
  • Jag vill också ha tillbaka min Harkness-tid, helt bortkastad…

   Andrews serie med monstervampyrer låter väldigt spännande, ska absolut kolla upp den!

   Svara
 8. När jag sorterade om mina bokhyllor nyligen insåg jag att jag verkligen har helt ohemula mängder vampyrböcker och att de är av minst sagt skiftande kvalitet. Många av de bättre har du fått med på dina listor eller blivit tipsad om av andra (som Svulten t.ex, verkligen en av de bättre vampyrböckerna på senare år). Vill man ha något litet roligt och annorlunda kan jag rekommendera ”The reformed vampire support group” av Carolina Jinks, där livet som vampyr är mycket mer besvärligt än i många andra böcker… Jag har skrivit om den här: http://skuggornasbibliotek.blogspot.se/2012/11/mitt-sa-kallade-ododa-liv.html

  Svara
  • Tack för tipset! Ska läsa din text och kolla upp. Känner igen det där med att plötsligt ha samlat på sig stora mängder vampyrböcker…

   Svara
 9. Jag är nyfiken på vad du kommer tycka om ”Vampire Tapestry” (jag läste den för ett par år sedan och är fortfarande lite frågande till den, samtidigt som jag tycker om den…). Den river upp något hos mig, om inte annat så frågor om vad en vampyr är… (; (:

  Svara
  • Jag är själv väldigt nyfiken på den iom alla lovord men också för att jag förväntar mig att den är något annorlunda och nytt i en lite sliten genre.

   Svara
 10. Jag har läst väldigt få vampyrböcker (enda jag kan komma på nu är Dracula och två första böckerna om Sookie Stackhouse. Och så Terry Pratchett, i hans böcker finns det en och annan vampyr, framför allt i böckerna om nattvakten.

  Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.