13 april 2024

Årets bästa, so far

Mitten av läsåret, dags att summera. Eftersom jag läst sjukt mycket böcker, och följaktligen då också väldigt mycket bra, tar jag mig friheten att presentera hela elva favoriter (och då kan jag säga att det ändå varit supersvårt att välja bort, det finns en anledning till att det inte blev sex, eller tio…). I läsordning:

Eftersom ingenting varar av Laurence Tardieu – en förkrossande skildring av kärlek och den värsta tänkbara sorgen.
Coraline av Neil Gaiman – mitt första möte med den totalt geniale Gaiman, ruggigt fantastisk.
The fault in our stars av John Green – kommentarer överflödiga va? Jag grät (och skrattade) mig nästan fördärvad till denna bok.
Mortality av Christopher Hitchens – om att tvingas inse att en är dödlig. Naken, självgenomskådande och hemsk. På ett livsavgörande sätt.
Då tänker jag på Sigrid av Elin Olofsson – en oväntad favorit om förflutenhet, släktskap och tystnad på landsbygden.
En man som heter Ove av Fredrik Backman – ännu en oväntad favorit. Få gubbar har fått mig att gråta och skratta som Ove.
Northanger abbey av Jane Austen – att jag älskar allt Austen är ju ingen nyhet men omläsningen av den här förälskade pärlan gav en ny favorit.
Var är Alaska? av John Green – mer Green, mer genialitet, fler tårar…
God natt, oktober av Valle Wigers – årets bästa debut? Jag saknar fortfarande ord…
Francesca av Melina Marchetta – en enkelt berättad historia om riktigt smärtsamma saker, jag älskar allt med den här boken!
Tell the wolves I’m home av Carol Rifka Brunt – jag är lite sist på bollen vilket betyder att alla andra redan sagt allt. Men den är så bäst som alla säger, minst.

6 tankar på “Årets bästa, so far

  1. Trevligt med en halvårsavstämning! Extra roligt att fina Northanger Abbey fick vara med. Jag kan verkligen rekommendera dig att läsa om Mansfield Park! Jag trodde att Mississippi skulle få vara med på din halvårslista, men där tog jag fel.

    1. Mississippi är en av de böcker jag under stor vånda skalade bort från listan, den är fantastiskt bra, men inte riktigt lika fantastiskt bra som dessa 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.