Favoritläsning: Vendetta

Tänk er följande: valpig blivande fiktiviteterskrivare har landat sitt första kommunala sommarjobb. På idrottsplats. Lågsäsong. Fotbolls-VM och inga lokala klubbmatcher. Ingenting. Jag fick måla ett staket och när jag var klar hade jag två (tre?) veckor framför mig av ingenting. Vi satt på en veranda och tittade på en vattenspridare, bokstavligt talat. Tre personer. De sa åt mig att ta med böcker om jag pysslade med sånt.

Jag läste tonvis, en härlig blandning av Sandemo-serie och Hamilton-böcker (analysera det den som kan!). En del Maria Lang också om jag inte missminner mig.

20130520-192227.jpg
Att jag hyser en sedan barndomen cementerad kärlek till såväl Margit Sandemo som Maria Lang har redan konstaterats så idag ägnar vi oss åt Jan Guillou och Carl Gustaf Gilbert Hamilton. Jag har då läst alla utom de senare delarna i serien (eller uppföljare som jag väljer att kalla dem), avbrottet beror troligen på att jag läste allt jag kom över och sen när det kom mer orkade jag inte uppbåda energin igen. För jag var verkligen besatt där ett tag och vadan detta? Jag vet faktiskt inte, jag gillade Guillous torra lite snåriga språk (det som sen hindrade mig från att ens orka läsa första delen om Arn), var väldigt fascinerad av det politiska, spelet bakom kulisserna och vänsterbudskapet, att det som fortfarande togs för givet (att araber och ryssar var onda) komplexiserades. Vendetta var min favorit mycket för att Joar Lundwall var min favorit, lite bakvänt kanske men det var så himla känsligt skrivet mitt i allt det råa.

Kanske var det bara där i 17-årsåldern böckerna träffade mig på precis det rätta lässtället, kanske skulle jag gilla dem också idag. Det spelar faktiskt ingen roll, vi hade vår sommar jag och Carl, det räcker gott så.

Vendetta av Jan Guillou. Norstedts

2 svar på ”Favoritläsning: Vendetta”

  1. Så minns jag också helst Carl Gustaf Gilbert, en lätt besatt läsning av serien i sena tonåren. Jag gav mig även på ”uppföljarna” men de nästan 20 år som passerat märktes på både dem och mig 🙂

    Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.