Veckans vampyr: Gilda

20130612-211613.jpgAlltså snacka om långsamläst bok… The Gilda stories är så tät att den verkligen kräver sin läsare och sin tid. Den rör sig från tidsepok till tidsepok och från samhällsproblem till samhällsproblem. Aldrig har jag skådat en författare som så genomtänkt förstår hur man kan använda en vampyr som observatör genom tiden.

Gilda är kvinna, svart, lesbisk och vampyr. Ni förstår ju att det finns en del teman att gräva i. Som rasism, från slaveri till framtid. Som feminism, från 1850-tal till framtid. Som sexualitet, liv, död, blod… Men mitt i allt det stora handlar det ändå mest om Gilda och hennes resa från plantagen som en liten flicka, in i vampyrfamiljen och ut i världen. Värmen i vampyrfamiljen får mig att tänka på Fledgling-familjen, jag älskar det oväntat kärleksfulla som kontrast till Charlaine Harris maktvärld och känslokylan hos Anne Rices blodsugare.

Det enda jag tycker är jobbigt är att jag bara får glimtar av ett drygt 200 år långt liv. De glimtar jag får är förunderligt knivskarpa, viktiga och starka men jag saknar så mycket däremellan. Jag vill ha hela Gilda liksom, samtidigt som hon naturligtvis gör sig bäst som ett mysterium. Jag känner mig kluven inför de uppföljningsnoveller som faktiskt existerar…

The Gilda stories av Jewelle Gomez. Firebrand books

6 svar på ”Veckans vampyr: Gilda”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.