16 april 2024

Hur jag hinner

Jag fick en fråga (inte den första) om hur jag hinner läsa så mycket och först är jag sugen att svara att läsning är mitt enda intresse och att jag tar varje minut jag får till läsning men det är ju inte direkt något uttömmande svar, kanske inte heller helt sanningsenligt. Låt oss titta på en vanlig dag (inte en semesterdag eftersom den är så abnorm med massor av stunder för läsning).

Jag jobbar vanligen 8-17 på biblioteket och där kan jag säga att det inte ges utrymme för att läsa (vilket annars är en vanlig vanföreställning om bibliotekarieyrket), att låna hem tonvis med böcker går dock bra. Sen lagas det middag, om jag lagar den läser jag ofta samtidigt om inte brukar jag promenera, jogga eller läsa under den tiden. Vi äter och sen dricker jag och maken kvällskaffe i en närmast helig ritual där vi diskuterar dagen och livets väsentligheter (ska vi byta tak i år? Vad kostar nya altandörrar? Är ungen allergisk? Var åker vi på tioårsbröllopsresa?). Sen följer någon timme då vi försöker göra något med barnen (fotboll, tv-spel…). Ibland badar de och då sitter jag utanför badrummet och läser. Sen tar nattningsritualen vid och de kvällar det är min tur sitter jag utanför barnens rum och läser och bloggar, det är ungefär en till tre timmars läs- och bloggtid det… De kvällar jag inte nattar sitter jag i läsfåtöljen och häver i mig böcker, bloggar gör jag dock för det mesta inte de kvällarna. När nattningen är avklarad brukar maken och jag ägna oss åt tv-serier, just nu Buffy. Sängen brukar jag kollapsa i runt elva (och jag läser aldrig i sängen, somnar oftast omgående).

Ungefär så. Visst finns det andra dagar också, de med oändliga eoner av lästid och de (mer vanligt förekommande) helt och hållet utan, men till vardags ser det ut så här. Hur hittar du lästid?

10 tankar på “Hur jag hinner

  1. Just nu är vi inne i en period med väldigt lite TV-tittande så på kvällarna läser jag. Ofta sitter jag en stund efter maten (om det inte ska skjutsas barn), och så senare på kvällen. Nu har vi äldre barn och lästiden ökade dramatiskt när de ökade sitt läsande. Vi har haft kvällar när vi alla fyra suttit och läst i varsitt hörn…
    Jag läser snabbt och det ökar antalet böcker jag hinner, men mest handlar det om de där småstunderna.

    1. Jag läser inte så väldigt snabbt så jag behöver verkligt ta vara på varje skärva tid som ges för att hinna läsa så mycket som jag vill, bäst är dock de mer sammanhållna lässtunderna. Min äldsta är snart åtta och läser själv men vi är inte riktigt där med familjeläsningen än, om några år hoppas jag, låter väldigt mysigt 🙂

    1. Jag ser väldigt lite på vanlig tv men lägger kanske en timme per kväll på någon tv-serie på box, skulle inte vilja vara utan det heller…

  2. På vardagar är tiden mellan kl 20 och 22 mer eller mindre vikt åt läsning och soc.medier, ibland bloggande. Jag tittar nästan aldrig på tv. På onsdagar (min lediga dag) och på helgerna (eller när det är semester) läser jag också gärna en timme på fm och en timme på em . Mitt råd till alla som vill frigöra lästid är att stänga av teven.

    1. Håller med, tv kan sluka tid utan att en märker det. Som jag skrev tidigare så skulle jag inte vilja utan mina tvserieboxar men fördelen med dem är att det är lättare att vara disciplinerad och se ett eller två avsnitt och inte bli sittande och slöstirra på något i timtal. Jag tror också på det där med rutiner, särskilt mycket tror jag just nu på att lägga in läsning i de befintliga rutinerna i alla fall vi måste ha för att få ihop det här med vardag med barn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.