Mördaren ljuger inte ensam: The filmupplevelse

Som jag oroat mig för det här, och som jag väntat. Eftersom jag inte hann med att se filmen på bio har jag nu sett hyrfilmsvarianten och detta är mina ord:

20130715-142023.jpgDet är faktiskt lite bättre än förväntat när det kommer till rollbesättningen. Tuva Novotny är lika bra som jag hoppats (alltså jätte, i det närmaste perfekt). Linus Wahlgren som Eje är lika fel (på så många olika sätt) som jag befarat, jag har aldrig sett Eje som någon muskulös hunkhistoriker som är en fena på att hitta på aktiviteter där bar överkropp krävs och som dessutom är en hejare på båtmotorer, samtidigt… Ola Rapace som Christer Wijk är inte helt så katastrofal som jag fasat för men jag avskyr verkligen hur han skrivits om från mysige Christer Wijk till tjejtjusande slembollen Christer Wijk. Urk! Övriga skådespelare är riktigt bra om än så där vanligt svensk filmatiserings-stolpiga…

Det känns för det mesta rätt ok trots att jag läst och älskat boken i rätt många år nu, adaptionen funkar. Men jag tycker att det blir lite för platt, går lite för fort och hela problematiken kring drivkraften bakom morden slarvas bort (även om slutet är snyggt, jag tycker mycket om den omskrivningen), det var ju sprängstoff i 40-talskontexten. Maria Lang har ju för sjutton skrivit en modig bok! En annan sak jag ogillar är att Pucks avhandlingsämne ändrats och att de inte alls diskuterar poesi och feminism vid middagsbordet längre… Och så den där planteringen som är så uppenbar och avslöjar mördaren redan efter mindre än halva filmen…

Helt ok söndagskvällsunderhållning, kanske lite bättre om man inte läst boken. Det är mitt slutgiltiga omdöme.

Läs Helenas text också, den är lite mer heltäckande…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.