Broken Harbour

20130710-164818.jpgVilken resa det är att läsa Broken Harbour. Att omslutas av stämningen. Att inte vilja läsa till slut för att det måste vara till och med mer fasansfullt än resten. Att inte kunna låta bli. Att hamna fulgråtande och ensam på balkongen, försökande att hålla fast vid det som är normalt i livet. Att inse att något är sönder. Att det är bättre så. Att det som lärts gjort mig till en bättre människa. Och så önskan om att jag kanske hade kunnat vara utan det.

Om handlingen vill jag berätta så lite som möjligt, det är en sån bok det här. Dels för att varje detalj ger nästa nyckel, dels för att alla som läser boken förtjänar att läsa den oförberedd. Där finns en gåta, ett mord som begått och en förklaring som ska hittas. Där finns Scorcher Kennedy med inte bara starka förväntningar på att lyckas lösa fallet utan också en tung börda från det förflutna att bära på. Han har varit i Broken Harbour tidigare…

Det händer att mitt hjärta stannar när jag läser boken, att jag gråter, att jag småler, att jag förundras över karaktärer och över French fantastiska språk och förmåga att bygga stämningen. Så här i efterhand handlar dock det mesta om att försöka skaka av sig. Missförstå mig rätt, det är en fantastisk bok (en full femma) men den är omöjlig att bära med sig och omöjlig att släppa. Jag går sönder lite mer för varje gång jag tänker på den. Förhoppningsvis kan vi laga oss själva lite efterhand både jag och Scorcher…

Broken Harbour av Tana French. Hachette Books

8 svar på ”Broken Harbour”

  • Ja, det blev kanske en smula intensivt 😉 Hoppas många läser, av vilken anledning det vara vill! Och så hoppas jag på en ny bok av French om inte allt för länge, hon blir ju sjukt nog bara bättre och bättre.

   Svara
 1. Jag veeeet, den är så himla bra! Börjar väl vara ganska exakt ett år sedan jag läste den, och även om ja har glömt en del av detaljerna (surprise) så har den stannat kvar. Skulle nästan vilja köpa den som pocket också (har som e-bok) för att dels kunna tvinga den på Mr Bokbabbel, dels bara bläddra igenom den, kanske läsa här och var. Kanske rentav läsa om någon dag?

  Svara
  • Jag är en sån där boksamlare som måste äga allt som är bra i fysisk form, även om jag redan läst som lånebok eller e-bok. Är det riktigt bra (Wolf Hall!) måste jag nästan ha fler utgåvor också… Broken Harbour är definitivt en sån bok som måste stå i hyllan för framtida omläsning!

   Svara
 2. Jag var ju inte så förtjust i hennes första bok, Till skogs, men för ett tag sedan läste jag andra delen, Okänt offer, och började lite smått förstå varför andra gillar French. Tredje delen står redan i hyllan och väntar…

  Svara
  • Gillade Till skogs delvis men blev inte helfrälst även om jag tyckte mycket om karaktärerna, Okänt offer är bättre. Faithful place har jag förstått att jag är lite ensam om att hålla som en favorit men före Broken Harbour gillade jag den faktiskt bäst av Frenchs böcker. Hon är så vanvettigt bra helt enkelt! Tack vare henne kommer det att bli en hel del nya deckarbekantskaper under den stundande semestern.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.