Veckans vampyr: Salem´s lot

salems lotTillsammans med Anne Rices En vampyrs bekännelse från 1976 är väl Stephen Kings Salem´s lot (1975) den moderna klassikern bland vampyrskildringar. Äntligen har jag också läst den.

Och visst är den stilbildande, visst förstår jag att King nu för tiden gnäller över glittrande mesvampyrer och visst är det skrämmande. Men, som vanligt, ligger inte storheten i skräcken. Det händer mot slutet att det blir lite mycket av vassa blodiga huggtänder och äckel (jag kan inte låta bli att se för min inre syn hur fel det här kan gå som filmatisering, jag har inte sett den som gjorts), det blir på gränsen till fånigt där ett tag. Storheten, genialiteten, ligger i Kings oefterhärmliga skildring av småstaden, av människorna som han fångar på kornet på bara några rader för att sen ta livet av på de mest förfärliga sätt, och jag bryr mig om dem. Han är så vanvettigt och härligt osentimental King, och naturligtvis väldigt medveten om vad som funkar och inte. Värst blir det förstås med barnen (och föräldrarna) och jag tror att det är just det här osentimentala, att han inte låter läsaren dröja, som gör det hanterbart över huvud taget. Den krypande skräcken i dagsljus, den där det blir tydligare och tydligare att något är fasansfullt fel är så väldigt mycket värre än att i mörkret stå öga mot öga med ett väldigt tydligt monster.

Det är en hel del Draculakoppling här vilket King också tar upp i slutordet, sin långvariga kärlek till Stokers klassiska vampyrroman. Överstevampyren i boken är lik greven i mycket och det är väl ingen slump att antikvitetshandlare Straker heter nästan Stoker antar jag… Jag brukar ha svårt för romaner som ligger alldeles för nära Dracula, mestadels för att jag tycker att den är så seg, men här är det en egen historia som är skriven på ett väldigt osegt sätt. Tack och lov slipper vi nästan sexscener i den här boken vilket King annars brukar vara pinsamt krattig på. Det är lite tråkigt att den enda kvinnliga huvudpersonen är så dumenvis/spånig/trist men jag köper det av någon anledning, kanske för att inte männen heller är särskilt smarta hela tiden…

Jag tycker väldigt mycket om Salem´s lot och jag måste säga att för första gången har jag också fått uppleva gklädjen i att läsa en riktigt bra e-boksutgåva. Inte bara begåvades den med en ca femtio sidor lång epilog (i form av två noveller) som jag inte hittat i de tryckta utgåvorna (det finns en bit av den där men hela den där historiska biten om Salem´s lot på 1700- och 1800-talet var nytt, kanske finns de i lite nyare tryckta utgåvor också…). Och så finns där bortplockade scener så som det brukar göra i dvd-boxar. Det är hur spännande som helst att få läsa små fördjupningar och framförallt veta vad King först tänkte skulle hända med exempelvis fader Callahan. Det är mycket som förändrats genom versionerna av boken. Ofantligt spännande! Och så finns där bilder, väldigt spöklika bilder på platser som passar väldigt fint in i boken och i e-boksformatet.

Salem´s lot är helt enkelt så bra som jag hoppats och kanske lite till.

Salem´s lot av Stephen King. Knopf Doubleday Publishing Group

13 svar på ”Veckans vampyr: Salem´s lot”

 1. En av mina absoluta King-favoriter och även en av de som jag tycker är läskigast!
  Novellerna som du nämner finns (tror jag) på svenska i samlingen Dödsbädden (Night Shift) och att fader Callahan har en stor roll i Det mörka tornet (spec. bok 4 om jag inte minns fel) vet du säkert redan:)
  Vad gäller filmatiseringarna så se den första TV-versionen i regi av Tobe Hooper, den är inte så dum, men UNDVIK nyinspelningen med Rob Lowe!

  Svara
  • Vad är det med Rob Lowe och Kingfilmatiseringarna? Visst var han med i Pestens tid också (som jag iofs gillade på den tiden)? Tack för tipsen! Blir sugen på att läsa mer om Callahan, trots att första boken i serien motstått mina läsförsök flera gånger.

   Svara
 2. Evigheter sedan jag läste den (huvaligen, är över 20 år sedan när jag tänker efter) men minns den som mycket bra. Men sexscener hos King? Tänk det har jag absolut inget minne av från min Kingperiod. Eller är det i hans nyare produktion de dyker upp?

  Svara
  • It! Min främsta horrorsexupplevelse med King kommer från It, men han fick väl något föga smickrande pris för sexscenerna i den där Kennedyboken också (tror det var den iaf). Salems lot är hur som helst riktigt, riktigt bra 🙂

   Svara
 3. Fast hur är det nu – är du King-älskare? Jag har ju inte fastnat för honom i novellformat men har knappt testat honom som romanförfattare… Skulle detta kanske vara något för mig?! ;p (:

  Svara
  • Ja, jag tycker väldigt mycket om King. Salems kan nog vara en bra förstaroman, särskilt om man gillar vampyrer. Annars rekommenderar jag långnovellsamlingen Different seasons (finns på svenska också men minns inte vad den heter), den innehåller tre av de bästa noveller som skrivits enligt mig, (den sista novellen kan man ha och mista) alla ca 250 sidor långa.

   Svara
 4. Åh, visst är den bra! Håller med dig om att det är den där krypande skräcken som är det värsta, småstadsskildringen och karaktärerna som är det mest intressanta.

  Spännande nog så verkar det dock som att den utgåva du läst i e-boksformat är exakt den utgåva jag själv läst – fast i tryck. Den var illustrerad med svartvita, mycket spökliga bilder och innehöll två noveller (och, har jag för mig, bortplockade scener). Fast jag hade fått för mig att det var en äldre utgåva.. Lånade den på bibblan och äger inte själv. Den var helt svart, minns jag, och tror det var en svartvit bild av ett slott på framsidan, en av bilderna som var i boken också.

  Svara
  • Spännande att boken finns tryckt sen tidigare, extramaterialet ger ju det där lilla extra! Visst vill väl du skriva något Kingrelaterat under Kinghelgen förresten?

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.