Historiska romaner-dagen!

Det här är ingen vanlig dag för det är Wolf Halls svenska födelsedag… Hurra, hurra, hurra!

Wolf hallIdag är alltså dagen då Wolf Hall finns på svenska för första gången, eller i alla fall recensionsdagen för den svenska utgåvan… En stor dag! I alla fall i min värld.

Jag hade tankar på att läsa om Wolf Hall i sommar, på svenska då men jag har inte hunnit. Lite har jag läst, för att känna in översättningen och jag är imponerad, det måste ha varit en utmaning men det känns som om det är väldigt fint gjort. Omläsning blir det nog när den avslutande delen i serien, the mirror and the light, kommer om något år.

Om Wolf Hall och Bring up The bodies har jag redan tyckt och skrivit men jag tänkte ägna resten av inlägget åt att tipsa om några andra ypperliga historiska romaner, dagen till ära. Tipsa gärna om era egna favoriter i kommentarerna!

Romantisk historia

Det fanns mycket kärlek förr i tiden, det vet alla som exempelvis läst Sagan om Isfolket. Och såklart det fanns, folk blev väl kära då som nu, folk var väl som folk är mest redan då… Det finns otaliga exempel på historisk romantik, inte minst bland Harlequinböckerna (de har ju till och med en hel serie för historisk romantik). En författare som skriver riktigt bra romantisk historia med humor, lite genustänk och driv är Simona Ahrnstedt. Hennes Överenskommelser, Betvingade och De skandalösa  rekommenderas för alla romantiskt lagda. Andra titlar: Den vita frun av Skybäck.

Historiska brottslingar

Att brottslighet intresserar syns i deckarvågen som sköljer och återigen sköljer över Sverige och världen. Det är mycket nutid och stora städer bland tv-deckarna och mycken landsbygd i nutid i böckerna (här är jag ju rätt okunnig så rätta mig om jag har helt fel i min känsla). De historiska brottslingarna lyser kanske inte med sin frånvaro men visst är de väl lite underrepresenterade? Den starkt lysande stjärnan bland historiska brottslingar är Margaret Atwoods Alias Grace, i alla fall i min värld. Också Ann Rosman skriver om den mordanklagade Metta Fock i sin Mercurium och Caroline Eriksson har skrivit en bok om Yngsjömordet, Djävulen hjälpte mig.

YNGSJ-~1
Anna Månsdotter, ”Yngsjömörderskan”

Tät, atmosfärisk historia

Jag vet inte vad jag ska kalla den här sortens historia men jag vet hur den känns. Det är tätskrivna böcker med mycket känsla, vemod och liksom en gardin av dimma över hela anrättningen. Jessica Kolterjahn skriver så i Nattfjäril och Ut ur skuggan . Christine Falkenland skriver så i sina historiska verk (varav jag läst Min skugga och Själens begär). Svårt att definiera, självklart lätt att älska! Andra exempel: Feberflickan av Elisabeth Östnäs.

Socialrealistisk historia

Det här är en stor genre och här återfinns till exempel Per Anders Fogelström och Elsie Johanssons serie om Nancy. Det är historien om Sverige (eller vilket land det nu än må handla om), det är fattigdomen, spriten, jobben, kärleken (som slutar olyckligt) och döden. Låter oläsbart, är helt fantastiskt att genomlida om det är bra. Av det jag läst de senare åren av historiska romaner kan ganska många räknas hit: Allt som återstår av Elin Borady, Mäster av Alexandra Coelho Ahndoril, Kvinnor och äppelträd av Moa Martinsson, Jag vill inte tjäna av Ola Larsmo och nu senast Mississippi av Hillary Jordan. Andra exempel:  Att föda ett barn av Kristina Sandberg.

hus3jpeg1

Verkliga personer- historia

Här angränsar vi till några av brottslingarna ovan och dessutom till den rena biografin. Böckerna i denna kategori skildrar människor som levat och berättar hur det kanske var… Jessica Kolterjahn har skrivit om Karin Boyes resa till Berlin i Den bästa dagen är en dag av törst, Jenni Diski berättar om en ung kvinnlig författare, Marie de Gournay, på 1500-talet i Till den skrivande kvinnans försvar och Ellen Keys kärleksliv berättas av Anneli Jordahl i Jag skulle vara din hund om jag bara finge vara i din närhet .

Fram och tillbakahistoria/delvis historisk roman

Inom denna kategori härskar Kate Morton med sina svindlande nu och då historier fulla av gåtor, förträngda minnen och herrgårdar på engelsk landsbygd –  Den glömda trädgården, I det förflutna och dimmornas lek . Ann Rosmans Mercurium hör också hit liksom Vinteräpplen av Josefin Sundström och Då tänker jag på Sigrid  av Elin Olofsson.

Skräck- /spökhistoria

Historia och skräck går oerhört väl ihop. Kanske är det för att det finns rum för så många spöken i det förflutna, kanske för att det som varit påminner oss om hur kort det är, livet. Kanske skräms vi av det vi inte kan se i sin helhet, det vi bara anar skuggorna av. Det finns nittonhundratalshistoria som i Stephen Kings Det och Amanda Hellbergs Styggelsen, det finns skogsskräck som i Att de i tid må väckas av Frida Arwen Rosesund. Och så finns det riktigt jäkla überläskig historisk skräck som The woman in black (som också kommer på svenska i höst för övrigt)… Andra exempel Främlingen i huset av Sarah Waters, Dark matter av Michelle Paver och förstås klassiska Selma Lagerlöf med exempelvis Herr Arnes peningar.

Gotik_kilise

Riktigt gammal historia

Sen har vi den lilla kategorin som jag valt att kalla Riktigt gammal historia. Typ från begynnelsen, typ Grottbjörnens folk och sånt. Men eftersom jag inte läst Auel så vet jag inte om de böckerna skulle hamna i den här kategorin eller i den översta… De fina återberättelserna av de bibliska historierna i Pär Lagerkvists Barabbas och Philip Pullmans Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren hör definitivt hit liksom Scarrows böcker om romartiden, alla de där böckerna om det forna Egypten som jag inte heller läst och en hel massa bra som jag aldrig ens hört talas om. Andra exempel: flera av mytserieböckerna av vilka jag läst Lejonhonung, Tyngd, Penelopiaden och Ragnarök (ok, det historiska momentet kan ju diskuteras men de utspelar sig i alla fall i någon sorts historisk tid…)

Svårplacerad historia

The daylight gate av Jeanette Winterson (socialrealistiska brottslingar), Shades of milk and honey  av Mary Robinette Kowal (fantasyaustenromantik), Vintervålnader av Kate Mosse (fram- och tillbaka spökkärleksberättelse) och Anneli Jordahls Augustenbad en sommar (socialrealistisk överklassdepression i kurortsmiljö)

 

Har ni fler kategorier? Fler böcker (klart ni har!)?

6 svar på ”Historiska romaner-dagen!”

  1. Vilken helt fantastisk lista! Jag tänker att utvandrarserien och Vibeke Olssons böcker kan få rum på din lista. Både romanerna om romartiden (Sabina är en av mina favoriter) och om Bricken och så Molnfri bombnatt såklart. Så kan jag inte glömma Vägen mot Bålberget. Hipp hurra för historiska romaner!

    Svara
    • Alla de böcker du nämner hör absolut hit och det är sånt jag har oläst men hoppas få tid att läsa snart. Utom Bålberget då som jag läste ut precis och också kommer få svårt att glömma, så väldigt stark!

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.