Carol Jordan och Tony Hill to the rescue

För länge sen såg jag Mord i sinnet på tv och minns det som att jag blev rätt fängslad. Sen läste jag The mermaids singing på en kurs och tyckte att den var sådär, lite kanske för att det var kurslittertur men mest av allt för att jag avskydde att mördaren var en person ur en kategori som väldigt ofta utanförställs. Jag tyckte det kändes onödigt även om boken var välskriven och jag gillade Tony Hill och Carol Jordan.

20130824-204746.jpg Del två i serien väcker inga sådana dubier alls. Mördaren avslöjas redan i prologen till Under ingrodda ärr och det finns inte en enda sekund som jag hoppas att den jäveln ska slippa undan. Problemet skulle väl vara att han är så sällsynt vedervärdig att han nästan blir omöjlig att tro på, men tyvärr tror jag att det nog finns sådana som han…

Bäst är återigen relationerna och att McDermid är så himla kallhamrad och drastisk, läsaren får vara med och bli mördad och det är så obegripligt när det händer att i alla fall den här läsaren fick djupandas en lång stund efteråt.

Under ingrodda ärr lockade mig således och nästa del i serien, Den sista frestelsen, övertygade mig slutgiltigt om McDermids genialitet. Också den är en himla skickligt ihopsnickrad historia. Den sista frestelsen utspelar sig i olika delar av Europa och jag älskar hur flera berättelser löper parallellt och i slutänden visar sig vara sekundära det privata, relationerna. En sak som stör lite och som kommer bli jobbig längre fram i serien är att McDermid verkar älska att placera särskilt Tony Hill i såväl påtaglig som fysisk fara, det börjar redan kännas lätt otrovärdigt. Och så är Hills snabba analyser lite väl briljanta ibland – tanken är väl att han är vetenskapsman, inte medium…

McDermid har trots dessa invändningar frälst mig och jag är nu i besittning av såväl en komplett dvdbox med alla 30 avsnitten av Mord i sinnet (kom över superbilligt, har sett första halvan av första historien och det var ju tyvärr rätt kalkonartat men jag ger den väl en liten chans till…) som alla sju böcker som hittills kommit ut om Tony Hill och Carol Jordan, nästa bok kommer i höst.

Under ingrodda ärr av Val McDermid. Anamma förlag
Den sista frestelsen av Val McDermid. Alfabetaanamma

20130824-204816.jpg

2 svar på ”Carol Jordan och Tony Hill to the rescue”

  1. ååh, ’mord i sinnet’ är ju hur otäckt och bra som helst! för mig är det robson green som är det bästa av allt, han är helt enkelt fenomenal på alla sätt och vis… på gott och ont :´) jag har flera gånger funderat på att ge böckerna en chans också, bara för att serien fångade mig så fullständigt, även fast det är en genre som jag annars inte alls läser nuförtiden.

    Svara
    • Jag minns att jag gillade det jag såg när det gick på tv men första avsnittet var när jag såg det häromveckan inte alls bra. Har gått vidare till nästa del nu och det är mycket bättre så jag hyser gott hopp 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.