Deckartipsa mig!

Om man är säg en (fd?) deckarskeptiker som förvisso klämt sin beskärda del av Minette Walters i sin dag men som nu efter en paus vill återuppta kontakten med den goda deckaren. Om man är en sån person, vad ska man läsa då? Personen i fråga, ja ok det är väl jag då, gillar ju Gillian Flynn, Tana French och har nu i sommar också läst Ruth Rendell för första gången. Jag dras som vanligt till det brittiska. Vilka tips har ni till mig? Vad mer än Stenarna skola ropa av Rendell bör jag läsa? Är hon lika bra i Vine-skrud? Vilken serie av Mina bör jag börja med (eller ska jag gå på de fristående?)? Skulle jag gilla Linwood Barclay och i så fall vad av honom? Vilka är era allra bästa deckartips? Extra stjärna i kanten om noll barn kommer till skada (tonåringar går bra…)!

44 svar på ”Deckartipsa mig!”

  • Elly Griffiths har jag läst och du har helt rätt, det passar mig perfekt! Ska testa Barclay, någon särskild som passar som förstabok?

   Svara
 1. Jag gillade Denise Minas serie om Paddy (Patricia) Meehan. Skottland på 1980-talet och en ung kvinnlig journalist med en dröm om en karriär. De heter Blodsarv, Vargtimmen och Sista andetaget. Annars var också Mörk jord av Belinda Bauer både bra och annorlunda.

  Svara
  • Tack för tipset om Bauer, jag har sett att hon är mycket utlånad på biblioteket och har varit nyfiken men glömt bort… Det är nog med Blodsarv jag ska börja min Mina-bekantskap, den låter väldigt intressant.

   Svara
 2. Jag är ganska dålig på att genereindela böcker, och att veta var ”gränsen” går mellan exempelvis en deckare och en roman. Jag är alltså inte alls säker på att boken jag ska tipsa om verkligen ”är” en deckare. Jag vill hur som helst tipsa om
  ”Aprilhäxan” av Majgull Axelsson, om du inte redan läst den. Jag tyckte att boken var spännande, välskriven och redigt otäck.

  Svara
  • Aprilhäxan har jag länge velat läsa, tack för påminnelsen! Det är svårt det där med gränsdragningar och jag tycker nog ofta bäst om de där böckerna som finns lite i gränslandet…

   Svara
 3. Jag har i vår/sommar läst två böcker av SJ Bolton först Nu ser du mig och sedan Livrädd. Läskiga och stäckläsning! Finns fler böcker av författaren som jag måste få biblioteket att köpa in 🙂

  Svara
  • Jag tycker mycket om de Bolton-böckerna och den som nu kommer ut på svenska är också helt ok. Övriga har jag inte läst men ska absolut.

   Svara
 4. Jag påminns om min ungdoms favorit H K Rönblom, som skrev med perspektiv från Umeå/Skellefteå. Lite åt Maria Lang-hållet, men bättre, som jag minns honom. ”Höstvind och djupa vatten” är en titel som kommer upp i mitt huvud. Så här är omdömet på en sida jag hittar:
  ”Deckare i 50-talsmiljö som utspelas i liten sömnig norrlandsstad. Avläsaren Gerhard Bäck omkommer —Doktor Paul Kennet börjar göra privatspaningar — var det rentav sabotage i krigstid? Spänningen tätnar i denna tidstypiska deckare, lite gammalmodig i språket men mysig på det där gammalmodiga sättet.”
  För övrigt gillade jag skarpt ”Stenarna skola ropa”, men minns inte vad jag läst mer av författaren, har dock läst henne både som Rendell och Vine. Känner du till ”13 lektioner i brott”? Det är en deckarantologi, som getts ut av En bok för alla. ”Stenarna..” är med där.

  Svara
  • Har förstått att Åsa Larson ska vara något utöver det vanliga… Robinson vill jag nog också testa någon gång, med utgångspunkt att ta en bok i taget och inte satsa på hela serien 🙂

   Svara
   • Jag gillar också Åsa Larsson! Som född och uppväxt i norrland gillar jag den tragiskt nog hyfsat realistiska skildringen av den norrländska kargheten både i naturen och hos människorna. Men här är det moderna kriminalromaner man får, inte vad jag kallar ”deckare” egentligen. Vill man ha mysterier och pussel att vränga hjärnan runt är ju klassikerna Agatha Christie (Tio små negerpojkar och Mordet på Orientexpressen framför allt), Doyles Sherlock Holmes-berättelser (jag föredrar novellerna) och allas vår Maria Lang oslagbara.

    Svara
    • Men jag får nog ge Åsa Larsson en chans, trots att hon tillhör det där svenska deckarundret som jag inbillar mig att jag har så svårt för… Tack också för dina andra tips/påminnelser!

 5. När det gäller Denise Mina läste jag med förtjusning Garnethill-trilogin, när den var ny, men blev besviken på hennes följande bok, Det heligaste. Jag kom aldrig in i Blodsarv och glömde Mina. Kul att höra att Paddy Meehan är tillbaka igen.

  Svara
 6. Dennis Lehane är en hit om du gillar privatdetektiver, humor och hårdkokt. Danske Jussi Adler-Olsen är trivsam pga mysigt och roligt persongalleri. Och jag har precis börjat läsa New Yorks gudar av Lyndsay Faye, som utspelas i New York i mitten av 1840-talet. Verkar mycket lovande.

  Belinda Bauer och Linwood Barclay rekommenderar jag också.

  Svara
  • Jag har fått för mig att Penny är lite av mysdeckare (typ Midsomer) och att jag skulle gilla. Känns som lämplig höstläsning.

   Svara
 7. Jag gillar svenska deckare. Eller förresten, det gör jag inte alls, för de allra flesta är genomusla. Men jag gillar bra deckare som utspelar sig i Sverige, så kan vi väl säga. Så mina tips är (i kronologisk ordning) 1: Sjöwall/Wahlöö pga klassiker. Man skrattar gott år kommunistpropagandan och irriterar sig på den motbjudande kvinnosynen, men om man kan bortse från de elementen, är det fantastiska böcker. 2. Uno Palmström. Lika bra som Sjöwall/Wahlöö men man slipper det mesta av vänsterpropagandan. 3. Arne Dahl. Först tyckte jag att det var deckare som spekulerade i värsta serimördaräcklandet, men sedan upptäckte jag att de var små konstverk, med otaliga metareferenser och raffinerad tematik.

  Svara
  • Sjöwall/Wahlöö läste jag för länge sen och gillade trots att de naturligtvis är lite daterade ju. Ska absolut kolla upp dina andra tips!

   Svara
 8. Kom på att jag måste tipsa om Bo Balderson! Han (eller hon/den det, dem…) har skrivit en serie satiriska pusseldeckare där första boken heter ”Statsrådet och döden”. Jag har läst de två första böckerna, och fler kommer det säkert att bli.

  Svara
 9. Jag tror att du skulle gilla Barbara Vine. Testa Astas bok som uppstart. Sen kan jag reka Julia Wallis Martin: en av de bästa. Tyvärr råkar barn illa ut. Böckerna är också rätt gamla och gavs ut av Minotaur. Judasbarn av Carol Goddman är också en klassiker. Denise Minas böcker är läsvärda, kanske särskilt de fristående? Och Reginald Hill. Dalen som dränktes. Den får du bara inte missa! Elly Griffiths som många gillar tycker jag var bra i första, sen gick det utför och blev bara småpys av det hela.

  Svara
  • Under min förra deckarperiod läste jag och älskade just Dalen som dränktes, riktigt, riktigt bra! Dina andra tips är nu hemlånade för utvärdering 🙂

   Svara
 10. Ska läsa en kurs i höst om Kriminallitteratur och på listan över kurslitt. fanns bl.a Mina och Mankell men också Poes Morden i Rue Morgue, Chandlers Den stora sömnen, Doyles En studie i rött samt Grishams Utpressningen. En bra mix om man vill följa genrens utveckling? Apropå Rendell så kan jag rekommendera Tretton steg, snillrik liten bok.

  Svara
 11. Åh! Välkommen in i gänget 🙂 Samtidigt blir jag lite nervös över att tipsa, tänk om det blir en flopp, som när Dark Places skulle deckarfostra Bokstävlarna och hon hatade Elly Griffiths? 🙂 Några tips ändå som borde passa ”de flesta”:

  – Gillian Flynn
  – Tana French
  – Erin Kelly, särskilt ”The Burning Air”
  – S.J. Bolton
  – Mo Hayders ”Hanging Hill”
  – Karen Campbell (skotsk accent på allt, lovely!)
  – Cornelia Read. Här har jag bara läst första boken än så länge, men tänk mörker möter Lorelai Gilmore 🙂
  – ”Onda flickor” av Alex Marwood
  – Elizabeth Georges tidigare böcker

  Underligt, blev ju faktiskt BARA kvinnor det där! Själv vurmar jag ju också för Harlan Coben och Linwood Barclay, men det kan hända att de inte är heeelt förenliga med din smak, tycker någon av kvinnorna här ovan är säkrare tips för just dig 🙂

  Svara
  • Tusen tack, känns så himla lyxigt med skräddarsydda tips! Flynn, French och Bolton älskar jag redan (nästan) reservationslöst och flera av de andra är jag oerhört sugen på att läsa. Erin Kelly gillade jag inte alls den första boken av men jag är inte främmande för att ge henne n ny chans och hennes senaste verkar spännande.

   Svara
   • Åh, glömde ju Jennifer McMahon (ytterligare en kvinna..!). Speciellt ”Don’t Breathe a Word” är fin, den har dessutom drag av något övernaturligt som säkert skulle falla dig i smaken 🙂

    Svara
 12. Jag gillar deckare och i perioder lånar jag hem stora högar från biblioteket. Några författare som jag läst och gillat de senaste åren är:
  Jaqueline Winspear
  Simon Beckett
  Simon Kernick
  Michael Connelly

  Svara
 13. Ser i tipsen ovan att någon nämnt Dennis Lehane. Om du inte läst ”Patient 67”, som kom för någar år sen, är den en stark rekommendation. En helt fantastisk bok, där situationen hela tiden förändras. Men du kanske redan sett filmen, Shutter Islands? Hur som helst, oerhörd bra deckare, som inte liknar vanliga sådana.

  Svara
  • Jag vill gärna testa Lehane någon gång men jag är väldigt kluven till Shutter Island eftersom jag faktiskt inte gillade filmen… Men som sagt vill absolut läsa för jag såg ju att det fanns något där jag skulle kunna gilla.

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.