Tethered

20130803-213428.jpg Älskare av Gillian Flynn och Elizabeth Hand – se hit! I Amy MacKinnons debut (och jobbigt nog enda bok hittills) Tethered får vi allt vi önskar oss. Där finns en story med vindlingar och prång. Där finns en surmulen, trasig och opålitlig berättare att älska och inte riktigt förstå. Där finns saker att fundera på väldigt långt efter att boken är utläst.

Det börjar med Clara som arbetar med att förbereda döda inför den sista vilan. Redan där sätts tonen, mörkret. Det blir mycket påtagligt med vätskor och procedurer där nere i källaren. Och så är det blommorna som Clara väljer att begrava de döda med, alltid särskilt utvalda, alltid med en mening. Och så är det flickan som dog på ett ohyggligt sätt för flera år sen, anonym, och flickan som lika hemlig plötsligt dyker upp på begravningsbyrån och söker kontakt med en ovillig Clara. Det är en vacker, atmosfärisk, och väldigt påtaglig berättelse. Kanske lite övertydlig ibland och slutet är väl sådär men jag tycker väldigt mycket om Tethered och jag oroar mig fortfarande för hur det ska bli för Clara.

Det finns ett kapitel (och en tråd i berättelsen) som kan vara det sorgligaste jag någonsin läst. Det har med mormodern att göra, och en natt i ett badkar. Jag älskar hur det smärtsamma berättas fram väldigt långsamt, i takt med att Clara lär sig att lita på oss. Vi lär nog tyvärr aldrig riktigt lita på henne…

Tethered av Amy MacKinnon. Broadway Books

7 svar på ”Tethered”

  1. *tittar hit*

    Den här boken har jag gått och sneglat lite på – tydligen är till och med omslaget anpassat för oss med Flynn- och Handabstinens…! Ska ta och införskaffa snarast, tack för tipset!

    Svara
    • Å, den där Goodreads-listan är förfärligt praktisk och hur lång som helst! Tethered var faktiskt en sån bok som hamnat på listan och som jag kom på att jag ville läsa efter en genomgång av den inför semestern.

      Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.