21 april 2024

Stenarna skola ropa

20130813-205203.jpgMen hallå! Visst har jag anat att Ruth Rendell ska vara läsvärd och duktig och allt det där. Men att hon är ett geni… Hade ingen aning! När jag förberedde min semester lånade jag hem en hel hög Rendellböcker (bland annat…) eftersom jag ville testa, sista arbetsdagen slängde jag med Stenarna skola ropa, och det blev just den som blev läst under semestern. Och nu sitter jag här med en gnagande känsla att jag redan läst den bästa Rendellboken, för bättre än så här blir det inte.

I Stenarna skola ropa knyter jag bekantskap med den obehagligaste psykopat jag någonsin läst, och så får jag förståelse för vad det innebär att inte kunna läsa (och framförallt att inte erkänna att det är det som fattas en), hela den värld som är otillgänglig. Hela boken är en stämning, ett kontrakt mellan författaren och läsaren och en spänning som Rendell lyckas bygga upp och upprätthålla trots att det står redan på första sidan vad som ska hända. Slutet är ändå helt nagelbitaraktigt.

Jag älskar det tidlösa. Det här skulle kunna utspela sig på artonhundratalet likaväl som idag, där skymtar en diskmaskin men den engelska landsbygden viskar om tid som inte rör sig.

Stenarna skola ropa är relativt jättesvår att få tag på i svensk översättning numera (några pocket finns på bokbörsen) så marsch iväg till biblioteket allihop. Den här boken kan vara min numero uno när 2013 randas nämligen.

Stenarna skola ropa av Ruth Rendell. Natur & Kultur

9 tankar på “Stenarna skola ropa

 1. Hon ÄR ett geni, Ruth, och det är så himla kul att du upptäckt det! Stenarna skola ropa är en av hennes i särklass bästa och otäckaste, men du har mycket fint framför dig, inte minst under pseudonymen Barbara Vine.

  PS: Den är alltid i tryck på engelska, då som A Judgement in Stone.

  1. Jag håller på och botaniserar bland hennes rätt massiva utgivning just nu, för att hitta en väg vidare. Nästa bok blir nog en Vine.

 2. Japp! Ett geni! Och som Barbara Vine också som Helena redan nämnt 🙂 Har inte läst den här än utan sparar på den som en liten karamell för jag vet att jag kommer älska den.

  1. Smart tänkt, det här är verkligen en pralin att spara på. Tänker läsa en massa annat Rendell/Vine nu och sen återvända och njuta Stenarna… igen om kanske tio år 🙂

  1. Den här boken är definitivt genialisk så testa den även om du inte älskat de andra, lite skev och väldigt mörk. Tänkte mycket på Shirley Jackson (We have always lived in the castle framför allt) när jag läste. Själv ska jag absolut testa Vine nu när ni alla framhållit henne (eller vad en säger när det är en pseudonym…)

 3. En av de bästa psykologiska thrillers jag läst. Jag tycker Ruth Rendell är rätt ok annars men Stenarna skola ropa är lysande. Blev en bra film också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.